وثيقة
Ovipositional deterrence of methanolic and etherial extracts of five plants to the cowpea bruchid, callosobruchus maculatus (F.) (coleoptera: bruchidae).
المساهمون
EINadi, A. H., مؤلف
Zaitoon, A. A., مؤلف
الناشر
Sultan Qaboos university
ميلادي
1999
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
Methanol and diethyl ether extracts of Harmal, Rhazya stricta Decne.; neem seed kernels, Azadirachta indica A.Juss; cloves, Syzygeum aromaticum (L.); citrus peel and Ramram, Heliotropium bacciferum (Forssk.) were cvaluated for their deterrence to oviposition by Callosobruchus maculatus (F.) on chickpeas in choice tests. Both extracts of all materials significantly reduced oviposition on treated sceds. Maximum deterrent effects (91.8%) were obtained in the neem seed methanol extract at 0.5% concentration, citrus peel 0.1% ether extract (90.9%), R stricta 0.5% mcthanol extract (83.9%), and clove 0.1% ether extract (80.0%). Methanol extracts of neem seeds and R. stricta evoked higher deterrent effects than their etherial extracts, whercas the responses for cloves and citrus pccl were more pronounced in their ether extracts. H. bacciferum % deterrency due to both types of extracts were practically identical. The results encourage future incorporation of such plant extracts as ovipositional deterrents in stored-product IPM programmes.
المجموعة
ISSN
2410-1079
URL المصدر
zcustom_txt_2
Elhag, E. A., EINadi, A. H., & Zaitoon, A. A. (1999). Ovipositional deterrence of methanolic and etherial extracts of five plants to the cowpea bruchid, callosobruchus maculatus (F.) (coleoptera: bruchidae). Journal of Agricultural and Marian Sciences, 4
الملخص العربي
تم تقييم الأثر المانع لوضع البيض للمستخلصين الميثانولي والإثيري لنبات الحرمل (Rh azya stricta) والرمرام (Heliotropium bacciferum) وبذور النيم Azadirachta indica) والقرنفل (Sygeum aromaticum) وقشور الحمضيات (.Citrus sp) على وضع البيض بواسطة خنفساء اللوبيا (Callosobruchus maculatus) في اختبار اختياري. أظهرت النتائج انخفاضا معنويا في معدل وضع البيض على البذور المعاملة بخلاف المستخلصين لجميع المواد المختبرة. بلغت أعلى النسب لمنع وضع البيض 91.8 و90.9 و83.9 و80.0% في المستخلصات الميثانولي 0.5% للنيم والإثيري 0.1% لقشور الحمضيات والميثانولي 0.5% للحرمل والإثيري 0.1% للقرنفل على التوالي. نتج عن استخدام المستخلص الميثانولي للنيم والحرمل معدل منع أكبر لوضع البيض عن مستخلصهما الإثيري، بينما تساوت نسبة المنع لمستخلصي الرمرام. تبدو النتائج مشجعة لإدخال مانعات وضع البيض من المستخلصات النباتية في برامج الإدارة المتكاملة لآفات المواد المخزونة.
قالب العنصر
مقالات الدوريات