وثيقة

Evaluation of exotic tomato germplasm for adaptation in Oman

الناشر
Sultan Qaboos University
ميلادي
2008
اللغة
الأنجليزية
الموضوع
الملخص الإنجليزي
Tomato is the major vegetable crop grown in Oman. The production is entirely dependant on imported hybrids and these are not met by any regulatory mechanism leading to exploitation of farmers. The production is restricted to mild winter months of the year while most summer remains untapped due to lack of heat tolerant cultivars. There is a need to develop indigenous breeding program for evaluation and release of exotic germplasm (hybrid and pure lines) as well as to develop local hybrids. Fifty four genotype of tomato were acquired from AVRDC, Taiwan and evaluated for their adaptation in Oman. They were categorized as fresh market tomato, cherry tomato, and high B-carotene tomato. The experiments were conducted in two locations, Sultan Qaboos University, Al-Khoud, and in the Agricultural Research Center, Barka. Field evaluation was conducted through two seasons 2004-2005, and 2005-2006. Also, to evaluate the heat tolerant accessions, two experiments were conducted in both locations during summer 2006. The experimental design was CRD with five replications. Data were collected on fruit number, fruit size, fruit shape, total yield and TSS. Biochemical compositions of the accessions were analysis (moisture percentage, ash percentage, crude protein percentage, crude fiber percentage, crude fat percentage, nitrogen free extract percentage and lycopene content). Results showed significant variation for yield, fruit number, fruit shape and TSS within varieties and locations. For fresh market CLN2545A, CLN2498E, CLN2498D, PT4664B, CLN2001A, and CL5915 showed promising results in relation to yield and fruit number over years and locations. Most of the accessions had TSS between 4 to 6.5%. In high B-carotene tomato, the high yielding and large fruited accessions were CLN2366A, CLN2071C and CLN2366B. Fruit size was varied between accessions. The TSS ratio in this category ranged from 4 to 6%. For cherry tomato, the variation in yield and fruit number was observed within varieties and locations. CHT1050C, CHT1050SB, CHT1050SG and CHT1050SA were the highest yielding accessions within this category. The TSS of cherry tomato ranged between 6 to 8.5%. For heat tolerant accessions, results indicated that these lines have a limit of heat tolerant below 44°C because accessions died when temperature exceed than this temperature. The accessions varied significantly (P<0.05) in their chemical compositions. The lycopene content was varied between the accessions. The highest lycopene value was observed for the fresh market heat tolerant accession BL1173 (90.37 mg/kg tissue). Results of the evaluation experiments showed adaptation of some accession to the local condition.
الملخص العربي
يعتبر محصول الطماطم من أهم محاصيل الخضار المزروعة بسلطنة عمان، وتعتمد زراعة محصول الطماطم بشكل أساسي على الأصناف المهجنة المستوردة والتي لا يراعا في استيرادها الظروف المناخية للبلد. كما أن موسم الإنتاج في السلطنة ينحصر بشكل عام في موسم الشتاء مع توقف الزراعة خلال شهور الصيف بسبب ارتفاع درجات الحرارة بالسلطنة، وعدم توفر أصناف مقاومة الإرتفاع درجات الحرارة. لذلك هناك حاجة إلى إنشاء برنامج محلي يعي بإستيراد أصناف جديدة وتقيمها تحت ظروف السلطنة، وكذلك بإنتاج أصناف محلية ملائمة لظروف السلطنة. خلال هذه الدراسة تم إستيراد بذور أربعة وخمسون مورثه (germplasm) من الطماطم من المركز الاسيوي لبحوث وتحسين الخضار (AVRDC) من تايوان، وذلك لتقيمها تحت الظروف المناخية للسلطنة. تم تقسيم هذه المورثات الى ثلاث مجموعات (الطماطم الطازج للسوق و الطماطم صغيرة الحجم و الطماطم التي بها نسبة عالية من مادة البيتاكاروتین (carotene-13). تم تنفيذ التقييم بموقعين، بجامعة السلطان قابوس بالخوض وبالمديرية العامة للبحوث الزراعية والحيوانية ببركاء خلال الموسمين 2005
/ 2004 و 2006/ 2005 م. كذلك تم تقييم أداء الأصناف المقاومة للحرارة، وذلك بزراعتها خلال فصل الصيف بكلا الموقعين في موسم 2006م. تم إستخدام التصميم الإحصائي العشوائي المتضمن 5 مكررات. لتقييم أداء هذه الأصناف تم أخذ بيانات عدد الثمار ووزن الثمرة وشكل الثمرة والإنتاج الكلي ونسبة المواد الصلبة الذائبة. كذلك تم تحليل الثمار لأخذ البيانات الكيميائية للثمار، وتم أخذ نتائج نسبة الرطوبة ونسبة الرماد ونسبة البروتين ونسبة الألياف ونسبة الدهون ونسبة مستخلص النيتروجين الحر ومعدل الليكوبين في الثمار. دلت النتائج إلى وجود فروقات معنوية واضحة بين الأصناف، وكذلك المواقع من حيث كمية الإنتاج وعدد الثمار وشكل الثمار ونسبة المواد الصلبة الذائبة. ففي أصناف الطماطم الطازجة أوضحت النتائج تفوق الأصناف CLN2545A وCLN2498E و CLN2498D وPT4664B و CLN2001A وCL5915 على بقية الأصناف من حيث الإنتاج الكلي وعدد الثمار. كذلك وجد أن نسبة المواد الصلبة الذائبة لهذه المجموعة تراوحت بين 4 الى 6 . 5 %. أما فيما يخص الأصناف التي بها نسبة عالية من الليكوبين، فقد أعطت الأصناف CLN2366A وCLN2071C و CLN2366B أعلى إنتاجية وأعلى عدد للثمار، كما وجد أيضا فروقات بين الأصناف من حيث وزن الثمرة، وتراوحت نسبة المواد الصلبة الذائبة لهذه المجموعة من الأصناف بين 4 الى 6%. كذلك وجد هناك فروق معنوية من حيث الإنتاجية وعدد الثمار بين أصناف الطماطم صغيرة الحجم، فقد أعطت الأصناف CHT1050SC و CHT1050SB و CHT1050SG و CHT1050SA أعلى إنتاجية وأكثر عدد من الثمار، كما أن نسبة المواد الصلبة الذائبة تراوحت بين 6 الى 8. 5 %. كذلك من خلال دراسة أداء الأصناف المقاومة لارتفاع درجة الحرارة، إتضح أن هذه الأصناف لم تستطيع تحمل ارتفاع درجات الحرارة خلال موسم الصيف حيث أن جميع النباتات ماتت عندما بلغت درجة الحرارة 44 درجة مؤوية، مما يدل على أن هذه الأصناف لديها نسبة معينة من التحمل. أما من حيث الصفات الكيميائية للثمار، فقد أوضحت النتائج وجود فروقات معنوية واضحة فيما بين الأصناف، كذلك وجد أن كمية الليكوبين تتفاوت بين الأصناف، وقد اعطى الصنف BL1173 اعلى كمية من الليكوبين ( 90 . 37 ملج/كجم). لقد إتضح من خلال هذه الدراسة والتقييم ملائمة وتأقلم بعض الأصناف تحت الظروف المناخية للسلطنة.
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية

مواد أخرى لنفس الموضوع

الرسائل والأطروحات الجامعية
1
0
Al-Sadrani, Mohammed Ahmed Nasser.
Sultan Qaboos University
2018
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Ammara, Ume.
Sultan Qaboos University
2014
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
George, Tina Susan.
Sultan Qaboos University
2006
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Rushadiyah, Maha Rashid Musabah.
Sultan Qaboos University
2013
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Amriyah, Karima Nauman Harith.
Sultan Qaboos University
2016
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Shihi, Adel Ali Mohammed Hamadi.
Sultan Qaboos University
2015