Document

Contrast enhancement using brightness preserving histogram equalization technique for classification of date varieties.

Author
Contributors
Khriji, L., Author
Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2014
Language
English
English abstract
Computer vision technique is becoming popular for quality assessment of many products in food industries. Image enhancement is the first step in analyzing the images in order to obtain detailed information for the determination of quality. In this study, Brightness preserving histogram equalization technique was used to enhance the features of gray scale images to classify three date varieties (Khalas, Fard and Madina). Mean, entropy, kurtosis and skewness features were extracted from the original and enhanced images. Mean and entropy from original images and kurtosis from the enhanced images were selected based on Lukka's feature selection approach. An overall classification efficiency of 93.72% was achieved with just three features. Brightness preserving histogram equalization technique has great potential to improve the classification in various quality attributes of food and agricultural products with minimum features.
Member of
ISSN
1726-6742
Citation
Thomas, G., Manickavasagan, A., Khriji, L., & Al-Yahyai, R. (2014). Contrast enhancement using brightness preserving histogram equalization technique for classification of date varieties. The Journal of Engineering Research, 11 (1), 55-63.
Arabic abstract
تقنية رؤية الحاسب الآلي أصبحت شعبية لتقييم جودة العديد من المنتجات في الصناعات الغذائية. تحسين الصورة هي الخطوة الأولى من أجل الحصول على معلومات مفصلة لتحديد الجودة. في هذه الدراسة تم استخدام الحفاظ على تقنيات تكافؤ الرسم البياني لتعزيز ملامح الصور ذات المقياس الرمادي التصنيف ثلاثة أنواع من التمور (خلاص، فارض والمدينة المنورة). المتوسط والتكون والتفرطح والالتواء تم استنباطهم من الصور الأصلية والصور المعززة. المتوسط والتكون والتفرطح تم استنباطهم من الصور الأصلية والالتواء تم استنباطه من الصور الأصلية و المعززة. المتوسط والتكون من الصور الأصلية والالتواء من الصور المعززة تم اختيارهم استنادا على نهج لوكا في اختيار الخصائص. وقد تحققت كفاءة التصنيف العام 93.72% مع ثلاث ميزات فقط. طريقة سطوع استخدام الحفاظ على تقنيات تكافؤ الرسم البياني لديها إمكانيات كبيرة لتحسين التصنيف لنوعيات مختلفة من الأطعمة والمنتجات الزراعية بخصائص قليلة.
Category
Journal articles

Same Subject

Journal articles
0
0
Alahakoon, P. M. K.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2017