Document

Effect of feeding thermally-processed prosopis juliflora pods on the performance, meat quality haematological and serological parameters of broiler chickens

Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2016
Language
English
English abstract
The feed cost in the poultry industry may amount to about 60-70% from the total cost. This is essential in countries like Oman where 100 % of the feed ingredients are imported. This leads to a substantial increase in the cost of production. One of the options to overcome this problem is to use unconventional feed resources. Prosopis juliflora pods are a cheap, readily available animal feed resource in Oman. However, the nutritive value of Prosopis juliflora pods might need to be improved as a mono-gastric animal feed because it contains some anti-nutritional factors such as non-starch polysaccharides. Processing may help to improve the Prosopis juliflora pods as a broiler feed ingredient. Two experiments were carried out to evaluate the potential use of processed Prosopis juliflora pods as partial replacements of corn for growing broiler chicken. Experiment 1, ileal digestibility assay, was carried out to evaluate the nutritive value of raw or processed Prosopis juliflora pods compared with corn for feeding broiler chicken. Three test ingredients, corn, raw and thermally processed Prosopis juliflora pods were used as a sole source of energy in the diet. Seventy five birds of Cobb 500 were divided into three groups with five replicates, (five birds in each replicate cage). Diet containing processed Prosopis juliflora pods had a lower apparent metabolizable energy (AME) content (13.41 vs. 15.26) and apparent ileal digestibility coefficient of crude fiber (0.46 vs. 0.65). Based on results obtained from Experiment 1, the second experiment, (Growth Study) was conducted to test the effect of thermal processing on the nutritive value of Proşopis juliflora pods. Seven dietary treatments: basal, three levels of raw Prosopis juliflora pods (5%, 10% and 15%) and three levels of autoclaved Prosopis juliflora pods were evaluated. One hundred sixty eight birds of Cobb 500 were allocated to the dietary treatment with four replicates each of 6 birds. Weekly feed intake, body weight gain and feed conversion ratio were recorded. Fifty six birds were randomly selected to evaluate carcass and meat qua characteristics at the end of second experiments, growth study. Thermal processing improved crude fiber digestibility and AME in diet with 10 % inclusion level. As level of inclusion of Prosopis juliflora pods above 10 % average feed intake, body weight gain and feed conversion ratio decreased. Feeding thermal processed Prosopis juliflora pods did not cause any negative effects on carcass or meat quality characteristics, hematology and serum biochemistry parameters. This study indicated that processed Prosopis juliflora pods can replace corn up to levels of 10% in broilers diets without affecting the broiler performance. This will contribute to reducing feed cost for small and medium scale poultry farmers
Description
Thesis
Arabic abstract
تأثير تغذية قرون شجرة القرموص المعالجة حرارية على أداء، وجودة اللحوم، ومكونات الدم في الدجاج اللاحم تتراوح تكلفة الأعلاف في صناعة الدواجن إلى حوالي 60-70% من التكلفة الإجمالية. وهذا أمر هام حيث أنه في دول مثل عمان يتم استيراد 100% من مكونات العلف، الأمر الذي يؤدي إلى زيادة كبيرة في تكلفة الإنتاج. وأحد الخيارات للتغلب على هذه المشكلة هو استخدام موارد الأعلاف غير التقليدية مثل قرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods) وهي رخيصة، ومتاحة كموارد علفية للحيوانات في عمان، وربما تكون هناك حاجة لتحسين القيمة الغذائية لقرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods) لإستخدامه كعلف حيواني للحيوانات احادية المعدة لأنه يحتوي على بعض السكريات غير النشوية والتي يمكن أن تساعد على المعالجة في تحسين قرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods) كمكون لتغذية الدجاج اللاحم أجريت تجربتان لتقييم إمكانية استخدام قرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods) كبديل جزئي الذرة الصفراء التربية وانتاج الدجاج اللاحم. التجربة رقم 1، استخدمت لقياس معدل مدی الهضم الفعلي لتقييم القيمة الغذائية لقرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods) الخام أو المعالجة حراريا مقارنة مع الذرة الصفراء التغذية الدجاج اللاحم. وقد استخدمت المكونات الثلاثة : الذرة وقرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods الخام والمعالجة حراريا كمصدر وحيد للطاقة في النظام الغذائي. تم تقسيم خمسة وسبعون طيرا من نوع (500 Cobb) إلى ثلاث مجموعات تحتوي كل منها على خمسة تكرارات، في كل تكرار خمسة طيور. واظهرت النتائج أن العلف المحتوي على قرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods) ، المعالج حراريا به معدل أقل للطاقة الممثلة ( vs . 15 . 26 ) ( AME 13 . 41 ) ومعامل هضم الألياف الخام أقل من الأعلاف الأخرى ( 0 . 46 0 . 65 .vs). وبناء على النتائج التي تم الحصول عليها من تجربة 1، تم إجراء التجربة الثانية (دراسة النمو)، لاختبار تأثير المعالجة الحرارية على القيمة الغذائية لقرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods). ثم استخدمت سبعة أنواع من العلف في هذه التجربة وهي القاعدي، وثلاثة مستويات من قرون شجرة القرموص الخام وهي: (% 5، ٪10 و 15%) وثلاثة مستويات من قرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods المعالجة حراريا. تم استخدام مئة وثمانية وستون طيرا من نوع 500 Cobb في هذه التجربة لكل عليقة حيث قسمت إلى سبعة مجموعات تحتوي كل منها على أربعة تكررات كل منها 6 الطيور. تم تسجيل استهلاك العلف الأسبوعي وزيادة وزن الجسم ونسبة التحويل الغذائي. وقد تم عشوائيا اختيار ستة وخمسين طيرا لتقييم الذبيحة وجودة اللحوم في نهاية التجربة الثانية، دراسة النمو. وجد أن المعالجة الحرارية تحسن هضم الألياف الخام والطاقة الممثلة( AME) في النظام الغذائي حتى مستوى إدراج 10٪. ولما زادت نسبة إدراج قرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods) عن 10% فان متوسط استهلاك الأعلاف، ووزن الجسم ونسبة التحويل الغذائي تقل. إن تغذية الطيور بقرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods المعالجة حراريا لا يسبب أي آثار سلبية على الذبيحة أو خصائص جودة اللحوم وخصائص الدم. أشارت هذه الدراسة إلى أن المعالجة الحرارية لقرون شجرة القرموص يمكن استبداله بالذرة حتى مستوى 10% في علائق الدجاج اللاحم دون التأثير على أداء الدجاج. وسوف يسهم ذلك في تقليل كلفة الاعلان لدى المزارعين أصحاب الحيازات الصغيرة والمتوسطة من الدواجن.
Category
Theses and Dissertations