Document
Indigenous lactic acid bacteria from camel milk:isolation, characterization and application in dairy products
Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2018
Language
English
English abstract
The aim of this work was to study the suitability of camel milk for the production of dairy products (especially yogurt) by lactic acid fermentation. Camel milk was recently recommended as a food alternative to people with allergenic to bovine milk. Consumers and manufacturers have shown great interests about camel milk and its products. Manufacturing camel milk and its product especially set yogurt and cheeses are experiencing several challenges. Until recently, production of yogurt and natural cheese from camel milk is not affordable like cow milk. Several reasons have been proposed for this issue including camel milk proteins and lactic acid bacteria (LAB). Indigenous LAB isolated from camel milk play significant role in improving yogurt and cheese production and thus improving dairy industry. Moreover, these indigenous LAB are expected to have probiotic characteristics (anti-hypertensive, anti-oxidant, anti-cancer, immunomodulatory effects, anti-diabetics). In this study, Camel milk samples were collected from local farms in different regions of Oman. The pH, total solids, titratable acidity, lactose and fat contents as well as moisture were measured. Sixty-three strains of LAB were isolated. Twenty were selected according to their morphological and biochemical characteristics for further investigation. The strains were tested for their ability to tolerate acidic conditions, biomass production, acidification activity, antibiotic resistance, antimicrobial activity, lipolytic activity, proteolytic activity, exopolysaccharide, lactose utilization, autoaggregation and hydrophobicity. All strains showed different degrees of activities with each characteristic. Hence, all were used to produce yogurt using camel and cow milk. Camel milk was formulated by addition of 2.5% skim milk and 0.6% stabilizer (starch or gelatin). The results showed that camel yogurts had soft and fragile structure, unlike cow yogurts which were more similar to commercial cow yogurt. The consumer performance was conducted using a hedonic scale for both camel and cow yogurts. Cow yogurts had better overall acceptability than camel yogurts in term of color, taste, aroma and texture. Among the different concentrations of alginate used, proved that 1% alginate improved the texture and viscosity of yogurt as well as increased the acidity in comparison with 5%.
Member of
Resource URL
Arabic abstract
الهدف من هذا العمل هو دراسة مدى ملائمة حليب الإبل للإنتاج منتجات الألبان (خاصة الزبادي) عن طريق تخمر حمض اللاكتيك. وأوصى حديثا بحليب الإبل كبديل غذائي للأشخاص الذين يعانون من الحساسية للبن الأبقار. فقد أظهر المستهلكون والمنتجون اهتماما كبيرا حول حليب الإبل ومنتجاته. إن تصنيع حليب الإبل ومنتجاته وخاصة الزبادي والجبن يواجهان العديد من التحديات وقد اقترحت عدة أسباب لهذه المسألة بما في ذلك بروتينات حليب الإبل وبكتيريا حمض اللاكتيك. تلعب بكتيريا حمض اللاكتيك المعزولة من حليب الإبل دورا مهما في تحسين إنتاج الزبادي والجبن وبالتالي تحسين صناعة الألبان. وعلاوة على ذلك من المتوقع أن تكون هذه البكتيريا ذات خصائص علاجية بحيث تحتوي على مضادات ارتفاع ضغط الدم ومضادات الأكسدة ومضادات السرطان ومضادات المناعة ومضادات السكري.
و في هذه الدراسة تم جمع عينات حليب الجمال من المزارع المحلية في مختلف انحاء عمان. حيث تم عزل ثلاثة وستين عينة. ثم اختيرت عشرين عينة منها وفقا لخصائصها المورفولوجية والكيميائية . و للمزيد من التأكيد تم اختبار السلالات المعزوله على قدرتها في تحمل الحموضه وإنتاج الكتلة الحيوية و نشاط التحمض و المقاومة للمضادات الحيوية و النشاط المضاد للميكروبات و النشاط الدهني و النشاط المحول للبروتين و انتاج السكريات الخارجية و استخدام اللاكتوز لأنتاج حمض اللاكتيك و التكتل التلقائي وقدرتها على الألتصاق. و أظهرت جميع السلالات درجات متفاوته مع كل خاصية من الخصائص المدروسة. لذلك تم استخدام كل السلالات المعزولة لإعداد الزبادي من حليب الجمال بإضافة 2.5% حليب خالي الدسم + مثبت بنسبة 0.6% (النشا أو الجيلاتين) كما تم اعداد الزبادي من حليب الأبقار لنفس السلالات المعزولة من أجل المقارنة. وكانت النتائج عبارة عن لبن زبادي منتج من حليب الجمال ذو بنية ناعمة وغير متماسكه ، على عكس الزبادي المحضر من حليب الأبقار و الذي كان يشبه زبادي البقر التجاري. كذلك تم تقيم زيادي الجمال وزبادي البقر باسخدام مقياس خاص مكون من تسع نقاط وقد لاقى الزبادي المنتج من حليب الأبقار قبولا عاما افضل من زبادي الجمال. ثم
تمت دراسة استخدام تراكيز مختلفه من المثبت لمعرفة أثرها على حليب الجمال . حيث استخدم تركيزين مختلفين من الألجينات (1% و 0.5 %) ولوحظ ان التركيز الأكبر كان له أثر كبير في تحسين كثافة وقوام زبادي الجمال ليكون مقارب لزبادي البقر التجاري، كما عمل ايضا على رفع نسبة حموضة الزبادي المنتج.
و في هذه الدراسة تم جمع عينات حليب الجمال من المزارع المحلية في مختلف انحاء عمان. حيث تم عزل ثلاثة وستين عينة. ثم اختيرت عشرين عينة منها وفقا لخصائصها المورفولوجية والكيميائية . و للمزيد من التأكيد تم اختبار السلالات المعزوله على قدرتها في تحمل الحموضه وإنتاج الكتلة الحيوية و نشاط التحمض و المقاومة للمضادات الحيوية و النشاط المضاد للميكروبات و النشاط الدهني و النشاط المحول للبروتين و انتاج السكريات الخارجية و استخدام اللاكتوز لأنتاج حمض اللاكتيك و التكتل التلقائي وقدرتها على الألتصاق. و أظهرت جميع السلالات درجات متفاوته مع كل خاصية من الخصائص المدروسة. لذلك تم استخدام كل السلالات المعزولة لإعداد الزبادي من حليب الجمال بإضافة 2.5% حليب خالي الدسم + مثبت بنسبة 0.6% (النشا أو الجيلاتين) كما تم اعداد الزبادي من حليب الأبقار لنفس السلالات المعزولة من أجل المقارنة. وكانت النتائج عبارة عن لبن زبادي منتج من حليب الجمال ذو بنية ناعمة وغير متماسكه ، على عكس الزبادي المحضر من حليب الأبقار و الذي كان يشبه زبادي البقر التجاري. كذلك تم تقيم زيادي الجمال وزبادي البقر باسخدام مقياس خاص مكون من تسع نقاط وقد لاقى الزبادي المنتج من حليب الأبقار قبولا عاما افضل من زبادي الجمال. ثم
تمت دراسة استخدام تراكيز مختلفه من المثبت لمعرفة أثرها على حليب الجمال . حيث استخدم تركيزين مختلفين من الألجينات (1% و 0.5 %) ولوحظ ان التركيز الأكبر كان له أثر كبير في تحسين كثافة وقوام زبادي الجمال ليكون مقارب لزبادي البقر التجاري، كما عمل ايضا على رفع نسبة حموضة الزبادي المنتج.
Category
Theses and Dissertations