Document
Improving the quality of tiger shrimp Penaeus monodon through dietary incorporation of algae as a source of natural pigment.
Contributors
Bhattacharyya, Subhra Bikash., Author
Mitra, Abhijit., Author
Publisher
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
Gregorian
2015
Language
English
English abstract
Tiger shrimp is one of the major candidate species for export oriented aquaculture which dominates the seafood market in regions of European Union, Japan and USA. Carotenoid content in seafood has now become one of the important criteria in determining the quality of edible product. Recent trends in supplementing fish diets with natural pigment source are an alternative to the utilization of expensive synthetic pigments. In this context, green algae Enteromorpha intestinalis was selected as a source of natural pigment for inclusion in the diet of tiger shrimp Penaeus monodon. Astaxanthin being an important category of carotenoid pigment was monitored in shrimp muscle tissue during the feeding trial. Significant variation (p<0.05) was observed between the experimental groups as confirmed through ANOVA thus exhibiting higher astaxanthin content of shrimps (18.70 ± 4.48 ppm) fed with E. intestinalis incorporated diet as compared to control (15.80 ± 2.33 ppm). The present programme therefore emphasizes on the quality improvement of aquaculture product by dietary inclusion of algae as a natural pigment source.
Member of
ISSN
2410-1079
Resource URL
Citation
Mondal, K., Bhattacharyya, S. B., & Mitra, A. (2015). Improving the quality of tiger shrimp Penaeus monodon through dietary incorporation of algae as a source of natural pigment. Agricultural and Marian Sciences Journal, 20 (1), 62-65.
Arabic abstract
يعتبر روبيان النمر أحد أهم الأنواع المستزرعة للتصدير التي تهيمن على سوق المأكولات البحرية في مناطق الاتحاد الأوروبي واليابان والولايات المتحدة الأمريكية، وحاليا يعتر محتوى الكاروتن (Carotenoid) الموجود في المأكولات البحرية أحد أهم المعاير المستخدمة في تحديد جودة المنتجات الصالحة للاستهلاك. ويتم التوجه حاليا لاستخدام الصبغات الطبيعية كبديل للصبغات الاصطناعية عالية التكلفة المستخدمة كمصدر طبيعي للصبغة لإدراجها في الغذاء السمكي، وفي هذا السياق تم اختيار الطحلب الأخضر (Enteromorpha intestinalis) كمصدر طبيعي للصبغة لإدراجها في الغذاء المستخدم لروبيان النمر (Penaeus monodon). تمت متابعة نسبة الأستاكسانثين (Astaxanthin) والذي يعتبر أحد اهم فئات الكاريتينويد (Carotenoid) في الأنسجة العضلية للروبيان خلال تجارب التغذية، وقد لوحظ وجود اختلاف هام (p < 0.05) بين المجموعات التجريبية كما أثبته اختبار تحليل التباين (ANOVA) والذي يظهر وجود محتويات أعلى ل Astaxanthin (18.70 ± 4.48 جزء في المليون) في الروبيان الذي تغذى على وجبات تحتوي على E. intestinalis مقارنة مع الروبيان المتحكم في غذائه (15.80 ± 2.33 جزء في المليون) وبالتالي فإن البرنامج الذي تم استخدامه يثبت تحسن جودة منتجات الكائنات البحرية المستزرعة من خلال إدراج الطحالب كمصدر طبيعي للصبغة في غذائها.
Category
Journal articles