Document
Effects of Omani pomegranate juice intake on biomarkers in volunteers with coronary heart disease risk
Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2011
Language
English
English abstract
Pomegranate is one of the most promising heart protective agents to emerge in recent years. Although pomegranate has been grown in Oman over the centuries, little is known about the nutritional contents and potential health benefits of the cultivars grown locally. The aim of the present study was to evaluate the effect of consuming the juice of locally grown pomegranate cultivar on biomarkers of coronary heart disease (CHD) as well as assess vitamin C content and total antioxidant status (TAS) in the juice. Eight healthy (control) and nine CHD risk adult volunteers from Sultan Qaboos University (SQU) and SQU Hospital (SQUH) participated in the study. They consumed 100 ml of Omani pomegranate juice (PJ) daily (except weekends) for six weeks (phase 1) followed by a washout period (wop) of no PJ intake for 16 weeks and concluded by 3 weeks consumption (phase 2). Fasting blood samples for relevant analysis were collected prior and at the end of each stage. Similarly, systolic and diastolic blood pressures and heart rate were measured. Over the entire period of study, PJ consumption by CHD risk volunteers resulted in moderate but significant decreases (P<0.05) in both systolic (5.76%) and diastolic (8.05%) blood pressure. Also, significant decreases (P<0.05) were recorded between blood glucose levels at baseline and end of the washout period for both normal (control) volunteers and the CHD risk group. However, glycated hemoglobin (HbAlc) levels increased significantly in both the control and CHD risk groups, but remained within the normal intervals. Furthermore, LDL cholesterol levels significantly decreased in both healthy (10.13%) and CHD (8.90%) subjects. PJ intake exerted a significant increase by 20% after 6 weeks of PJ consumption, and by 14.55% by the end of the entire study in serum Apo-A lipoprotein levels in the control group. Mean serum total cholesterol (TC) levels declined moderately in both control (2.65%) and CHD (2.20%) groups. However, there were significant reductions in serum ALT (14.2% in CHD volunteers, urea (18.51% in control, and potassium (5%) after six weeks of PJ consumption in phase 1 in control volunteers. The small but significant increase in serum calcium levels in both control (2.26%) and CHD (4.07%) volunteers at the end of the entire study period highlights the importance of PJ consumption in calcium metabolism and absorption. The level of vitamin C in Omani P) was 27,27+1.30 mg/100g, which confirms that Omani PJ is a rich source of vitamin C which is a well-documented powerful antioxidant that might have antiatherogenic properties. Overall, this study has shown that the intake of Omani PJ reduced oxidative stress and improved lipid profile in both healthy and CHD volunteers.
Member of
Resource URL
Arabic abstract
الأثار المترتبة على تناول عصير الرمان العماني على المؤشرات الحيوية في متطوعين معرضين للإصابة بخطر مرض القلب أشارت البحوث المنشورة في السنوات الأخيرة أن الرمان هو أحد العوامل الوقائية ضد أمراض القلب. وعلى الرغم من أن الرمان المحلي قد عرف في سلطنة عمان عبر القرون، الا أنه لا يعرف سوى القليل عن محتوياته الغذائية وفوائده الصحية. كان الهدف من إجراء هذه الدراسة هو تقييم تأثير تناول عصير الرمان من الأصناف المزروعة محليا على المؤشرات الحيوية لأمراض القلب والأوعية الدموية، وكذلك قياس مستوى فيتامين (ج) والوضع الكلي المضادات الأكسدة (TAS) في العصير. لقد شارك في الدراسة متطوعين من جامعة ومستشفى السلطان قابوس (8 اصحاء و و لديهم مؤشرات مرض القلب). قام كل متطوع بتناول 100 مل يوميا من عصير الرمان العماني باستثناء عطلة نهاية الأسبوع) لمدة ستة أسابيع (المرحلة 1) تلتها فترة 16 اسبوعا بدون استهلاك العصير ومن ثم أعيد الاستهلاك لمدة ثلاثة أسابيع اخرى في نهاية الدراسة (المرحلة 2). وفي بداية و نهاية كل مرحلة تم جمع عينات من الدم للتحليل. وبالمثل، تم قياس ضغط الدم الانقباضي والانبساطي ومعدل ضربات القلب أدى تناول عصير الرمان العماني من قبل المتطوعين المعرضين للإصابة بمرض القلب إلى انخفاض معنوي (P< 0 . 05) في ضغط الدم الانقباضي بنسبة 5 . 76 %. كما وتم تسجيل انخفاض ملحوظ (P < 0 . 05) بين مستويات السكر في الدم لكل من المتطوعين الأصحاء ومجموعة خطر أمراض القلب. ومن ناحية أخرى، فقد أدى استهلاك عصير الرمان الى زيادة مستويات نسبة الهيموجلوبين السكري (HbA1c) بشكل معنوي في المتطوعين الأصحاء والفئات المعرضة لمرض القلب الا أن تلك الزيادات كانت ضمن النسب الطبيعية وعلاوة على ذلك فقد انخفضت بشكل ملحوظ مستويات الكوليسترول الضار في الدم (LDL)" بنسبة 10 . 13 % في الأشخاص الأصحاء. وقد أدى تناول العصير الى زيادة ملحوظة في مستويات" Apo - lipoprotein A بنسبة 20 % بعد 6 أسابيع و 14 . 55 % في نهاية الدراسة بأكملها. وقد تأثر متوسط مستويات نسبة الكوليسترول الكلي (TC) في الدم بشكل كبير في المجموعتين (الأصحاء و المرضي) حيث انخفضت بنسبة 2 . 65 % في مجموعة الأصحاء و 2 . 20 % في المرضى. وعلاوة على ذلك، كان هناك تأثير كبير على الألبومین (albumin) و ال ALT. حيث از داد مستوى الألبومين بنسبة 1 . 58 %، و من ناحية أخرى فقد انخفض مستوى ال ALT بنسبة 14 . 2 %. كذلك انخفض مستوى اليوريا في الدم معنويا بنسبة 18 . 51 % في مجموعة الأصحاء. وعلاوة على ذلك، انخفض البوتاسيوم بعد ستة أسابيع من تناول العصير بنسبة 5 % في مجموعة الأصحاء. من ناحية أخرى، حدثت زيادة معنوية في مستوى الكالسيوم بنسبة 2 . 26 % في مجموعة الأصحاء و 4 . 07 % في المرضى في نهاية فترة الدراسة بأكملها، مما يشير إلى أهمية تناول عصير الرمان في استقلاب الكالسيوم. كما وحدثت زيادة كبيرة في الفوسفور بنسبة 9 . 26 % في المرضى كان مستوى فيتامين (ج) في عصير الرمان العماني 1 . 30 + 27 . 27 مج/100 جرام. وعموما، تشير النتائج من هذه الدراسة أن عصير الرمان العماني هو مصدر غني بفيتامين (ج) ومضادات الأكسدة، التي قد يكون لها خصائص مضادة لتصلب الشرايين. وكان تناول عصير الرمان العماني من قبل المتطوعين الأصحاء و المرضي قادر على الحد من الأكسدة.
Category
Theses and Dissertations