وثيقة

Variation in methane concentration produced from anaerobically digested vegetables.

مؤلف
المساهمون
Silwadi, M., مؤلف
الناشر
Sultan Qaboos University.
ميلادي
2015
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
Anaerobic fermentation is a highly promising technology for converting biomass waste into methane, which then may directly be used as an energy source. Attempts have been made to optimize various parameters in order to determine the most favorable recipe for maximum biogas production from fermented vegetable waste. The biogas production from many types of vegetable waste such as zucchini, orange peel, tomato, potato, and rice was studied in batch digesters. The effect of adding chicken dung and sludge to vegetable waste on the concentration of methane in the produced biogas was investigated. The experiments were conducted at room temperature (20°C) and at 35°C. The results revealed that methane concentration goes through maximum value with time. This maximum value is obtained faster when the rate of digestion is faster. The concentrations of methane in the biogas produced are ranked as follows: potato>rice>tomato>zucchini>orange peels. The concentrations of methane gas increased as chicken dung and sludge were mixed with the vegetables. The maximum value of methane concentration is reached faster in a mixture of chicken dung and sludge. For both chicken dung and sludge, the maximum value is reached at the same time.
ISSN
1726-6742
zcustom_txt_2
Mousa, H., & Silwadi, M. (2015). Variation in methane concentration produced from anaerobically digested vegetables. The Journal of Engineering Research, 12 (2), 32-40.
الملخص العربي
إن عملية التخمير اللاهوائي هي تكنولوجيا واعدة للغاية من أجل تحويل مخلفات الكتلة الحيوية إلى ميثان، والذي يمكن استخدامه مباشرة كمصدر للطاقة. ولقد بذلت العديد من المحاولات لإيجاد العوامل المثلى من أجل تحديد الوصفة الأكثر ملاءمة لإنتاج الحد الأقصى من الغاز الحيوي من هذه المخلفات النباتية المخمرة. تم في هذا البحث دراسة إنتاج الغاز الحيوي من أنواع عديدة من المخلفات النباتية مثل الكوسا، وقشر البرتقال، والطماطم، والبطاطا، والأرز وذلك باستخدام مفاعل هاضم ثابت تقدم إليه المخلفات دفعة واحدة. كما تم بحث إضافة روث الدجاج والحمأة إلى المخلفات النباتية ودراسة تأثير هذه الإضافة على مستوى تركيز غاز الميثان في الغاز الحيوي المنتج ككل. لقد تم إجراء التجارب في درجة حرارة الغرفة (20 درجة مئوية ) وكذلك في درجة حرارة 35 درجة مئوية. وكشفت النتائج أن تركيز غاز الميثان يمر خلال القيمة القصوى له مع مرور الوقت. ويتم الحصول على هذه القيمة القصوى بشكل أسرع كلما كان معدل الهضم اللاهوائي أسرع. لقد وجد أن تركيز الميثان في الغاز الحيوي المنتج يتبع الترتيب التالي : البطاطا، الأرز، الطماطم، الكوسا، وقشر البرتقال. هذا وقد وجد أن تركيز غاز الميثان يزداد عند إضافة روث الدجاج والحمأة إلى المخلفات النباتية وتم الحصول على نتائج أفضل مع روث الدجاج. وتم الوصول إلى الحد الأقصى لقيمة تركيز الميثان بشكل أسرع في وجود روث الدجاج والحمأة. وفي الحالتين، فإنه تم الوصول إلى القيمة القصوى للميثان في نفس الوقت.
قالب العنصر
مقالات الدوريات

مواد أخرى لنفس المؤلف

مقالات الدوريات
1
0
Mousa, H.
Sultan Qaboos University.
2016

مواد أخرى لنفس الموضوع

مقالات الدوريات
5
0
Amokrane, Serine.
College of Science, Sultan Qaboos University.
2020-06-09
الرسائل والأطروحات الجامعية
4
0
Al-Shukri, Khalid Suroor Khalaf.
Sultan Qaboos University
2024
مقالات الدوريات
0
0
Monjezi, Alireza. Abbassi.
Elsevier.
2017-08
مقالات الدوريات
0
0
Hosseinzadeh, N.
Sultan Qaboos University.
2018
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Fazariyah, Fatma Rashid Khamis.
Sultan Qaboos University.
2022
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Khayariyah, Shaima Abdullah Salim.
Sultan Qaboos University.
2019