Document

Effects of Hypoxia on the Behaviour, Mortality and Plasma Electrolyte Concentrations of Goldlined Seabream, Rhabdosargus sarba.

Contributors
Publisher
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
Gregorian
2008
Language
English
English abstract
The behaviour, mortality rates and plasma electrolyte concentrations of goldlined seabream Rhabdosargus sarba challenged with low dissolved oxygen (DO) conditions was studied in an experimental setup, comprising a control (7.9 ml/l DO) and two hypoxic (2 ml/l and 1 ml/l DO) treatments. Increased ventilation rates and decreased swimming activity were observed in hypoxic treatments, but some fish exhibited strenuous avoidance actions. No mortalities were observed after 3 h, 6 h, or 24 h, but 50% of males and 18% of females died in the 48 h treatment at 1 ml/l DO. The mean size of surviving fish (305 ± 32.1 g total weight) was significantly smaller than those that died (425 ± 33.1 g). The plasma concentrations of Na+, Cl- and Mg2+ did not vary significantly relative to treatment, exposure time, fish size and gender, or interactions among treatment, time and gender. Ca2+ concentrations increased significantly after 48 h at 1 ml/l, but this result may be artificial because of the small sample size. The results suggest that R. sarba is comparatively tolerant of the low oxygen or hypoxic conditions that often occur in the coastal waters of Oman, where seasonal upwellings and high primary productivity have in the past caused mass mortalities of demersal fishes.
Member of
ISSN
2410-1079
Citation
Al-Gheilani, H. M., Waring, C., Al-Kindi, A., & Amer, S. (2008). Effects of Hypoxia on the Behaviour, Mortality and Plasma Electrolyte Concentrations of Goldlined Seabream, Rhabdosargus sarba. Agricultural and Marian Sciences Journal, 13 (1), 73-83.
Arabic abstract
تمت دراسة أثر نقص الأكسجین على سلوك ونسبة الوفیات وتركیز الأیونات في بلازما الدم لأسماك القابض في المختبر باستخدام النسبة الطبیعیة من الأكسجین ( 8 مللي لتر/ لتر) وعند مستویات منخفضة من الأكسجین ( 1 و2 مللي لتر/ لتر) في فترات زمنیة مختلفة ( 3 و 6 و 24 و 48 ساعة). لوحظ من الدراسة زیادة في التنفس وانخفاضا في حركة بعض الأسماك لدى تعرضھا لنقص الأكسجین في بعض الأسماك بینما زادت حركة البعض لدى تعرضھا لنفس الكمیة من الأكسجین. ولم توجد أیة وفیات للأسماك عند تعرضھا لنقص الأكسجین بعد 3 و 6 و 24 ساعة بینما نفقت بعض الأسماك عند مستوى ( 1 مللي لتر/ لتر) بعد تعرضھا إلى 48 ساعة من نقص الأكسجین. الأسماك التي نفقت كانت أكبر حجما ومعظمھا من الذكور. وزادت نسبة الكالسیوم عند الأسماك المعرضة لنقص الأكسجین (1 مللي لتر/ لتر : 48 ساعة) بینما تتأثر الأیونات الأخرى بنقص الأكسجین (الصودیوم، والمغنیسیوم والكلوراید). الدراسة أكدت أن لدى أسماك القابض في المیاه العمانیة القدرة على التأقلم مع انخفاض نسبة الأكسجین مقارنة بنفس النوع في المیاه الأخرى. وقد یعود ذلك إلى النقص الطبیعي للأكسجین في المیاه العمانیة نتیجة ظاھرة التقلیب والظواھر الأخرى المرتبطة بالتغیرات البیئیة.
Category
Journal articles

Same Subject

Theses and Dissertations
0
0
Al-Souti, Ahmed Said Saif.
Sultan Qaboos University
2009
Journal articles
0
0
Al-Khaziriyah, Buthaina.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2018
Journal articles
0
0
Sherif, Sherin A.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2009
Journal articles
1
0
Goddard, Stephen.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2018
Journal articles
0
0
Al-Marzouqi, Abdulaziz.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2008