وثيقة

Effect of Transportation and Low Voltage Electrical Stimulation on Meat Quality Characteristics of Omani Sheep.

مؤلف
المساهمون
Mahgoub, Osman., مؤلف
Khalaf, Samera., مؤلف
الناشر
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
ميلادي
2010
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
The aim of this study was to determine the effects of road transportation during the hot season (36 oC) and low voltage electrical stimulation on meat quality characteristics of Omani sheep. Twenty intact male sheep (1-year old) were divided into two equal groups: 3 hrs transported or non-transported. The transported group was transferred to the slaughterhouse the day of slaughter in an open truck covering a distance of approximately 300 km. The non-transported group was kept in a lairage of a commercial slaughterhouse with ad libitum feed and water for 3 days prior to slaughter. Blood samples were collected from the animals before loading and prior to slaughter in order to assess their physiological response to stress in terms of hormonal levels. Fifty percent of the carcasses from each group were randomly assigned to low voltage (90 V) at 20 min postmortem. Muscle ultimate pH, expressed juice, cooking loss percentage, WB-shear force value, sarcomere length, myofibrillar fragmentation index and colour L*, a*, b* were measured on samples from Longissimus dorsi muscles collected 24 hrs postmortem at 2-4 oC. The transported sheep had significantly (P<0.05) higher cortisol adrenaline, nor-adrenaline, and dopamine levels than the non-transported group. Muscles from electrically-stimulated carcasses had significantly (P<0.05) lower pH values, longer sarcomere length, lower shear force value, higher expressed juice, myofibrillar fragmentation index and L* values than those from non-stimulated ones. Transportation significantly influenced meat quality characteristics of the Longissimus dorsi muscle. Muscle ultimate pH and shear force values were significantly higher, while CIE L*, a*, b*, expressed juice and cooking loss were lower in transported than non-transported sheep. This study indicated that pre-slaughter transportation at high ambient temperatures can cause noticeable changes in muscle physiology in sheep. Nevertheless, meat quality of transported sheep can be improved by electrical stimulation post-slaughter.
ISSN
2410-1079
zcustom_txt_2
Kadim, I. T., Mahgoub, O., Al-Marzooqi, W., & Khalaf, S. (2010). Effect of Transportation and Low Voltage Electrical Stimulation on Meat Quality Characteristics of Omani Sheep. Agricultural and Marian Sciences Journal, 15 (1), 1-8.
الملخص العربي
یھدف ھذا البحث لدراسة تأثیر نقل الحیوانات بسیارة مفتوحة خلال الفصل الحار ( ٣٦ درجة مئویة) واستخدام التحفیز الكھربائي لذبائح الأغنام العمانیة على جودة اللحوم. تم تقسیم عشرین رأسا من ذكور الأغنام بعمر سنة بالتساوي الى مجموعتین: تم نقل المجموعة الأولى لثلاث ساعات بسیارات نقل مفتوحة لمسافة ٣٠٠ كیلومتر، بینما تم إیواء المجموعة الثانیة في حظائر المسلخ المركزي لفترة ثلاثة أیام قبل الذبح مع توفیر الماء والأكل. تم جمع عینات الدم من جمیع الحیوانات قبل عملیة النقل والذبح لقیاس تراكیز ھرمونات الأجھاد. استخدم التحفیز الكھربائي (90 فولت) على 50% من الذبائح المختارة عشوائیا بعد مرور 20 دقیقة من الذبح. جمعت عینات من العضلة العینیة لدراسة الصفات النوعیة للحوم مثل الحموضة والطراوة والعصاریة ونسبة فقد الماء وطول اللیفة العضلیة ومقیاس تكسر اللویفات العضلیة واللون. أظھرت النتائج وجود زیادات ملحوظة في تركیز ھرمونات الكورتزول والادرینالین والغیر أدرینالین و الدوبامین في دم الحیوانات المنقولة مقارنة بالمجموعة غیر المنقولة. كان للتحفیز الكھربائي تأثیر ملحوظ بانخفاض حموضة اللحم وزیادة طول العضلة اللیفیة والطراوة والعصیریة ومقیاس تكسر اللویفات العضلیة واللون مقارنة بغیر المحفزة كھربائیا. كانت التأثیرات السلبیة لعملیة النقل على الصفات النوعیة للحوم واضحة بتقلیل الطراوة وحموضة اللحم والعصاریة واللون الداكن مقارنة بالمجوعة الثانیة. أكدت ھذه الدراسة بأن نقل الأغنام خلال الفصل الحار یؤدي إلى تردي الصفات النوعیة في لحوم الأغنام وأن استخدام التحفیز الكھربائي یقلل من التأثیرات السلبیة للنقل.
قالب العنصر
مقالات الدوريات

مواد أخرى لنفس المؤلف

مقالات الدوريات
0
0
Kadim, Isam T.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2013

مواد أخرى لنفس الموضوع

مقالات الدوريات
0
0
Al-Zadjaliyah, Nasrin.
Oman Medical Specialty Board.
2017-11
مقالات الدوريات
0
0
Hosseinzadeh, N.
Sultan Qaboos University.
2018
مقالات الدوريات
0
0
Aravindhakshan, Rajeev.
Oman Medical Specialty Board.
2010-01
مقالات الدوريات
5
2
Al-Sinani, Mohammad.
Oman Medical Specialty Board.
2008-10
مقالات الدوريات
4
0
Byrne, Robyn.
جامعة السلطان قابوس. كلية الآداب والعلوم الاجتماعية
2017