وثيقة
Low serum level of docosahexaenoic fatty acid is associated with increasing number of pregnancies among Omani women: A cross sectional Study
الناشر
Sultan Qaboos University
ميلادي
2011
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
Repeated pregnancies along with inadequate dietary intake might contribute to different nutrients depletion, including docosahexaenoic (DHA) fatty acid. This cross-sectional study was planned to evaluate serum DHA level of postpartum Omani women. This study involved 87 Omani women [(post partum group, (n=70) and control group, females with no history of pregnancy, (n=17)]. A depression scale was used to screen all study participants. Dietary intake was evaluated using a semi quantitative food frequency questionnaire and serum DHA was measured using HPLC-based technique for all study participants. There was no statistically significant difference between postpartum women and control group with regard to consumption of foods containing DHA or its precursor. Postpartum women had a significantly higher mean daily intake of total calories, carbohydrates and total fats as compared to control group. The mean serum level of DHA was the lowest among postpartum women who had 4-8 pregnancies as compared to postpartum women who had 1-3 pregnancies and the control group. The mean depression score among post partum women who had 4-8 pregnancies, was significantly higher than postpartum women who had 1-3 pregnancies, meanwhile control subjects were not depressed. Among the studied Omani subjects; low serum DHA and depression were prevalent among postpartum women who had higher number of pregnancies (4-8).
المجموعة
URL المصدر
الملخص العربي
تكرار الحمل مع عدم كفاية المدخول الغذائي قد يساهم في استنفاد العناصر الغذائية المختلفة، بما في ذلك الحمض الدهني دوكوساهيكسانويك (DHA). هذه الدراسة المستعرضة كانت مقررة لتقييم مستوى مصل الدم للحمض الدهني الدوكوساهيكسانويك (DHA) للنساء العمانيات بعد الولادة. وشملت هذه الدراسة 87 امرأة عمانيةمقسمة كالأتي: [(مجموعة مابعد الولادة، (ن = 70) ومجموعة التحكم من النساء اللائي ليس لهمن تاريخ من الحمل، (ن = 17). تم استخدام مقياس الاكتئاب لفحص مستوى الاكتئاب الجميع المشاركات في الدراسة. ثم تم تقييم المتحصلات الغذائية باستخدام الاستبيان الغذائي التكراري الشبه كمي وتم قیاس مصل الدم الحمض الدهني الدوكوساهيكسانويك (DHA) باستخدام تقنية (HPLC) لجميع المشاركات، ولم يكن هناك فروق ذات دلالة إحصائية بين النساء بعد الولادة والمجموعة الضابطة فيما يتعلق باستهلاك الأطعمة التي تحتوي على الحمض الدهني الدوكوساهيكسانويك أو مصادره. كان اجمالي متوسط الاستهلاك اليومي من مجموع السعرات الحرارية، والكربوهيدرات والدهون مرتفعا بين مجموع النساء بعد الولادة بشكل كبير مقارنة مع مجموعة التحكم. وكان متوسط معدل مستوى المصل من حمض الدهني الدوكوساهيكسانويك (DHA) أدنى مستوى بين النساء بعد الولادة الذين حملوا (4-8) مرات مقارنة بالنساء الائي حملن (1-3) مرات ومجموعة التحكم. متوسط محصلة الاكتئاب كانت مرتفعة بشكل ملحوظ بالنسبة لمجموعة النساء اللاتي حملن (4-8) مرات مقارنة بالنساء اللائي حملن (1-3) مرات، وفي الوقت نفسه مجموعة التحكم لم تكن مكتتبة من بين مجموعات النساء العمانيات التي درست؛ كان مستوى مصل الدم من الحمض الدهني الدوكوساهيكسانويك (DHA) منخفضا والاكتئاب منتشرا بين مجموعة النساء بعد الولادة اللائي حملن أكثر (4-8) مرات.
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية