Document
Microflora and physical-chemical characteristics of Omani Laban.
Contributors
Al-Ramadani, K., Author
Publisher
Sultan Qaboos university
Gregorian
1999
Language
English
English abstract
Fifteen samples of Laban made at home in three Omani regions were subjected to physical-chemical and microbiological analysis. Laban had an average titratable acidity, pH, fat, protein and total solids of 1.12%, 3.98, 1.12%, 2.11% and 6.29%, respectively. The microbial flora of traditional Omani laban was found to be predominantly mesophilic lactococci, and homofermentative lactobacilli. The mean Lactococci and lactobacilli counts were 1.3 x 108 and 2.4 x 106 /ml respectively. The main microbial types involved in the manufacture of Omani laban were Lactococcus lactis ssp lactis, Lactococcus lactis ssp lactis biov. Diacetylactis, Lactococcus lactis ssp Cremoris, and Lactobacillus plantarum. Leuconostoc species were present in low proportion compared to other lactic acıd bacteria. All Laban samples contained high yeast numbers and were highly contaminatcd with coliforms, and fecal coliforms.
Member of
ISSN
2410-1079
Resource URL
Citation
Guizani, N., & Al-Ramadani, K. (1999). Microflora and physical-chemical characteristics of Omani laban. Journal of Agricultural and Marian Sciences, 4 (2), 61-64.
Arabic abstract
أجريت تحاليل ميكروبية وفيزيائية وكيميائية على خمسة عشر عينة من اللبن المنزلي الصنع في ثلاث مناطق من سلطنة عمان. إحتوى اللبن على نسبة 1.16% حموضة و3.98 رقم هيدروجيني و1.12% مواد دسمة و 2.11% بروتينات و6.29% مواد صلبة كلية. يتكون الوسط الميكروبي للبن العماني من أنواع اللكتوكوكساي المحبة للحرارة المتوسطة واللكتوبسلاي المتجانسة التخمر. توجد هذه البكتيريا بمعدل 1.8 x 10 8 لكل مليلتر للكتوكوكساي و2.4 x 10 6 لكل مليلتر للكتوبسلاي. احتوت الأنواع الميكروبية الرئيسية لصناعة اللبن على ميكروبات Lactococcus lactis ssp. lactis و Lacrococcus lactis ssp. Lactis biov. Blacetylactis و Lactococcus lacris ssp. Creatoris و .Lactobacillus plantarun أما أنواع Leuconostoc فموجودة بأعداد ضئيلة نسبيا بالمقارنة مع بكتيريا حمض اللبن الأخرى. احتوت كل عينات اللبن على أعداد عالية من الخمائر كما أنها كانت ملوثة ببكتيريا Coliforms وتلك المتواجدة في البراز.
Category
Journal articles