وثيقة
Impact of COVID-19 pandemic on the dietary and physical activity behaviors of Sultan Qaboos University students.
عناوين أخرى
أثر جائحة كوفيد 19- على الحالة التغذوية والنشاط البدني لطلبة جامعة السلطان قابوس
الناشر
Sultan Qaboos University.
ميلادي
2023
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
COVID-19 is a global pandemic that originated in 2019 and spread across the globe
with severe respiratory symptoms caused by Coronavirus-2. Various swift protective
measures have been implemented by countries worldwide to mitigate the spread of
COVID-19, including movement restrictions and stay-at-home restrictions. This study
aimed to determine whether the quarantine period and campus closures negatively
affected students in terms of dietary habits and physical activity. In addition, it aimed
to investigate the effects of changes in dietary behaviors and physical activity on body
weight differences. Cross-sectional research was carried out from February to
September 2022. The information was obtained via an online questionnaire using
Google Forms. The questionnaire had four parts and 60 questions to examine
participants' demographic information, dietary intake, physical activity before and
during the pandemic, and nutritional supplement use. The questionnaire was
completed by 376 students (165 men and 211 women) between the ages of 18 and 24.
A chi-square test, Mann Whitney test, Kruskal–Wallis's analysis, and descriptive
analysis were done to analyze the data. Statistical significance is defined as an alpha
level of less than 0.05. A preliminary analysis of the study results will provide
information regarding the impact of the pandemic on dietary behaviors, physical
activity, and body weight changes among university students. Thereupon, during the
pandemic, increased dietary intake was reported by about 45% of the sample. In
addition, about 46% of the respondents reported in the questionnaire that reducing their
level of physical activity during the pandemic. Moreover, there were food groups that
were consumed more during the COVID-19 pandemic, such as fish products, dairy
products and eggs, meat, and poultry, which have a high biological value (HBV).
Furthermore, according to the results, male students gained more weight than female
students due to lockdown restrictions, feeling of fear and anxiety, lack of physical
activity. Whereas female students are more concerned about their body shape and
healthy food intake. Regarding physical activity, the findings were that the study
sample was divided into two groups: students who were physically active before the
pandemic, then their activity and intensity decreased during the pandemic. The second
group of students, who were inactive before the pandemic, increased their activity and
intensity. Health professionals and stakeholders should place a high priority on
ensuring that students can deal with major life events without affecting their health.
المجموعة
URL المصدر
الملخص العربي
كوفيد19- هو جائحة عالمية نشأت في عام 2019 وانتشرت في جميع أنحاء العالم مع أعراض تنفسية حادة ناجمة عن فيروس كورونا .2 قامت العديد من بلدان العالم بتنفيذ العديد من التدابير الوقائية السريعة للتخفيف من انتشار المرض، بما في ذلك القيود على الحركة واإلقامة - القيود في المنزل. هدفت هذه الدراسة إلى تحديد ما إذا كانت فترة الحجر الصحي وإغلاق الحرم الجامعي قد أثرت سلبًا على الطالب من حيث العادات الغذائية والنشاط البدني، كما هدفت الدراسة إلى التحقق من آثار التغييرات في السلوك الغذائي والنشاط البدني وأثره على زيادة الوزن. وتم عمل بحث مقطعي من فبراير إلى سبتمبر .2022 ونتج عنه الحصول على معلومات عن الطلبة عن طريق استبانة عبر الإنترنت باستخدام نماذج Google. تتكون الاستبانة من أربعة أجزاء و60 سؤالا لفحص المعلومات الديموغرافية للمشاركين، والسلوكيات الغذائية، والنشاط البدني قبل وأثناء الجائحة، واستخدام المكمالت الغذائية. أكملت الاستبانة من ذكرا و211 أنثى( تتراوح أعمارهم بين 18 و24 عا ًما. كما ً قبل 376 طالبًا )165 أجري اختبار مربع كاي واختبار مان ويتني وتحليل كروسكال واليس وتحليل وصفي لتحليل البيانات. عرفت الدلالة الإحصائية على أنها مستوى ألفا أقل من .0.05 سيوفر التحليل األولي لنتائج الدراسة معلومات بشأن تأثير الوباء على السلوكيات الغذائية والنشاط البدني وتغيرات وزن الجسم بين طالب الجامعة. بناء على ذلك، خلال الجائحة، نتج عن زيادة المدخول الغذائي بحوالي ٪45 من العينة. بالاضافة إلى ذلك، أفاد حوالي ٪46 من المستجيبين في الاستبانة أنهم خفضوا مستوى نشاطهم البدني أثناء الجائحة. علاوة على ذلك، كانت هناك مجموعات غذائية استهلكت أكثر خلال جائحة كوفيد ،19- مثل منتجات الأسماك ومنتجات الألبان والبيض واللحوم والدواجن، للنتائج، اكتسب والتي لها قيمة بيولوجية عالية )HBV). علاوة على ذلك، ووفقً الطالب الذكور وزنًا أكبر من الطالبات ويرجح السبب لذلك وجود قيود الإغلاق بشأن شكل ومشاعر الخوف والقلق وقلة النشاط البدني، في حين أن الطالبات أكثر قلقً الجسم وتناول الطعام الصحي. فيما يتعلق بالنشاط البدني، كانت النتائج أن عينة الدراسة قسمت إلى مجموعتين: الطالب الذين كانوا نشطين بدنيًا قبل الجائحة، ثم انخفض نشاطهم وشدتهم أثناء الوباء. المجموعة الثانية من الطالب، الذين كانوا غير نشطين قبل الوباء، زادوا من نشاطهم وشدتهم. يجب على المهنيين الصحيين وأصحاب المصلحة إعطاء أولوية عالية لضمان تمكن الطالب من التعامل مع أحداث الحياة الكبرى دون التأثير على صحتهم.
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية