Document

‫التوابل و استخداماتها في الحضارة الإسلامية من القرن (1هـ-9هـ/7م-15م).

Publisher
جامعة السلطان قابوس
Gregorian
2015
Language
Arabic
English abstract
This study aims to identify the role and use of spices in the Arabic culture during the Islamic Middle Age. The study is divided into an introduction, preamble and four chapters; the preamble presents the role and use of spices in ancient times and the pre Islamic era. The first chapter, however, discusses the concepts of spices as mentioned in the herbal-medical Arabic dictionaries as well as their modern scientific definition. It also addresses the scientific and mythical description for the spices plants in the Arabic middle age. The second chapter examines the types of food in which spices were used, the types of spices used in different plates, the amount used in each, their specific use in food besides the materials in which spices were observed. The third chapter reviews the types of perfumes containing spices, each kind of these spices and the use of spices for beautifying. The forth chapter examines the medical benefits of some species plants and the use of spices for treatment whether as part of medicine or food." One of the study's outcomes is that spices are part of all the recipes in the cooking books. The study also shows that there is a similar use of spices for cooking in the Islamic areas. The percentage of using spices in the cooking books differentiates between 81%-60% and the most used spices are Black pepper , Coriander, Cinnamon, Saffron, Mint, Ginger, Cumin, lentisco, Ruta, Clove, Caraway. The study also clarifies the perfumes in which spices were used for a percentage that varies between 74.5% - 40%. However, the most commonly used spices for perfumes are Saffron and Clove. The study also shows the use of herbs and spices for promoting health and preventing diseases and for protecting the human body from food risks Not to mention the use of spices for the body hygiene.
Arabic abstract
هدفت هذه الدراسة إلى تقديم معرفة عن التوابل واستخداماتها خلال العصر الإسلامي. لقد قیمت الدراسة إلى مقدمة وتمهيد وأربعة فصول: تناول التمهيد دور التوابل، واستخداماتها في العصر القديم وقبيل الإسلام، و تطرق الفصل الأولى إلى مفهوم التوابل، والأبازير، والبهار في المعاجم اللغوية والنباتية الطبية العربية، والمفاهيم العلمية الحديثة لها، كما تناولت أيضا الوصف العلمي والوصف الأسطوري لنباتات التوابل في الثقافة العربية الوسيطة. وتطرق الفصل الثاني إلى أنواع الأطعمة التي استخدمت فيها التوابل وأنواع التوابل الداخلة في الأطباق، وكمية التوابل المستخدمة في الطبق الواحد، واستخدامات التوابل في الطعام، والأدوات التي توضع فيها التوابل. أما الفصل الثالث فقد تناول أنواع العطور المركبة المستخدم فيها التوابل، وأنواع التوابل الداخلة فيها، وأنواع الزينة المستخدم فيها التوابل. وتناول الفصل الرابع الفوائد الطبية لبعض نباتات التوابل، كما تطرق إلى استخدام التوابل في العلاج بالأغذية والأدوية، وكذلك في المساحيق المستخدمة لنظافة البدن.
وقد خلصت الدراسة إلى نتائج عدة منها: دخول التوابل في جميع أنواع الأطعمة التي تناولتها كتب الطبخ. وكشفت الدراسة عن وجود تقارب بين المناطق الإسلامية في ثقافة استخدام التوابل في الطبخ، حيث تفاوتت نسبة استخدام كتب الطبخ التوابل بين 60% و80% وكانت أكثر التوابل استعمالا:الفلفل الأسود، الكزبرة، الدارصيني (القرفة)، الزعفران النعنع، الزنجبيل، الكمون، المصطكي، السذاب، القرنفل، الكراويان كما أوضحت الدراسة العطور المركبة التي استخدمت فيه التوابل وهي: الخلوق، والغالية، والند والرامك والسك والدهان العطرة والنضوح والمياه العطرية والبخور واللخالخ والذرائر. وقد تراوحت نسبة استخدمها في وصفات العطر عامة بين 40% و 75 . 5 % وكانت أكثر التوابل استخداما في العطر: الزعفران ثم القرنفل. كما أوضحت الدراسة استخدام التوابل لدفع مضار الأغذية المخصصة لحفظ البدن شواء في الصحة أو في المرض . كما دخلت التوابل في الغسولات المخصصة لنظافة البدن.
Category
Theses and Dissertations

Same Subject

Journal articles
0
0
عناية, عز الدين.
وزارة الأوقاف والشؤون الدينية.
2020-03
Journal articles
0
0
الأسد, ناصر الدين
وزارة الأوقاف و الشوؤن الدينية
2003
Journal articles
1
0
فرحات, أحمد.
مؤسسة عُمان للصحافة و النشر و الاعلان
1996
Journal articles
0
0
مراد, علي.
وزارة الأوقاف و الشوؤن الدينية
2004
Journal articles
0
0
الإسماعيلي, أحمد.
وزارة الأوقاف و الشوؤن الدينية
2004