Document
Fish landings and Oman shelf area.
Contributors
Al-Oufi, Hamed S., Author
Al-Abri, Nadir M., Author
Publisher
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
Gregorian
2016
Language
English
English abstract
Data from five field surveys carried out along the shelf in the 20-250m depth range and historical data on artisanal fishery were analyzed. A positive linear relationship between the demersal fish biomass and the shelf area was pronounced for a certain (intermediate) stratum only: 50-100m. No statistical link was found for the strata above it (25-50m) and beneath it (100-150m and 150-250m). The pronounced one was associated with the low boundary of the oxygen minimum zone impinging on the shelf. Annual landings of demersal fishes in the region with the largest shelf area exceeded landings in the region with the smallest area by as much as 1.6 times. The ratio of small pelagic to demersal fish landings decreased as a factor of 10, from small to large shelf areas.
Member of
ISSN
2410-1079
Resource URL
Citation
Piontkovski, S. A., Al-Oufi, H. S., & Al-Abri, N. M. (2016). Fish landings and Oman shelf area. Agricultural and Marian Sciences Journal, 21 (1), 25-32.
Arabic abstract
تم تحليل بيانات خمس مسوحات سمكية أجريت في منطقة الجرف القاري في أعماق تتراوح بين 20-250 متر بالإضافة إلى البيانات التاريخية للصيد الحرفي، حيث تبن وجود علاقة خطية بين إنتاج الأسماك القاعية ومساحة الجرف القاعي لبعض الطبقات فقط (50-100 متر) أو الطبقة الأدنى (100-150 متر 150-250 متر). أن الطبقة التي ثبت وجود علاقة خطية بين الإنتاج والمساحة تبن ارتباطها بطبقة ذات تركيز متدني من الأكسجين المذاب الملامس لقاع الجرف. وقد تبين أن الإنتاج السنوي من الأسماك القاعية في المنطقة ذات المساحة الأكبر من الجرف يزيد عن إنتاج المناطق ذات المساحة الأقل بواقع 1.6 مرات. كما أن نسبة إنتاج أسماك السطح الصغيرة مقارنة بأسماك القاع تقل بمقدار 10 أضعاف كلما انتقلنا من منطقة الجرف ذات المساحة الصغيرة للمناطق ذات المساحات الأعلى.
Category
Journal articles