Document
Antibacterial activity of Moroccan saffron by-product extracts against Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis : the causal agent of tomato’s bacterial canker.
Identifier
DOI: 10.53541/jams.vol29iss2pp87 - 99
Source
Journal of Agricultural and Marine Sciences (JAMS), v. 29, no. 2, p. 87-99.
Contributors
Mamouni, Rachid., Author
Jadouali, Si Mohamed., Author
Atifi, Hajar., Author
Tahiri, Abdelghani., Author
Karra, Youssef., Author
Qessaoui, Redouan., Author
Chartier, Agnes., Author
Nehme, Reine., Author
Other titles
النشاط المضاد للبكتيريا لمستخلصات الزعفران المغربي الثانوية ضد Clavibacter michiganensis Subsp. michiganensis: العامل المسبب لقرحة الطماطم البكتيرية.
Country
Oman
City
Muscat
Publisher
College of Agricultural and Marine Sciences, Sultan Qaboos University.
Gregorian
2024-09-17
Language
English
English abstract
This study aimed to investigate the effect of Moroccan saffron (Crocus sativus) floral by-products on the causal agent of bacterial canker of tomato caused by Clavibacter Michiganesis Subsp. Michiganensis (CMM). This work intends to replace chemical treatment methods with ecological, safe, and less expensive methods using extracts of saffron by-products. The phytochemical screening and the antioxidant activity of saffron by-products were studied. Moreover, the antibacterial activity of ethanolic extracts of saffron by-products was determined using the agar well diffusion method. The results showed that the ethanolic extracts of saffron by-products constitute a significant source of bioactive molecules endowed with antioxidant activity. Further, all the tested saffron extracts inhibited the bacterial growth of (CMM) with an inhibition zone diameter ranging from 3 to 31 mm. Thus, this study aimed to valorize the saffron by-products generated after the harvest of the stigmas, in the biological treatment of tomato diseases.
ISSN
Online: 2410-1079
Print: 2410-1060
Arabic abstract
تهدف هذه الدراسة إلى دراسة تأثير منتجات الزعفران المغربي الثانوية لزهرة (Crocus sativus) على العامل المسبب لقرحة الطماطم البكتيرية Clavibacter michiganesis subsp michiganesis (CMM). يهدف هذا العمل إلى استبدال طرق المعالجة الكيميائية بطرق بيئية وآمنة وأقل تكلفة باستخدام مستخلصات منتجات الزعفران الثانوية. تم دراسة الفحص الكيميائي النباتي والنشاط المضاد للأكسدة لمنتجات الزعفران الثانوية. علاوة على ذلك، تم تحديد النشاط المضاد للبكتيريا لمستخلصات الزعفران الثانوية باستخدام طريقة انتشار الآجار. أظهرت النتائج أن المستخلصات الإيثانولية لمنتجات الزعفران الثانوية تشكل مصدرًا هامًا للجزيئات النشطة بيولوجيًا ذات النشاط المضاد للأكسدة. بالإضافة إلى ذلك، منعت جميع مستخلصات الزعفران المختبرة نمو البكتيريا (CMM) بقطر منطقة منع يتراوح بين 3 إلى 31 ملم. وتهدف هذه الدراسة إلى تثمين منتجات الزعفران الثانوية الناتجة بعد حصاد الوصمات في المعالجة البيولوجية لأمراض الطماطم.
Category
Journal articles