Document

Effects of king fish oil on the atherogenic lipid profile of experimentally-induced hypercholesterolemic rats.

Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2005
Language
English
English abstract
Over the last 25 years, the cardiovascular effects of marine omega (0)-3 fatty acids (also referred to as n-3 fatty acids) have been the subject of increasing investigations. In the late 1970's epidemiological studies revealed that the Greenland Inuits had markedly reduced rates of acute myocardial infarction compared with Western controls. These observations spawned hundreds of subsequent studies, beginning with the initial epidemiological observations and then moving to cell culture, animal and clinical studies, all of which confirm the cardioprotective effects of n-3 fatty acids. This investigation was therefore, iniated in order to clarify the effects of king fish oil on the concentration of lipids, nonesterified fatty acid and total antioxidant status in the serum of experimentally-induced hypercholesterolemic rats. Wister rats were randomly divided into five groups: control group (Group A), group B, C and D were fed high cholesterol (HC) diet (2%) for 4 weeks followed by another 4 weeks of HC diet, normal diet and fish oil (FO) (5%) diet, respectively. In group E the rats were co-fed with HC plus FO diet for 8 weeks. As expected serum total cholesterol in rat increased significantly (P< 0.05) following feeding of high cholesterol diet (118+2 mg/dl) in comparison with group A (59.2=7.6 mg/dl). This increase was due to raised very low density lipoprotein (VLDL-) and low density lipoprotein (LDL-) cholesterol. Dietary fish oil significantly decreased the serum total cholesterol by 63%, triglycerides by 43% and nonesterified fatty acids by 65% with concomitant increases of total antioxidant status (95%) and high density lipoprotein (HDL-) cholesterol (26%). In group E, FO diet seems to prevent any increase in serum total cholesterol and NEFA levels compared to Group B level, but the fish oil diet did significantly decrease the triglycerides level (P<0.05) in comparison with Group B. The mixed diet of FO and HC did increase significantly (P<0.05) the level of serum HDL-C and TAS in comparison with group B. In conclusion, this study suggests that king fish oil could act as an important component in the dietary management of atherogenic serum lipids and antioxidative status.
Arabic abstract
خلال السنوات ال25 الماضية، التأثيرات القلبية الوعائية الحوامض الدهنية للأوميجا-3 (، أيضا مدعوة باسم الحوامض 3 -n الدهنية كانت موضوع للدراسة و التحقيق في اواخر السبعينات كشفت الدراسات بأن سكان جرينلند (Greenland Inuits) قد عانوا بدرجة ملحوظة من الأمراض القلبية مقارنة بالدول الغربية. أدت هذه الملاحظات لمئات الدراسات اللاحقة، بدأت بملاحظات الدراسات السكانية الأولية وبعد ذلك تنتقل إلى دراسة الخلية، الحراسات الحيوانية و السريرية، و جميعها تؤكد التأثيرات الوقائية للحوامض 3-n الدهنية على أمراض القلب و من هذا المنطلق فان هذه الدراسة تهدف إلى دراسة تأثير زيت سمك الكنعد على تركيز الدهون. و الدهون الحمضية الحرة في الدم (nonesterified fatty acid) بالإضافة إلى مستوى مضادات الأكسدة في الدم في جرذان تجريبية. جرذان ويستر(wister rats) قمتمت بشكل عشوائي إلى خمس مجموعات: مجموعة المشاهدة (مجموعة A)، مجموعة ( C ) ، ( B ) و (D) تمت تغذيتها بحمية عالية الكلسترول (2 %) لمدة 4 أسابيع ثلثها 4 أسابيع أخرى من حمية عالية الكلسترول، حمية قياسية و حمية زيت سمك (5 %)، على التوالي في المجموعة (E)، الجرذان تغذت على حمية مخلوطة من الكوليسترول و زيت السمك لمدة 8 أسابيع. كما هو متوقع ارتفع معدل الكوليسترول في مصل دم الجرذان- نتيجة الحمية العالية الكلسترول في المجموعة (B) بشكل ملحوظ تحت حدود الثقة ( 0 . 05 >P) بمعدل mg / dl 11842 بالمقارنة بالمجموعة ( mg / dl ) (A 59 . 2 + 7 . 6). قلل زيت السمك الغذائي في المجموعة (D) كوليسترول المصل الكلي (TC بشكل ملحوظ بنسبة % 63, و معدل triglyceride ب 43 % والحوامض الدهنية الحرة nonesterified ب 65 % و في الجهة المقابلة نتيجة حمية السمك ارتفعت مضادات الأكسدة ب 95% وكوليسترول إتش دي إل HDL - cholesterol بنسبة 26 %. في المجموعة ( E)، منعت حمية زيت السمك زيادة في كوليسترول المصل الكلي (TC) ومستوى الحوامض الدهنية الحرة المستوى المجموعة (B)، و قللت الحمية في المجموعة E مصل إلى triglyceride إلى مستوى تحت حدود الثقة ( 0 . 05 > p) بالمقارنة بالمجموعة(ب).الحميةالمختلطة من زيت السمك و الكوليسترول زادا بشكل ملحوظ ( 0 . 05> p) مستوى مصل -HDL cholesterol و مصل مضادات الأكسدة نتيجة لذلك، تقترح هذه الدراسة بأن زيت سمك الكنعد يمكن أن يعمل كعنصر مهم و فعال في التحكم سواء بالمحافظة او التعديل من الدهون المؤثرة على أمراض القلب و كذلك على مضادات الأكسدة.
Category
Theses and Dissertations

Author's Work

Theses and Dissertations
1
0
Al-Riyamiyah, Bashair Abdullah
Sultan Qaboos University
2015