وثيقة
Viscoelasticity of oxidised starch and low methoxy pectin in the presence of glucose syrup.
الناشر
Sultan Qaboos university
ميلادي
1999
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
The structural properties of mixtures with pectin, oxidised starch and glucose syrup were investigated using small deformation dynamic oscillation. The composition of the mixture, pH and temperature course of analysis were designed to imitate the development of confectionery products. In the absence of added calcium, preparations of low methoxy pectin with glucose syrup form viscous solutions, which remain crystal-free at subzero temperatures. Samples of oxidised starch and glucose syrup, on the other hand, exhibit solid-like behaviour due to the crystalline nature of the amylose-like helices. Mixtures of the two polyssacharides with the co-solute show clearly the phase inversion from liquid to solid-like behaviour with increasing amounts of starch in the formulation. The transformation is reflected in the textural properties of samples which vary from thick solutions to firm gels. The viscoelasticity of the system can be modified further by the introduction of high methoxy pectin. Thus preparations of high methoxy pectin and glucose syrup form rubbery gels whose amorphous nature undergoes a glass transition during cooling. The energetic requirement for the formation of the biological rubber was in good agreement with corresponding data in the literature.
المجموعة
ISSN
2410-1079
URL المصدر
zcustom_txt_2
Kasapis, S. (1999). Viscoelasticity of oxidised starch and low methoxy pectin in the presence of glucose syrup. Journal of Agricultural and Marian Sciences, 4 (1), 63-71.
الملخص العربي
تمت دراسة الخواص البنائية لمخاليط البكتين والنشا المؤكسد وعصير الجلوكوز المركز باستخدام تذبذبات حركية تشويهية ضئيلة. وتم اختيار مكونات مركبات الخليط ودرجة حموضتها ودرجة الحرارة أثناء التحليل لمحاكاة تطور منتجات الخليط. في غياب الكالسيوم المضاف، تكون مركبات البكتين منخفض الميثوكسي مع مركز الجلوكوز محاليل لزجة تبقى خالية من البلورات عند درجة حرارة أقل من الصفر. أظهرت عينات النشا المؤكسد ومركز عصير الجلوكوز شكلا شبه صلب نسبة للطبيعة البلورية للوالب شبه الأميوزية. أظهر خليطا السكريات المتعددة مع المحاليل المرافقة تحولا عكسيا من حالة السائل إلى الحالات شبه الصلبة مع زيادة معدلات النشا في المركب. وانعكس هذا التحول في خصائص الملمس للعينات التي تراوحت من محاليل غليظة إلى جيلوتين صلب. ويمكن تعديل لزوجة ومرونة الخليط بصورة أكبر بإضافة البكتين عالي الميثوكسين. وبالتالي فإن المركبات التي تحوي البكتين عالي الميثوكسين ومركز عصير الجلوكوز تكون جيلاتينا مطاطيا تمر طبيعتها الأميوزية بحالة تحويل وزجاجية خلال فترة التبريد. كانت احتياجات الطاقة للتحول إلى المطاط الطبيعي، في حالة توافق مع المعلومات المتوفرة في البحوث المنشورة.
قالب العنصر
مقالات الدوريات