وثيقة

The Relationship between healthy eating index and microbiota-metabolites in Omani patients referred for colonoscopy at Sultan Qaboos University Hospital.

المصدر
Master's thesis
عناوين أخرى
العلاقة بين مؤشر االأكل الصحي ومنتجات الميكروبيوتا لدى العمانيين المحولين لمنظار القولون في مستشفى جامعة السلطان قابوس
الدولة
Oman
مكان النشر
Muscat
الناشر
Sultan Qaboos University
ميلادي
2024
اللغة
الأنجليزية
الموضوع
نوع الرسالة الجامعية
Master's thesis
الملخص الإنجليزي
Background: Diet quality is associated with the risk of chronic diseases, including colorectal cancer. Currently, the trend of diet and health research is shifting from focusing on individual dietary components only to analysing gut microbial ecology (microbiome) in the host-diet interaction systems. Studies have confirmed that microbiota can have an impact on disease aetiology through different mechanisms, including the production of metabolites. At chronically high physiological levels, the two major types of bacterial metabolites in the colon, Secondary Bile Acids (SBAs) and Short Chain Fatty Acids (SCFAs), have opposite effects on colonic inflammation. The Healthy eating Index (HEI) is one of the best diet quality indices that can capture the effects of diet on gut microbiota. To date, no study in Oman has examined the relationship between diet quality and microbiota metabolites. Objective: To examine the relationship between diet quality, using the Short Healthy Eating Index (sHEI), and microbiota-derived metabolites in patients referred for colonoscopy from outpatient gastroenterology clinics at Sultan Qaboos University Hospital (SQUH). Methods: This cross-sectional hospital-based study involved patients referred for colonoscopy from the Gastroenterology Outpatient Departments (OPD) at SQUH. Patients were interviewed to assess dietary intake using the Short Healthy Eating Index (sHEI) questionnaire, and blood samples were collected to measure serum microbiota metabolites SCFAs, primary and secondary bile acids using Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) and Liquid chromatography– Mass Spectrometry (LC-MS), respectively. Further, colonoscopy results were retrieved from medical records. Pearson product-moment correlations and multiple liner regression were used for the statistical analysis of the study variables. Results: The mean sHEI diet quality score was 42.21%, with a range of 23.42–63.55%. The majority of participants (75.81%) had poor diets, and 24.19% had diets that needed improvement. There was a significant correlation between the total score sHEI, age and marital status (p 0.05), with age ≥ 57 years significantly different from the other age groups. Females had a higher mean sHEI total diet score than males (p = 0.034). The general dietary pattern was characterized by a low intake of adequate food components, which is recommended for inclusion in a healthy diet (total mean 3.5). No significant association was found between the diet quality score, food groups, and concentrations of the studied colon bacterial metabolites (p > 0.05). Conclusion: Diet quality scores showed poor adherence to a healthy diet with a positive association between age and diet quality. Married and female participants had higher diet quality scores than did unmarried and male participants, respectively. None of the examined metabolites was found to have a significant correlation with total diet quality scores. Recommendations: The scope of this study can be broadened in the future by targeting a large number of individuals and incorporating case-control studies to further understand the relationship between diet quality and microbiome metabolites.
الملخص العربي
خلفية البحث: جودة النظام الغذائي مرتبطة بمخاطر الأمراض المزمنة بما في ذلك سرطان القولون . حاليا،ً يتجه اهتمام الابحاث في مجال النظام الغذائي والصحي من التركيز على المكونات الغذائية الفردية فقط إلى تحليل تشكيل البيئة الميكروبية في الجهاز الهضمي )الميكروبيوتا ( في أنظمة تفاعل الجسم مع النظام الغذائي. أكدت الدراسات أن الميكروبيوتا يمكن أن تؤثر على مسببات المرض من خالل آليات مختلفة، بما في ذلك إنتاج المستقلبات. ومن أنواع المستقلبات البكتيرية الرئيسية في القولون والتي أثبتت البحوث عالقتها بصحة القولون : هي الاحماض الصفراوية القصيرة (SCFAs (وأحماض الصفراء الثانوية (SBAs (فهي تسبب تأثيرات معاكسة على الالتهابات القولونية عندما تكون على مستويات فيزيولوجية عالية ولفترات طويلة. مؤشر الاكل الصحي (HEI (هو واحد من أفضل مؤشرات جودة النظام الغذائي التي يمكن أن تعكس تأثيرات النظام الغذائي على الميكروبيوتا بشكل مثالي. لم تجري أي دراسة في عمان لفحص العالقة بين أنماط النظام الغذائي ومستقلبات/ منتجات الميكروبيوتا باستخدام مؤشر جودة النظام الغذائي (HEI(. الهدف: تم تصميم البحث لدراسة العالقة بين النظام الغذائي و م نتجات القولون البكتيرية في المراجعين المقرر لهم منظار القولون في عيادة أمراض الجهاز الهضمي بمستشفى جامعة السلطان قابوس. طرق البحث: اعتمدت الدراسة على اتباع طريقة التصميم المقطعي لتجميع البيانات المطلوبة من المرضى. المجموعة المستهدفة لهذه الدراسة هم المراجعين الذين يتلقون العالج في العيادات الخارجية ألمراض الجهاز الهضمي في مستشفى جامعة السلطان قابوس والذين تم إختيارهم من قبل الفريق الطبي المختص ومن المقرر أن يتم اجراء فحص منظارالقولون لهم خالل فترة البحث. شملت الدراسة مقابلات المرضى لتقييم جودة النظام الغذائي، تجميع عينات الدم، واستخدام نتائج منظار القولون من السجالت الطبية. تم تقييم جودة النظام الغذائي باستخدام استبيان مؤشر الاكل الصحي القصير (sHEI (ثم قياس مستقلبات الميكروبيوتا في الدم (الاحماض الصفراوية القصيرة )SCFAs ) وأحماض الصفراء )BAs )باستخدام أجهزة MS-GC و MS-LC ثم تم استخدام الارتباط الانتاجي لبيرسون والانحدار الخطي المتعدد للتحليل الاحصائي لمتغيرات الدراسة النتائج: متوسط جودة النظام الغذائي حسب sHEI كان 42.21 ،% بمدى يتراوح بين )-23.42 63.55 %(. غالبية المشاركين )%75.81( ينتمون إلى فئة النظام الغذائي السيئ و24.19 % لديهم نظام غذائي يحتاج إلى تحسين. كان هناك ارتباط مؤثر بين العمر ومتوسط مجموع نتائج جودة النظام الغذائي وأظهرت النتائج أن عمر ≥ 57 سنة يختلف بشكل مؤثر عن الفئات العمرية الاخرى (0.05 > p(. حصلت الاناث على متوسط مؤشر النظام الغذائي الاجمالي لـ sHEI أعلى من الذكور ( 0.034 =p(. تميز النمط الغذائي العام بانخفاض تناول المكونات الغذائية الكافية، والتي يوصى بإدراجها في نظام غذائي صحي )المتوسط الاجمالي >3.5(. لم يتم العثور على ارتباط ذو داللة إحصائية بين درجة جودة النظام الغذائي، والمجموعات الغذائية، وتركيزات المستقلبات البكتيرية القولونية المدروسة(0.05 < p (. الخاتمة: نتائج الدراسة أوضحت ضعف الالتزام بنظام غذائي صحي مع وجود عالقة إيجابية بين العمر وجودة النظام الغذائي. حصل المشاركون المتزوجون والاناث على درجات جودة نظام غذائي أعلى من المشاركين غير المتزوجين والذكور. لم يتم العثور على ارتباط مؤثر بين المستقلبات البكتيرية للميكروبيوم وبين نتائج جودة الغذاء للمشاركين. التوصيات.: يمكن توسيع نطاق هذه الدراسة في المستقبل من خالل استهداف عدد كبير من الافراد ودمج دراسات الحالات والشواهد لزيادة فهم العالقة بين جودة النظام الغذائي وأيضات الميكروبيوم. الكلمات المفتاحية: جودة الغذاء. مؤشر الاكل الصحي(HEI (، مستقلبات الميكروبيوم، الاحماض الصفراوية الثانوية، الاحماض الدهنية قصيرة السلسلة، سرطان القولون
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية

مواد أخرى لنفس الموضوع

مقالات الدوريات
4
0
Mafiana, Rose N.
Asian Pacific Organization for Cancer Prevention.
2018-01-01