Document
Association of plasma oxidized low density lipoprotein (oxLDL) with increased triglyceride levels in omani subjects
Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2009
Language
English
English abstract
Oxidation of low density lipoproteins (LDL) is a modification believed to be a key event in the development of atherosclerosis. Oxidized LDL (OXLDL) particles are recognized by macrophage scavenger receptors where macrophages become loaded with cholesterol converting into "foam cells" that accumulate into fatty streaks initiating atherosclerosis events. In vitro studies suggest that small LDL particles are more prone to oxidation than larger buoyant LDL. Several studies have shown that formation of smaller LDL particles is associated with increased triglyceride (TG) levels in vivo. However, a direct association between increased triglyceride levels and oxidation of smaller LDL species has not been confirmed. The aim of the study was to examine in vivo levels of oxidized LDL (oxLDL) represented by a known oxidized species, Malondialdehyde-modified (MDA-modified) LDL, in hypertriglyceridemic and control subjects, and the association between oxLDL levels and TG levels in these subjects. A sub-study was also set to examine the effect of transient elevations of TG levels after a fat rich meal on postprandial oxidized LDL levels. Oxidized LDL and lipid parameters were measured in 47 selected (control and hypertriglyceridemic samples) and the correlations of oxLDL with TG, LDL size, apoB, apoA1, Total Chol, HDL-C and LDL-C and glucose were examined. Results showed increased levels of oxLDL in the hypertriglyceridemic group compared to the control group (p = 0.002). In spite of this difference, there was No significant correlation between increased TG levels and oxLDL levels in these subjects (r=0.279, p=0.058). Furthermore, although the hypertriglyceridemic individuals in this study had significantly decreased LDL size, LDL size was also NOT associated with increased oxLDL levels, further supporting that factors independent of increased TG levels and therefore decreased LDL size) are more likely responsible for the formation of oxLDL. Interestingly, the strongest association in this study was found between apoB levels and OXLDL levels (r=0.684, p<0.0001). Regression analysis showed that apoB was the main predictor of oxLDL levels in plasma among all measured parameters that showed a significant correlation with oxLDL levels. As these MDA modified LDL particles (OXLDL) are the result of covalent binding of apoB with oxidatively modified lipid moieties, this study suggests that apoB is the main determinant of LDL oxidation and that it's enhanced availability for such reactions leads to increased generation of oxLDL particles in vivo. The postprandial study on healthy subjects, showed no difference in oxLDL levels (p = 0.553) before and after the fat rich test meal. Area under the curve (AUC), representing rate of clearance of TG after test meal, was not associated with increased oxLDL levels (r = 0.190, p = 0.652). This is in agreement with the first study which shows that increased TG levels is not associated with increased OXLDL levels. In conclusion, it is established that increased TG levels result in decreased LDL size, this is not a significant determinant of increased oxLDL levels in vivo, and that LDL oxidative modification more likely depends on a negative oxidative state mainly associated with an abnormal apoprotein profile.
Member of
Resource URL
Arabic abstract
تعتبر أكسدة الدهن المنخفض الكثافة (LDL) تغير جذري يؤدي إلى تصلب الشرايين (atherosclerosis). هذا الدهن المتأكسد سيلتهم من قبل خلايا "بعلمية كبيرة مما يؤدي إلى تحولها إلى خلايا مليئة بالكولسترول تسمى خلايا رغوية تتجمع على شكل خطوط دهنيه تؤدي إلى نشو تصلب الشرايين الناتج من تراكم هذه الدهون. دراسات متعدده اقترحت أن حبيبات LDL الصغيرة أكثر عرضة لعملية الأكسدة من الحبيبات الكبيرة. و الكثير من الدراسات أشار إلى أن تكون هذه الحبيبات الصغيرة مرتبط ارتباط مباشر مع مستوى الدهن الثلاثي (TG) في الدم. لكن العلاقة بين ارتفاع مستوى (TG) و أكسدة حبيبات LDL الصغيرة لم تثبت علميا بعد
الهدف من هذا البحث هو دراسة الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد (oxLDL) في الأشخاص المرتفع لديهم تركيز الدهن الثلاثي (TG) و مقارنته بالأشخاص الطبيعيين. كذلك دراسة الارتفاع الحاد في الدهن الثلاثي بعد إعطاء و جبة دهنية و علاقته بمستوى الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد (oxLDL).
تم قياس الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد وبقية الدهون الأخرى في 47 عينة مختارة (عينات طبيعية و عينات مرتفعة الدهون و العلاقة بين الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد و الدهون الأخرى تم فحصها. أظهرت نتائج هذه الدراسة أن مستوى الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد أعلى في مجموعة الأشخاص الذين لديهم دهون مرتفعة مقارنة بالمجموعة الطبيعية ( 0 . 002 = p). و على الرغم من هذا الاختلاف لم تكن هناك علاقة هامة بين ارتفاع مستوى الدهن الثلاثي و الدهن المنخفض الكثافة المتاكسد ( 0 . 058 = r = 0 . 279 , p ) و على الرغم من انخفاض حجم LDL في مجموعة العينات ذات الدهون المرتفعة لم تكن هناك علاقة هامة مع ارتفاع مستوى الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد مما يدعم الحقيقة أن تكون الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد مستقل عن الدهن الثلاثي لكن بشكل مثير للانتباه أظهرت الدراسة أن أقوي علاقة كانت بين ارتفاع الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد (oxLDL) و البروتين r = 0 . 684 , p < 0 . 0001 ) apoB ). التحليل الارتدادي أظهر أن apoB هو العامل المتنبي الرئيس من كل العوامل الأخرى التي أظهرت علاقة مع الدهن المنخفض الكثافة المتاکسد. لذلك توفر apoB بكميات كبيرة يحفز التفاعل المؤدي إلى ظهور الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد في الجسم. كما أظهرت دراسة الارتفاع الحاد في الدهن الثلاثي بعد الوجبه الدهنيه عدم وجود فرق في الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد قبل و بعد الوجبة ( 0 . 553 = p). كذلك لم تظهر الدراسة علاقة بين معدل تصفية الدهن الثلاثي من الدم و تكون الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد ( 0 . 652 = r = 0 . 190 p). و هذا يتفق مع الدراسة الأولى التي أظهرت أن ارتفاع الدهن الثلاثي ليس له علاقة بتكون الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد.
في الخلاصة اثبت علميا أن ارتفاع الدهن الثلاثي يؤدي إلى انخفاض في حجم الدهن المنخفض الكثافة لكنه لا يؤدي مباشرة إلى زيادة مستويات الدهن المتأكسد (oxLDL) في الإنسان و انما يؤدي إلى ذلك هو ارتفاع مستوى البروتينات (apoB) التي تحملها هذه الحبيبات الدهنية.
الهدف من هذا البحث هو دراسة الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد (oxLDL) في الأشخاص المرتفع لديهم تركيز الدهن الثلاثي (TG) و مقارنته بالأشخاص الطبيعيين. كذلك دراسة الارتفاع الحاد في الدهن الثلاثي بعد إعطاء و جبة دهنية و علاقته بمستوى الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد (oxLDL).
تم قياس الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد وبقية الدهون الأخرى في 47 عينة مختارة (عينات طبيعية و عينات مرتفعة الدهون و العلاقة بين الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد و الدهون الأخرى تم فحصها. أظهرت نتائج هذه الدراسة أن مستوى الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد أعلى في مجموعة الأشخاص الذين لديهم دهون مرتفعة مقارنة بالمجموعة الطبيعية ( 0 . 002 = p). و على الرغم من هذا الاختلاف لم تكن هناك علاقة هامة بين ارتفاع مستوى الدهن الثلاثي و الدهن المنخفض الكثافة المتاكسد ( 0 . 058 = r = 0 . 279 , p ) و على الرغم من انخفاض حجم LDL في مجموعة العينات ذات الدهون المرتفعة لم تكن هناك علاقة هامة مع ارتفاع مستوى الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد مما يدعم الحقيقة أن تكون الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد مستقل عن الدهن الثلاثي لكن بشكل مثير للانتباه أظهرت الدراسة أن أقوي علاقة كانت بين ارتفاع الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد (oxLDL) و البروتين r = 0 . 684 , p < 0 . 0001 ) apoB ). التحليل الارتدادي أظهر أن apoB هو العامل المتنبي الرئيس من كل العوامل الأخرى التي أظهرت علاقة مع الدهن المنخفض الكثافة المتاکسد. لذلك توفر apoB بكميات كبيرة يحفز التفاعل المؤدي إلى ظهور الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد في الجسم. كما أظهرت دراسة الارتفاع الحاد في الدهن الثلاثي بعد الوجبه الدهنيه عدم وجود فرق في الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد قبل و بعد الوجبة ( 0 . 553 = p). كذلك لم تظهر الدراسة علاقة بين معدل تصفية الدهن الثلاثي من الدم و تكون الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد ( 0 . 652 = r = 0 . 190 p). و هذا يتفق مع الدراسة الأولى التي أظهرت أن ارتفاع الدهن الثلاثي ليس له علاقة بتكون الدهن المنخفض الكثافة المتأكسد.
في الخلاصة اثبت علميا أن ارتفاع الدهن الثلاثي يؤدي إلى انخفاض في حجم الدهن المنخفض الكثافة لكنه لا يؤدي مباشرة إلى زيادة مستويات الدهن المتأكسد (oxLDL) في الإنسان و انما يؤدي إلى ذلك هو ارتفاع مستوى البروتينات (apoB) التي تحملها هذه الحبيبات الدهنية.
Category
Theses and Dissertations