وثيقة

Effects of Omani pomegranate juice intake on biomarkers in volunteers with type 2 diabetes

الناشر
Sultan Qaboos University
ميلادي
2011
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
The study investigated the effects of pomegranate juice intake on adult volunteers with type 2 diabetes mellitus compared with normal healthy subjects. Nine healthy control subjects (3 males and 6 females; age 22-52 years) and 7 patients with type 2 diabetes (5 males and 2 females; age 41-62 years old) enrolled in the study. Volunteers were given 100 ml of Omani pomegranate juice (PJ) daily (except on weekends) for six weeks (phase 1), separated by a washout period of 16 weeks, followed by another 3 weeks as the second phase of the study. One normal control and two diabetic volunteers withdrew from phase 2 of the study. At baseline, and at the end of each phase, 25 ml of fasting blood samples were collected for measurement of relevant biomarkers, Statistical analysis of the results employed non parametric t-test, and a value of p < 0.05 was considered significant. The levels of fasting blood sugar were non-significant for the controls and diabetics in the two study phases. The consumption of PJ for 6 weeks in Phasel showed a non significant increase in glycated haemoglobin (HbA1c) in the controls by 0.51% versus a reduction by 1.69% in the diabetic volunteers. However, in Phase 2, HbAIC significantly increased in controls by 3.06% (5.29 +0.12% to 5.45 +0.13%) versus a non-significant increase by 0.82% in diabetic volunteers from 7.38 +0.39% to 7.44 0.39%. Insignificant reductions in blood pressure in both control and diabetic volunteers were observed by the end of 6 weeks of PJ consumption in phase 1, but a non-significant increase was noticed in the control groups after they had consumed PJ for only 3 weeks in phase 2. However, all these changes were within normal limits. No significant differences in lipid profile in the diabetic volunteers were noted; nonetheless, in the control group, a significant increase (p < 0.05) in serum Apo A by 20.99% from 1.10+ 0.05 g/l to 1.32 = 0.06 g/l in Phase 1, and a significant reduction (p < 0.05) in serum LDL by 10.42% (3.06 +0.22 mmol/l to 2.75 +0.22 mmol/l) were recorded in the control group at the end of phase 2 of the study. Consumption of pomegranate juice did not have significant changes in liver enzymes for both study groups. Similarly, no significant changes in kidney function tests were recorded, except in the level of blood urea, which was significantly reduced (p < 0.05) by 16.73% by the end of phase 2 in the control group from 4.43 +0.40 mmol/l to 3.61 +0.24 mmol/l. No significant changes in serum total antioxidant status (TAS) were observed in both groups of volunteers, in both phases of the study,
الوصف
Thesis
الملخص العربي
في هذه الدراسة تم التحقق من الآثارالمترتبة على تناول عصير الرمان من قبل متطوعين بالغين مصابين بداء السكري من النوع 2 موازنة مع متطوعين الأصحاء. تتألف هذه الدراسة من تسعة من الأصحاء كمجموعة ضابطة (3 ذكور و 6 إناث؛ تتراوح أعمارهم بين 22و52 عاما وسبعة من الأشخاص المصابين بمرض السكري من النوع 2 (5 ذكور والإناث ؛ عمر 41-62 سنة). وقد تم أعطاء 100 مل من عصير الرمان العماني لكل متطوع يوميا (ما عدا عطلة نهاية الأسبوع لمدة ستة أسابيع (المرحلة1) تلتها فترة نقاهة لمدة ستة عشر أسبوعا، متبوعة بثلاثة أسابيع أخرى كمرحلة ثانية من الدراسة. وانسحب احد افراد المجموعة الضابطة بالإضافة إلى اثنين من المتوطوعين المصابين بداء السكري من المرحلة 2 من الدراسة. في بداية ونهاية كل مرحلة تم جمع عينات الدم من الأشخاص المتطوعين وهم في حالةالصيام لقياس المؤشرات الحيوية ذات الصلة. وقد استخدم اختبار Student t - test لإجراء التحليل الإحصائي للنتائج مع اعتبار قيمة 0 . 05>p قيمة إحصائية معنوية. لمستويات السكر في الدم للصائمين، وكذلك لوحظ وجود اختلافات غيرإحصائية المرضى السكريوأفراد المجموعة الضابطة في مرحلتي الدراسة. وأظهر استهلاك عصير الرمان لمدة 6 أسابيع في المرحلة الأولى زيادة غير احصائية في الهيموجلوبين السكري (HbA1c) بين أفراد المجموعة الضابطة بمقدار % 0 . 51 مقابل انخفاض بمقدار % 1.69 للمتطوعين المصابين بداء السكري من النوع الثاني، ولكن في المرحلة الثانية تم تسجيل زيادة احصائية بنسبة HbA1c لأفراد المجموعة الضابطة بمقدارو 3.06% (5.29 +0.12% to 5.45 0.13%)) وزيادة بنسبة 0.82% تعتبر هذه التغييرات ضمن القيم المرجعية الطبيعية.أيضا لوحظ وجود انخفاضات غير معنوية في ضغط الدم لدى جميع المتطوعين الأصحاءوالمصابين في نهاية الأسبوعفي المرحلة الأولى، ولكن لوحظ وجود زيادة غير معنوية لدى أفراد المجموعة الضابطة عندما استهلكوا عصير الرمان لمدة ثلاثة أسابيع فقط في المرحلةالثانية لكن كانت جميع هذه التغييرات في الحدود الطبيعية ولم يلاحظ وجود اختلافات احصائية في الدهون لدى المتطوعين المصابين بداء السكري من النوع الثاني وكذلك، لوحظ في المجموعة الضابطة زيادة معنوية (005 > p) في مصل الدم A Apo بمقدار % 20
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية

مواد أخرى لنفس الموضوع

مقالات الدوريات
0
0
Al-Maskari, Masoud Y.
College of Medicine, Sultan Qaboos University.
2007-04
مقالات الدوريات
0
0
Al-Baharna, Marwa M.
College of Medicine, Sultan Qaboos University.
2013-11
مقالات الدوريات
0
0
Nik, Wan Nor Fazila Hafizan Wan.
Oman Medical Specialty Board.
2022-07
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al -Sinaniyah, Sawsan Salim Sultan.
Sultan Qaboos University
2014
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Kindiyah, Yusra Said Moosa.
Sultan Qaboos University
2007
الرسائل والأطروحات الجامعية
3
1
Al-Shuaibiyah, MS. Yusra M.
Sultan Qaboos University
2011