Document

(Evaluation of yeast biomass (candida utilis) in a practical diet for rainbow trout (oncorhynchus mykiss.

Contributors
Deveau, G., Author
Publisher
Sultan Qaboos university
Gregorian
1999
Language
English
English abstract
A yeast, Candida utilis, cultured on a substrate derived from a mixture of peat moss and fish processing waste, was substituted for fish meal in a practical diet for rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. The formulated diets were isonitrogenous (40% crude protein) and isocaloric (gross energy 20 kJ per g dry matter). During a 50-day feeding trial fish tripled in weight, and there were no significant differences in the mean final weights of groups of fish fed diets in which 0%, 25% and 35% of fishmeal had been replaced by yeast biomass. Diets containing yeast were palatable, as determined by food intake, and were highly digestible for protein. Carcass analysis revealed that the fish fed with yeast biomass had slightly higher crude protein and ash contents, and lower lipid levels than those of the control group. Significant reductions were recorded in food conversion efficiency as the yeast content of the diets increased. The results indicate the potential for partial replacement of fish meal (between 25-35%) by Candida utilis biomass in feeds formulated for rainbow trout.
Member of
ISSN
2410-1079
Citation
Goddard, J. S., Martin, A. M., & Deveau, G. (1999). Evaluation of yeast biomass (candida utilis) in a practical diet for rainbow trout (oncorhynchus mykiss). Journal of Agricultural and Marian Sciences, 4 (1), 47-52.
Arabic abstract
استخدمت الخميرة كانديدا يوتيليس (Candida utilis) المستزرعة في وسط يتكون من الطحالب المتخمرة وبقايا الأسماك المصنعة لتحل محل مسحوق الأسماك المستخدمة في عليقة أسماك التراوت القزحية .(Oncorhynchus mykiss) كونت العليقة من مواد نيتروجينية متجانسة (40% بروتين خام) ومواد ذات طاقة متجانسة (20 كيلوجول/جرام من المادة الجافة). أثبتت التجارب والتي استمرت لمدة 50 يوما تضاعف وزن الأسماك ثلاث مرات مع عدم وجود اختلافات معنوية في معدل أوزان الأسماك النهائية التي تغذت على علائق تحتوي على صفر و 25% و 30% من الخميرة. تبين أن العليقة التي احتوت على الخميرة كانت مستساغة لدى الأسماك، واتضح ذلك من الكميات المستهلكة، كما أنها كانت سهلة الهضم. دلت التحاليل الخاصة بالجسم الحي على أن الأسماك التي تغذت على الخميرة احتوت على نسبة أعلى من البروتين الخام الرماد ونسبة أقل من الدهون عند مقارنتها بالتجربة الحاكمة. كما تم رصد الانخفاض المعنوي في معدل كفاءة تحول الغذاء مع ازدياد نسية الخميرة في العليقة. أوضحت الدراسة إمكانية استبدال ما نسبته 25 - 30% من كسب السمك في عليقة أسماك التراوت بالخميرة.
Category
Journal articles

Same Subject

Theses and Dissertations
0
0
Al-Souti, Ahmed Said Saif.
Sultan Qaboos University
2009
Journal articles
0
0
Al-Khaziriyah, Buthaina.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2018
Journal articles
0
0
Sherif, Sherin A.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2009
Journal articles
1
0
Goddard, Stephen.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2018
Journal articles
0
0
Al-Nahdi, Abdullah.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2008