Document

Adherence of food establishments in Muscat Governorate to food safety and COVID-19 precautionary measures and the influence of the pandemic on food safety measures.

Other titles
التزام المؤسسات الغذائية بمحافظة مسقط بإجراءات سلامة الغذاء والوقاية من مرض كوفيد 19- وتأثير الجائحة على إجراءات سلامة الغذاء
Publisher
Sultan Qaboos University.
Gregorian
2021
Language
English
English abstract
Although the risk of transmission the novel coronavirus from food and food package is very low, the COVID-19 positive cases have raised in food processing, manufacturing and agriculture workplaces. That is possibly due to improper complying with the global precautionary measures decelerated by global authorities. Therefore, this study aimed to evaluate the adherence of food establishments in Muscat Governorate, the Sultanate of Oman, to the recommended food safety precautionary measures and to investigate the change imposed by the pandemic. The data was collected from October to December 2020 through face-to-face interview with facility person-in-charge (PIC) and on-site observational inspections. The questionnaire was developed based on COVID-19 international guidelines such as World Health Organization, Food and Drug Administration and Centers for Disease Control and Prevention. The questionnaire consisted of thirty closed-ended and five points Likert scale questions divided into five main sections: Establishment details, symptoms monitoring, personal hygiene, surface cleaning and disinfecting and physical distancing. The on-site observational inspections included activities related to symptoms monitoring, personal hygiene, food contact surface disinfection and physical distancing. A total of 25 first class restaurants, 17 hotel catering and 45 food retailers were included in this study based on COVID-19 risk, which represent 37.7%, 34.7% and 42.1% of total establishments' numbers in Muscat governorate respectively. The study found a lack in adopting Food System Management systems (FSMS) in food retailers (0.0%), restaurants (0.0%), and hotels catering (17.6%). A reduction in customer numbers was found and the highest reduction was found in the hotels caterings (59.6 ± 16.09) followed by restaurants (32.3 ± 37.41) and retailers (29.0 ± 25.98). A lack in hand washing basins was observed in food retailers (46.7%) compared to restaurants (96.0%) and hotels catering (88.2%). No significant change in hand washing stations before and after pandemic. In addition, a lack in cleaning and disinfecting practises of food contact (26.7% and 31.1%) and noncontact (31.1% and 68.9%) surfaces in food retailers before and after pandemic respectively. The results showed that 100% of hotels catering, 96.0% of retailers and 76.0% of restaurants have assessed the staff and customers for COVID-19 symptoms before entering the facility. Fever, dry cough and headache were the most known symptoms among facilities' person-in-charge, while rash on skin and conjunctivitis were least known. The usage of recommended hand sanitizers and V face masks were increased significantly in food retailers, restaurants and hotels catering (p < 0.05) in post COVID-19. The most used social distance measures were floor spacing markers or stickers (88.9%, 84.0% and 11.8%) and barriers between each employee (68.9%, 40.0% and 47.1%) in retailers, restaurants and hotels catering respectively. The overall adherence level of the food establishments toward health and symptoms monitoring, physical distancing and face mask wearing was relatively high. However, the adherence level of food retailers towards surfaces cleaning and disinfection and hand hygiene measures were relatively low. To improve the adherence towards the recommended COVID-19 safety measures, it is vital to follow Good Manufacturing Practices and maintain accessible and fully equipped hand washing basins.
Arabic abstract
عد خطر الاصابة بفيروس كورونا المستجد من خلال الطعام و عبوات الطعام والغذاء منخفض جدا. ومع ذلك، فقد زادت الحالات الايجابية لكوفيد19- في أماكن العمل الخاصة بتجهيز الاغذية والتصنيع والزراعة. هدفت هذه الدراسة إلى تقييم مدى التزام المؤسسات الغذائية في محافظة مسقط بسلطنة عمان بالاجراءات الاحترازية الموصي بها لسلامة الغذاء. تم جمع بيانات الدراسة في الفترة من أكتوبر إلى ديسمبر2020 وذلك من خلال المقابلة الشخصية مع ومراقبة المنشآت. تم تطوير الاستبيان بنا ًء الموظف المسؤول في المنشأة ومن خلال عمليات تفتيش على الارشادات سؤالا مغلقً الدولية لكوفيد.19- يتألف الاستبيان من 31 ا ومقياس ليكرت الخماسي مقسمة إلى خمسة أقسام رئيسية: تفاصيل المنشأة، ومراقبة الاعراض، والنظافة الشخصية، وتنظيف الاسطح، والتعقيم، والتباعد الجسدي. تضمنت عمليات التفتيش في الموقع أنشطة تتعلق بمراقبة الاعراض، والنظافة الشخصية، وتطهير الاسطح المالمسة لطعام، والتباعد الجسدي. تم تضمين 25 مطعًما من من مطاعم الدرجة الاولى، و17 مطعًما للتموين في الفنادق، و45 تاجر تجزئة للمواد الغذائية للمشاركة في هذه الدراسة بنا ًء على مخاطر كوفيد،19- والتي تمثل ٪37.7 و ٪34.7 و ٪42.1 من إجمالي أعداد المؤسسات في محافظة مسقط على التوالي. تكشف هذه الدراسة عن وجود نقص في اعتماد نظام إدارة سالمة الغذاء لدى بائعي الاغذية بالتجزئة )٪0.0(، والمطاعم )٪0.0(، والفنادق )٪17.6(. كما كشفت الدراسة انخفاض في عدد الزبائن؛ الانخفاض الاكبر لوحظ في تموين الفنادق )59.6 ± 16.09( تليها المطاعم )32.3 ± 37.41( وتجار التجزئة ) 29.0 ± 25.98(. لوحظ نقص في مغاسل غسل الايدي عند تجار التجزئة لللأغذية )٪46.7( مقارنة بالمطاعم )٪96.0( والفنادق )٪88.2(. أشارت الدراسة إلى عدم وجود تغيير كبير في عدد محطات غسل اليدين قبل وبعد الجائحة. بالاضافة إلى ذلك هناك نقص في ممارسات التنظيف والتطهير للأسطح المالمسة )٪26.7 و٪31.1( والغير ملامسة الاغذية )٪31.1 و٪68.9( عند بائعي المواد الغذائية قبل وبعد الجائحة على التوالي. أظهرت النتائج أن جميع مؤسسات تموين الفنادق، و٪96.0 من تجار التجزئة و٪76.0 من المطاعم تقوم بمراقبة وتقييم الوضع الصحي وأعراض كوفيد19- للموظفين والزبائن دائما قبل الدخول إلى المنشأة. حيث أن الحمى والسعال الجاف والصداع من أكثر الاعراض المعروفة من قبل مسؤولي المؤسسات، بينما الطفح الجلدي والتهاب الملتحمة هي أقل الاعراض المعروفة. تمت زيادة استخدام معقمات الايدي وأقنعة الوجه الموصي بها بشكل كبير لدى تجار التجزئة لألغذية والمطاعم والفنادق )0.05> P )في فترة الجائحة. وجد أن مقاييس التباعد الاجتماعي الاكثر استخدا ًما هي عالمات التباعد والملصقات في الارضيات )٪88.9 و٪84.0 و٪11.8( والحواجز بين كل موظف )٪68.9 و ٪40.0 و٪47.1( في متاجر التجزئة والمطاعم والفنادق على التوالي. كان مستوى التزام المؤسسات الغذائية العام تجاه مراقبة الصحة والاعراض، والتباعد الجسدي وارتداء قناع الوجه مرتفعًا نسبيًا. ومع ذلك، كان مستوى التزام تجار الاغذية بالتجزئة تجاه تنظيف الاسطح وتطهيرها وتدابير نظافة اليدين منخفضا نسبيًا. لتحسين الالتزام بتدابير السلامة الموصي بها لـكوفيد،19- من الضروري اتباع ممارسات ( والحفاظ على مغاسل غسل الايدي التي يمكن الوصول إليها والمجهزة تجهي ًزا كامالً التصنيع الجيدة )GMP .
Category
Theses and Dissertations

Same Subject

Journal articles
7
0
Al-Badi, Ali.
Elsevier B.V.
2022-01-01
Journal articles
3
0
Al-Nofli, Mohammed Abdullah.
Gate Association for Teaching and Education.
2022-10-01
Journal articles
3
0
Khilji, Muhammad Faisal.
Cambridge University Press.
2022-10-16
Theses and Dissertations
8
0
Al-Ajmiyah, Buthaina Jaafar.
Sultan Qaboos University
2024
Journal articles
3
0
Al-Yahyaiyah, Maryam.
American Institute of Mathematical Sciences.
2023-01-01