وثيقة
Alfalfa protein concentrate as a less ruminally degradable protein source for high-producing dairy cows.
المساهمون
Jorgensen, N. A., مؤلف
الناشر
Sultan Qaboos university
ميلادي
1997
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
Ten multiparous Holstein cows were used in a 105-day continuous feeding trial to compare soybean meal (SBM) and alfalfa protein concentrate (APC) as supplemental protein sources for high-producing dairy cows. Dairy cows with an average milk production of 35.2 kg/day were paired and randomly assigned to one of the treatments. A double reversal design was employed with 35 days per period. The comparison between treatments was made during the last 21 days of each period. Experimental diets, containing 60% corn silage and 10% alfalfa hay. were formulated to be isonitrogenous and isoenergetic (crude protein. 15.6%, net energy for lactation, 1.60 Mcal/kg DM). Fifty percent of dietary nitrogen was provided by test proteins. Animals were fed four times daily. Chromic oxide holuses, 50 g/day were used to estimate digestion coefficients. Ruminal protein degradability in vivo (%) and in situ (%) were 56.8, 68.3 and 47.3, 35.3 for SBM and APC, respectively. Dry matter intake (kg/day) was 19.1 and 18.6 for cows fed SBM and APC, respectively. Ruminal parameters of cows fed SBM vs APC were: pH. 6.6 vs 6.7; ammonia nitrogen (mg/dl), 10.8 vs 6.2 (P < 0.01); total volatile fatty acids (mM), 86.3 vs 84.6 (P < 0.05), acetate (%), 50.8 vs 64.9 (P < 0.01); propionate (%), 24.8 vs 19.6 (P < 0.01); butyrate (%). 10.7 vs 11.5. Digestion coetticients (%) in cows fed SBM vs APC were: dry matter, 65.3 vs 61.8; crude protein, 67.6 vs 61.1 (P < 0.05); neutral detergent fiber, 51.1 vs 52.5; acid detergent fiber, 47.7 vs 49.0. A slightly higher (P> 0.05) amount of milk was produced by cows fed APC (28.6 ± 3.5 vs 28.2 ± 3.8 kg/day). Each additional gram of undegradable intake protein provided by APC contributed to a 5-gram increase in 4% fat-corrected milk production.
المجموعة
ISSN
2410-1079
URL المصدر
zcustom_txt_2
Lu, C. D., & Jorgensen, N. A. (1997). Alfalfa protein concentrate as a less ruminally degradable protein source for high-producing dairy cows. Journal of Agricultural and Marian Sciences, 2 (1), 31-35.
الملخص العربي
استخدمت عشر أبقار هولستين عديدة الولادات في تجربة تغذية لمدة 105 أيام متواصلة لمقارنة تأثير كسب فول الصويا وبروتين البرسيم المركز كمصدر بروتين إضافي لتغذية أبقار الحليب ذات الإنتاج العالي. تم وضع الأبقار ذات متوسط إنتاج قدره 35.2 كجم في اليوم في أزواج عشوائيا في أحد المجموعات. تم استخدام الأنموذج التجاربي المقلوب مرتين لفترة 35 يوما. تمت المقارنة بين المجموعات خلال فترة ال 21 يوما الأخيرة من كل المدة. ثم تركيب الغذاء التجريبي الذي يحوي على 60% من سيلاج الذرة و 10% من دريس البرسيم بحيث يحتوي على نفس نسبة النيتروجين والطاقة (15.6% بروتين خام، 1.60 ميقاكالوري/ كجم مادة جافة طاقة نهائية للإدرار). ثم توفر خمسين بالمائة من النيتروجين الغذائي من بروتين الاختبار وتم تقديم الغذاء للحيوانات أربع مرات في اليوم. كما تم استخدام كبسولات أكسيد الكروم ( بمعدل 50 جرام في اليوم) لتقدير معاملات الهضم، وكانت معدلات تحلل البروتين في الكرش داخل جسم الحيوان 56.8، 68.3% وخارجه 47.3، 35.3% لكسب فول الصويا ومركز بروتين البرسيم، على التوالي. وكان معدل تناول المادة الجافة (كجم في اليوم) 19.1 و18.6 للأبقار التي تغذت على كسب فول الصويا ومركز بروتين البرسيم على التوالي. كانت معدلات بيانات الكرش في الأبقار المغذاة على كسب فول الصويا مقارنة بتلك المغذاة على مركز بروتين البرسيم كالآتي : الرقم الهيدروجيني 6.6 مقابل 6.7، نيتروجين الأمونيا (مجم/ يوم) 10.8 مقابل 6.2 (فرق معنوي عند ۱٪)، مجموع الأحماض الدهنية المتطايرة (ميكرو ميقا) 86.3 مقابل 84.6 (فرق معنوي عند 5%)، الأسيتيت 50.8 مقابل 64.9 (فرق معنوي عند 1%)، البروبيونيت 24.8 مقابل 19.6% (فرق معنوي عند 1%) البيوتاريت 10.7 مقابل 11.5%. كان معامل الهضم في الأبقار المغذاة على كسب فول الصويا مقابل المغذاة على مركز بروتين البرسيم كالآتي : المادة الجافة 65.3 مقابل 61.8، البروتين الخام 67.6 مقابل 61.1% (فرق معنوي عند 5%)، الألياف المحايدة 51.1 مقابل 52.5%، ألياف الحمض المحايدة 47.7 مقابل 49%. أنتجت الأبقار المغذاة على مركز بروتين البرسيم كمية أعلى قليلا من الحليب (28.6 ± 3.5 مقابل 28.2 ± 3.8 كجم في اليوم). أسهم كل جرام إضافي من البروتين غير المتحلل من مركز بروتين البرسيم في زيادة إنتاج الحليب المعدل لنسبة دهن 4% بمقدار 5 جرام.
قالب العنصر
مقالات الدوريات