Document
Quality response and competitiveness of fish exports in Oman.
Contributors
Al-Marshudi, A., Author
Publisher
Sultan Qaboos university
Gregorian
2000
Language
English
English abstract
Received trade theory presumes an important role for increasing returns to scale, product-differentiation, and quality as determinants of trade flows. In a global world, exports can only be expanded if a nation is competitive in terms of cost and quality of traded products. Food safety and quality systems, such as HACCP or ISO 9000, are indirectly included in international agreements (GATT) as facilitators of trade. These systems may lead to cost leadership and product improvement, which are key factors to higher competitiveness and sustained benefits in international markets. This paper estimates a modified Armington model that links product differentiation and safety programs to market shares, i.e. competitiveness.
Member of
ISSN
2410-1079
Resource URL
Citation
Zaibet, L., & Al-Marshudi, A. (2000).Quality response and competitiveness of fish exports in Oman. Journal of Agricultural and Marian Sciences, 5 (2), 107-111.
Arabic abstract
تعتبر عوائد السعة المتزايدة وتفرقة المنتجات وجودتها من العوامل المحددة في التجارة الدولية. وبناء على ذلك وفي ضوء انفتاح الأسواق العالمية فإن تطوير الصادرات يعتمد على قدرة كل بلد على المنافسة على مستوى التكلفة والجودة. وتعتبر نظم ضبط الجودة وسلامة الأغذية، مثل نظام الأيزو 9000 ونظام تحديد المخاطر والنقاط الحرجة HACCP، من العوامل المساعدة على انسياب التجارة الدولية. هذه النظم يمكن أن تحقق التميز على مستوي التكلفة وكذلك الجودة وهي عوامل أساسية في المنافسة الدولية وتحقيق الأرباح. هذه الورقة تبحث في العلاقة بين جودة المنتجات وتعظيم الأرباح والتنافسية.
Category
Journal articles