Document
Nutritional quality and glycemic index of three different varieties of Omani dates
Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2007
Language
English
Subject
English abstract
The study evaluated the nutritional quality and glycemic index of three sun-dried date varieties (Khalas, Khsab and Fardh) grown in three different regions (A'Dakhlia, A'Dhahira and Al-Batinah) of Oman. Dates were analyzed for proximate chemical composition, dietary fiber contents and various sugar fractions. The glycemic index of dates was determined in 10 healthy human volunteers using pure glucose as a standard food. Significant (P < 0.05) differences were observed in the proximate chemical composition, dietary fiber contents, various sugar fractions and energy value of these dates. The percentages (g per 100g on as such basis) of moisture, ash, crude protein, total fat, and nitrogen free extract (NFE) ranged between 18.77-23.71, 1.12-1.55, 1.28-1.89, 1.14-2.37, 68.53-75.37 respectively. The energy values ranged between 301 to 319 kcal/100g. The dietary fiber content of the date samples ranged between 8.83 to 13.11 g/100g whereas the total sugar content ranged between 52.17– 59.96 g/100g. The glycemic index of different varieties of dates from various regions (Khasab Dakhlia, Khsab Dhahira, Khsab Batinah, Khalas Dakhlia, Khalas Dhahira, Khalas Batinah, Fardh Dakhlia, Fardh Dhahira and Fardh Batinah) were 61.9, 54.1, 54.6, 51.9, 50.3, 59.3, 53.5, 46.2 and 52.6 respectively. Overall on the average the variety Fardh showed significantly (P < 0.05) lower GI value (50.8) as compared to other two varieties Khsab (56.9) and Khalas (53:9). The regional effects on glycemic index of dates were however non-significant (P >0.05). No significant differences were observed between the glycemic index of dates served either with water or with Arabian coffee.
Member of
Resource URL
Arabic abstract
يتلخص البحث في دراسة القيمة الغذائية و معیار امتصاص السكر (المؤشر الجلايسيمي) لثلاثة أنواع من التمور مستجلبة من ثلاث مناطق مختلفة في سلطنة عمان. تم إختيار التمور المجففة للدراسة عوضا عن الطازجة لكثرة استهلاكها من قبل العمانيين على مدار العام. تم تحليل هذه التمور وهي (خصاب، خلاص ، فرض) مختبريا لمعرفة التركيب الكيميائي المباشر و الألياف الغذائية لكل عينة منها . تحليل السكر في التمور تم باستخدام جهاز الكروموتوغرافيا السائلة عالية الفعالية . تم فحص المؤشر الجلايسيمي لعشر متطوعين أصحاء وقد استخدم سكر الجلوكوز النقي كمرجع للمقارنة في الدراسة. تمت ملاحظة فروق ملموسة في التركيب الكيميائي المباشر، و الألياف الغذائية، و محتوى التمور من السكر و الطاقة. وجد أن عينات التمور تحتوي على كميات قليلة من الدهون و البروتين و لكنها غنية بالسكر و الألياف الغذائية. تراوح معدل الطاقة للعينات من 301 إلى 319 كيلو كالوري لكل 100 جم من التمور. بينما تراوحت كمية الألياف الغذائية من 8 . 83 إلى 13 . 1 جم لكل 100 جم من التمور، وجد أن المؤشر الجلايسيمي لعينات التمور (خصاب الداخلية، خصاب الظاهرة، خصاب الباطنة، خلاص الداخلية، خلاص الظاهرة، خلاص الباطنة، فرض الداخلية، فرض الظاهرة، فرض الباطنة) هو 61.9 ، 54.1 ،54.6، 51.9 ، 50.3 ، 59.3 ، 53.6 ، 46.2 و52.6 على التوالي. أثبتت النتائج وجود فروق ملموسة بين التركيب الكيميائي المباشر و المؤشر الجلايسيمي لهذه التمور بينما لم تثبت الدراسة أي تأثير ملموس لاستهلاك القهوة العربية على معيار إمتصاص السكر لنفس العينات من التمور.
Category
Theses and Dissertations