Document
Effect of the Nitrate Reductase Genes (Nia) on the Quality of Different Lettuce Genotypes for Low Nitrate Content.
Publisher
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
Gregorian
2005
Language
English
English abstract
Genotypic variation in nitrate concentrations of different lettuce genotypes belonging to four types (Butterhead, Cos/Romaine, Crisphead, and Stem lettuce) and its relationship to nitrate reductase genes (Nia) for low nitrate concentrations of leaves was investigated. The results showed that the Romaine genotype 'Lobjoit's Green' exhibited the lowest leaf nitrate concentration (4877.7 mg/kg dry weight). The highest nitrate levels were recorded in the Butterhead genotypes 'Augusta and Kennedy'. Nitrate concentrations in the roots were significantly higher in the Romaine genotype ' Little Gem' and the Butterhead genotypes 'Augusta and Merveille Des Quatre Saisons' than the other lettuce genotypes. Total N concentrations were higher in the Butterhead and Crisphead genotypes than in the Romaine and Stem lettuce genotypes. A significant positive association (r = 0.80, p > 0.01) was observed between leaf NO- concentrations and total N concentrations. Moreover, gene-specific primer pairs for amplification of nitrate reductase revealed the presence of the gene (Nia) in Butterhead type (Ambassador, Bath, Merveille des QuatreSaisons), Cos/ Romaine type (Romain de Benicardo genotype), Crisphead type (Colona genotype), and Stem lettuce type (Chinese stem genotype). These genotypes showed lower leaf nitrate concentrations than the other Butterhead genotypes "Augusta and Kennedy" and Crisphead genotype "Salddin" which did not amplify with the Nia gene. Based on these results, it is concluded that the gene-specific primer pairs for amplification of nitrate reductase gene (Nia) might be useful in screening lettuce breeding material for low leaf nitrate content.
Member of
ISSN
2410-1079
Resource URL
Citation
Al-Redhaiman, K. N. (2005). Effect of the Nitrate Reductase Genes (Nia) on the Quality of Different Lettuce Genotypes for Low Nitrate Content. Agricultural and Marian Sciences Journal, 10 (1), 41-47.
Arabic abstract
درست الاختلافات الوراثية بين سلالات الخس التي تنتمي إلى أربعة مجموعات هي (مجموعة الخس ذات الأوراق الدهنية، مجموعة الرومين، مجموعة ذات الأوراق الخشنة، مجموعة الخس الساقي) بالنسبة لمحتواها من النترات وعلاقتها التي تنتمي إلى مجموعة "Lobjoit 's Green" بالجين المسؤول عن نشاط إنزيم اختزال النترات. وأظهرت النتائج أن السلالة "Augusta and Kennedy" الرومين كانت أقل تركيز للنترات في الأوراق ( 4877 . 7) وسجل أعلى تركيز للنترات في أوراق سلالات "Little Gem" التي تنتمي إلى مجموعة الخس ذات الأوراق الدهنية. و كان تركيز النترات عاليا في جذور السلالة التي تنتمي إلى مجموعة الأوراق "Augusta and Merveille Des Quatre Saisons" مجموعة الرومين و كذلك في جذور السلالتين الدهنية. و كان تركيز النيتروجين في السلالات التي تنتمي إلى مجموعة الخس ذات الأوراق الدهنية ومجموعة الخس ذات الأوراق الخشنة أعلى من السلالات التي تنتمي إلى مجموعتي الرومين والخس الساقي. وأيضا كانت هناك علاقة معنوية جدا 0.82 بين تركيز النترات في الأوراق وتركيز النيتروجين. وكشف عن وجود الجين المسؤول عن نشاط إنزيم اختزال النترات في Ambassador Bath , Merveille des Quatre , Romain de Benicardo , Colona سلالات الخس حيث وجد الجين في سلالات باستخدام دليلين جزيئين متخصصين وكانت هذه السلالات منخفضة في تركيز النترات في الأوراق مقارنة and Chinese stem التي تنتمي "Salddin" التي تنتمي إلى مجموعة الخس ذات الأوراق الدهنية والسلالة Augusta and Kennedy"" بالسلالات إلي مجموعة الخس الخشن. وبناء عن هذه النتائج، يمكن استنتاج إلى أن الجين المسؤول عن نشاط إنزيم اختزال النترات يفيد في حصر التراكيب الوراثية للخس لخفض محتواها من النترات.
Category
Journal articles