Document
Food import demand: meat, dairy products, eggs and live animals in Oman.
Contributors
Al-Marshudi, A. S., Author
Al-Jabri, O. S., Author
Publisher
Sultan Qaboos university
Gregorian
1999
Language
English
Subject
English abstract
To develop effective food import policies, it is necessary to understand the responsiveness of consumers to factors affecting import demand. These factors include consumer response to changes in import prices and income. In this study the authors develop economic models of import demand for three main product groups in Oman: meats, dairy and eggs, and live animals. These product groups have been identified as major sources of protein for the Omani population. In addition, these products have a history of domestic production and potential for reducing dependence on food imports. The results indicate that the estimated price elasticity of demand for meat products is elastic, which implies that an increase in price will result in a decrease in revenues for meat import businesses. However, the estimated price elasticity for imported dairy and egg products is inelastic. This implies that an increase in import price will result in an increase in revenues for dairy and egg import businesses. The estimated income elasticities for meat products and dairy and egg products were found to be less than one, suggesting that they are normal goods. A one percent increase in per capita incomes will result in a less than one percent increase in demand for imported meat, dairy, and egg products. These results have economic implications for growth and development of businesses in these important food import sectors.
Member of
ISSN
2410-1079
Resource URL
Citation
Chomo, G. V., Al-Marshudi, A. S., & Al-Jabri, O. S. (1999).Food import demand: meat, dairy products, eggs and live animals in Oman. Journal of Agricultural and Marian Sciences, 4 (2), 1-6.
Arabic abstract
من الضروري فهم تجاوب المستهلكين للعوامل التي تؤثر على طلب السلع المستوردة وذلك لتطوير سياسات فعالة تجاه استيراد السلع الغذائية. هذه العوامل تتضمن تجاوب المستهلك للتغيرات في أسعار المواد المستوردة والدخل. يقوم المؤلف في هذه الدراسة بتطوير معادلات اقتصادية للطلب على المواد المستوردة لثلاث مجموعات من المنتجات بالسلطنة وهي اللحوم ومنتجات الألبان والبيض والحيوانات الحية. هذه المجموعات معروفة عنها أنها مصدر هام للبروتين لسكان السلطنة. بالإضافة إلى تاريخها في الإنتاج المحلي ومساهمتها في تقليل الاعتماد على استيراد المواد الغذائية. تظهر النتائج أن الأسعار المقدرة على طلب منتجات اللحوم مرنة مما يدل على أن الزيادة في السعر قد يؤدي إلى النقص في العائد من استيراد منتجات اللحوم. أما بالنسبة للأسعار المقدرة لمنتجات البيض والألبان فتظهر أنها غير مرنة، مما يشير أن الزيادة في السعر المستورد سينتج عنه زيادة في العائد من استيراد هذه المنتجات. وجد أن مرونة العائد المقدر للحوم ومنتجات الألبان والبيض أقل من واحد مما يشير إلى أن هذه المنتجات هي منتجات عادية. إن زيادة مقدارها 1% في دخل الفرد سينتج عنها زيادة مقدارها أقل من 1% للطلب على منتجات اللحوم والألبان والبيض المستوردة. هذه النتائج لديها تأثيرات على نمو وتنمية التجارة في هذه المنتجات المهمة لقطاع المواد الغذائية المستوردة.
Category
Journal articles