وثيقة

Physicochemical characteristics of crude holocellulose powder from date pits after in vitro incubation with ruminal fluid.

المصدر
Master's thesis
عناوين أخرى
الخصائص الفيزيائية والكيميائية لمسحوق الهولو سيللوز من نواة التمر بعد الحضانة في المختبر مع سائل الكرش.
الدولة
Oman
مكان النشر
Muscat
الناشر
Sultan Qaboos University.
ميلادي
2024
اللغة
الأنجليزية
نوع الرسالة الجامعية
Master's thesis
الملخص الإنجليزي
Date seeds or pits are one of the agricultural by-products contributing to food waste that is given only to animals and the rest of them through without use. Many industrialized processes started to work with this lignocellulosic polymer in many products, even for human consumption animals, or other things like biofuels, etc. In this study, the extraction of holocellulose was treated with rumen liquor after de-fatted and de-lignin of whole date pits. After fermentation or incubation for 24 h, the results were increasing in GP (P 0.001), DOM (P 0.001), total VFA (P = 0.011), and propionate (P 0.001) concentrations, as well as estimated energy (ME and NE) (P 0.05) and microbial protein (P = 0.017) values. However, the inclusion of H-C in the diet displayed linear reductions in the net CH₄ production (ml/kg DOM; P = 0.002), protozoa abundance (P = 0.027), acetate (P = 0.029), and butyrate (P 0.001), and the estimated net H₂ production concentration (P = 0.049). After treated with rumen physiochemical characteristics were studied, like the chemical compositions showed significant changes (P 0.5) in cellulose, protein, and fat contents(25.0, 18.0, and 6.0 g/100 g sample, respectively), the solubility of the HCJR(15.0 g/L) and HCJS (58.0 g/L) fractions compared to the control (4.0 g/L), the absorption capacity (16.0, 16.0, and 15.0 g/100 g sample) were insignificant changed for HCJS, HCJR dual fraction, and H-C fraction, respectively, two glass transitions were observed for the control (G₁:138 and G₂:143 °C) and HCJS fraction (G₁:38 and G₂:89 °C), indicating less homogeneity in the composition of these fractions compared to the HCJR, which showed a single glass transition(G₁:154°C). Higher solid melting temperature in the case of HCJR extract(182 °C) indicated a lower degradability rate compared to the HCJS fraction(123 °C), the crystallinity structure of the H-C (92.0%) was altered due to rumen degradation in the case of HCJR (84.0%) and HCJS (95%) fractions that were confirmed by morphological surface changes of the HCJR (less ordered and higher porosity) and HCJS (stiffened surface with spherical lignin) fractions compared to the HC. Hence, holocellulose could be considered a potent feed additive for animals and, furthermore, may be used in food industries and other production areas.
الملخص العربي
يعتبر نوى التمر أحد المخلفات الزراعية التي تساهم في هدر الطعام والتي تعطى فقط للحيوانات وباقيها يتم صرفها دون استخدام. بدأت العديد من العمليات الصناعية في العمل مع هذا البوليمر الليجنوسليلوزي في العديد من المنتجات، حتى بالنسبة للاستهلاك البشري، أو أشياء أخرى مثل الوقود الحيوي، وما إلى ذلك. في هذه الدراسة، تمت معالجة استخلاص الهولوسليلوز بمحلول الكرش بعد إزالة الدهون وإزالة اللجنين من نوى التمر. بعد التخمير أو الحضانة لمدة 24 ساعة، كانت النتائج تتزايد في GP وكذلك الطاقة المقدرة (P<0.001) وتكرير البروبيونيات VFA (P=0.011)، إجمالي DOM (P<0.001)، وقيم البروتين الميكروبي (P=0.017). وأظهر مسحوق الهولوسليلوز كمادة مضافة انخفاضًا في تركيز الميثان (P=0.002)، الهيدروجين (P=0.049)، وفرة الأوليات (P=0.002)، والأسيتات (P=0.027) وتكرير إنتاج الأسيتات إلى البروبيونات (P=0.001). ثم تمت دراسة التركيبات الفيزيائية والكيميائية للبودر الناتج بعد عملية التخمر. ظهرت تغيرات في المكونات الكيميائية للهولوسليلوز في السليلوز (250/100 samples)، البروتين (15.0 g/L)، قابلية الذوبان لراسب HCJR (6.0 g/100 g sample)، الدهون (18.0 g/100 g sample)، ومحلول بعد التخمر HIS (58.0 g/100 g sample)، والبودر قبل التخمر (40.0 g/100 g sample). قدرة العينات على الامتصاص (16.0، 16.0 and G1:138) في الخصائص الحرارية، ظهر تحولين حراريين في البودر قبل التخمر (G2:143)، والمحلول بعد التخمر (G2:89)، ولكن في الراسب بعد التخمر ظهر تغير حراري واحد (G1:154). وهذا دليل على قلة تجانس المحلول، وبالنسبة لدرجة الذوبان فكانت عالية في الراسب بعد التخمر (182)، وهذا دليل على قلة معدل التحلل مقارنة بالمحلول بعد التخمر (123). وبالنسبة لنسبة التبلور للبودر قبل التخمر (92.0)، والراسب بعد التخمر (84.06)، والمحلول بعد التخمر (95.06)، وهذا دليل على التغيرات الحاصلة في الشكل العام للعينات بسبب التخمر مع سائل الكرش. فالراسب بعد التخمر يتسم بمسامية أعلى وترتيب أقل، بينما المحلول بعد التخمر يتسم بسطح متصلب مع اللجنين الكروي. حتمًا، يمكن اعتبار الهولوسليلوز مادة مضافة قوية لتغذية الحيوانات، وعلاوة على ذلك، يمكن استخدامه في الصناعات الغذائية وصناعات تاجية أخرى.
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية