وثيقة

Chemical characterisation and structural properties of pectin from dates and citrus fruit

الناشر
Sultan Qaboos University
ميلادي
2000
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
Date production in the world is only confined to a small number of countries, major among which are the Arab countries. However, the date industry in the Arab world is not yet fully developed and concerted efforts are still needed to fully utilize the tremendous potential of date substances as ingredients in processed foods for export and the local market. Date pectin is particularly promising since it should be possible to find applications as a thickener or gelling agent in high solids foods (confectioneries, jams, table jellies, processed cheeses, etc). Product development on a sound technological basis requires adequate characterisation of the physicochemical properties of date pectin in conjunction with those of citrus pectin, which the former is aimed to replace in foodstuffs. In view of the above, the Thesis undertakes an overall characterisation of the date ingredients from pollination to traditional launching of the fruit to the market. It was found that astringency closely followed levels of the fresh weight tannin content. The dates decreased in firmness as they matured through a process of de-esterification, not through a decrease in the amount of pectin present. De esterification should allow polygalacturonase to attack the polygalacturonic acid, decreasing the molecular weight of pectin, thus contributing to softening. Changes in chemical characteristics can significantly alter the functionality of the molecule thus allowing design of 'tailor-made' food products. The chemical properties of citrus pectin are well known but there is a lack of fundamental understanding of the structural behaviour in high solids systems. This was achieved by employing sophisticated rheology and applying, for the first time, the theoretical framework of Williams, Landel and Ferry, which demonstrated that high sugar/pectin mixtures exhibit a classic glass transition. Future research should address the effect of molecular weight and degree of esterification of the date pectin on viscoelasticity in an effort to utilize the macromolecule in traditional foods and novel appealing formulations.
الملخص العربي
إنتاج التمور في العالم محصور فقط في عدد صغير من البلدان، أهمها البلدان العربية. وعلى الرغم من ذلك فان صناعة التمور في العالم العربي ليست متطورة بالكامل لذالك فان تظافر الجهود مطلوب من اجل استغلال أمثل لتمور واستخدامها كمكونات في الأطعمة المصنعة للتصدير والسوق المحلية. بكتين التمور يعتبر من مكونات التمور الواعدة حيث أنه من المحتمل أن يستخدم كعامل thickener أوgelling في الأطعمة ذات المحتوى العالي من المواد الصلبة (كالسكاكر، المربي ، حيلي المائدة، أجبان مصنعة، الخ ). تطوير المنتج (بكتين التمر) على قاعدة تقنية صحيحة يتطلب وصف كافي للخصائص الفيزيکميائية لبكتين التمر ومقارنته ببكتين الحمضيات، حيث أن الأول يراد به ان يحل مكان الثاني في المواد الغذائية.
من منظور ما سبق فان هذه الأطروحة تأخذ في الحسبان كل الخصائص و الصفات المكونات التمور من وقت التلقيح حتى وصول الثمرة إلى السوق. وقد وجد أن الطعم القابض في التمر يرتبط ارتباطا وثيقا بمستوى و محتوی حامض التانين (الوزن الطازج). كما أن صلابة التمور تتناقص خلال النضج بسبب عملية فك أو إزالة الاسترة وليست بسبب التناقص في كمية البكتين. إن إزالة ألا سترة تسمح ل polygalacturonase أن يهاجم polygalacturonic acid وينقص الوزن الجزيئي للبكتين، وهذا يساهم أيضا في عملية التليين. التغير في الخصائص الكيميائية يمكن أن يحور وظيفة الجزيء (البكتين، الأمر الذي يسمح بتصميم ما يسمى ب " تصنيع بالتفصيل منتجات غذائية. إن الخصائص الكيميائية لبكتين الحمضيات معروفة ولكن هناك نقص جوهري في فهم السلوك البنائي للبكتين في الأنضمة ذات التراكيز العالية من المواد الصلبة. إن استخدام تحاليل سيولة دقيقة و معقدة وتطبيق لأول مرة، الإطار النظري ل Williams , Landel and Ferry أوضح آن مزيج السكر المركز ا بكتين اظهر سلوك كلاسيكي في الانتقال إلى المستوى الزجاجي .إن أبحاث مستقبلية يجب أن تجرى لتوضيح تأثير الوزن الجزيئي ودرجة ألا سترة لبكتين التمر على اللزوجة و المرونة من أجل أن يستخدم في الأطعمة التقليدية والخلطات الجديدة المستحدثة.
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية

مواد أخرى لنفس الموضوع

الرسائل والأطروحات الجامعية
2
0
Singh, Vandita.
Sultan Qaboos University
2014
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Kharusyah, Nooriya Sulaiman.
Sultan Qaboos University
2005
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Shekailyah, Neima Hareb.
Sultan Qaboos University
2013
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Mezeinyah, Nawal Khamis.
Sultan Qaboos University
2013
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Subhiyah, .Arwa Said
Sultan Qaboos University
2017
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Awlad-Thani, Kathiya Khalaf Nasser.
Sultan Qaboos University
2014