Document

Relationships between live body and carcass measurements and carcass components in Omani sheep.

Author
Publisher
Sultan Qaboos university
Gregorian
1998
Language
English
English abstract
Thirty two Omani sheep including eight intact males, 16 castrated males and eight intact females were fed ad libitum a concentrate diet (16% CP) plus chopped Rhodesgrass hay (8% CP) from weaning until slaughter at an average weight of 26 kg. Correlation and regression analyses were carried out to evaluate relationships between live body and carcass measurements with major body components. Generally there were positive correlations between slaughter weight, empty body weight (EBW) and hot carcass weight with total carcass muscle (r2 = 0.57, 0.59. 0.59), fat (r2 0.47, 0.48, 0.68) and bone (r2 = 0.51, 0.44, 0.31) contents, respectively. There were also positive correlations (r2 = 0.44 - 0.59) between linear live body and carcass measurements with carcass muscle content. The depth of tissue aver the 11th rib (GR) had a high positive correlation (r2= 0.67) with total carcass fat content. The weight of most individual bones and muscles had positive correlations (r2 0.39 - 0.85) with carcass muscle and bone content. There was a positive correlation between weight chuck (r2 = 0.62), brisket and shank (r2 = 0.38), leg (r2 = 0.79) and loin (r2 = 0.45) carcass cuts with total carcass muscle content. Muscle content in all carcass cuts had a positive correlation (r2 = 0.46-0.86) with total carcass muscle content. Bone content in all carcass cuts had a high positive correlation (r2 0.45-0.90) with the total carcass bone content. A 3-variable (body length, chest depth and leg length) and a 4-variable (hot carcass weight, hook width, rib width and GR) models were generated which accounted for 84% and 70% of the variation in the total muscle content, respectively. This study showed that live body and carcass measurements have significant relationships with carcass components in Omani sheep. These relationships may be utilized for prediction of carcass composition in live animals as well as for carcass quality assessment.
Member of
ISSN
2410-1079
Citation
Mahgoub, O. (1998). Relationships between live body and carcass measurements and carcass components in Omani sheep. Journal of Agricultural and Marian Sciences, 3 (1), 27-34.
Arabic abstract
تمت تغذية اثنين وثلاثين من الضأن العماني (منها ثمانية ذكور غير مخصية وستة عشر ذكرا مخصيا وثمان إناث) على عليقة مركزة (16% بروتين خام) وعشب حشيش الرودس المقطع (8% بروتين خام) من الفطام إلى أن تم ذبحها عند وزن 26 كيلوجراما. استخدمت تحاليل الارتباط والانحدار لتقييم العلاقات بين قياسات الجسم الحي وقياسات جسد الذبيحة مع مكونات الجسم الرئيسية. بصفة عامة كانت هناك علاقات ارتباط موجبة بين وزن الجسم عند الذبح ووزن الجسم الخالي ووزن الذبيحة الدافي مع وزن العضلات (r2 = 0.57, 0.59. 0.59) والدهن (r2 0.47, 0.48, 0.68) والعظم(r2 = 0.51, 0.44, 0.31) في الذبيحة على التوالي. كانت هناك أيضا علاقة ارتباط موجبة (r2 = 0.44 - 0.59) بين القياسات الخطية للجسم الحي والذبيحة مع نسبة العضلات في الذبيحة. كان لسمك الأنسجة فوق الضلع الحادي عشر (GR) معامل ارتباط موجب عال (r2= 0.67) مع نسبة الدهن الكلية في الجسم. وكان لوزن معظم العظام والعضلات الفردية معامل ارتباط موجب (r2 0.39 - 0.85) مع نسبة العضلات والعظم في الجسم، ووجد أن هناك معامل ارتباط موجب بين وزن قطعية العنق والكتف (r2 = 0.62) وقطعية القص والعضد (r2 = 0.38) وقطعية الفخذ (r2 = 0.79) والخاصرة (r2 = 0.45)مع نسبة العضلات الكلية في الجسم. كان لنسبة العضلات في كل قطعيات الذبيحة معامل ارتباط موجب (r2 = 0.46-0.86) مع نسبة العضلات في الذبيحة وكذلك كان لنسبة العظم في كل قطعيات الذبيحة معامل ارتباط موجب (r2 0.45-0.90) مع نسبة العظم الكلية للذبيحة. تم إجراء نموذج تحليل حاسوبي ذي ثلاث عوامل (طول الجسم، وعمق الصدر، وطول الرجل) وآخر ذي أربعة عوامل (وزن الذبيحة الدافي، والعرض عند العرقوب، والعرض عند الأضلع، وسمك الأنسجة فوق الأضلع) يرجع إليها 84% و70% من التباين في نسبة العضلات في الذبيحة على التوالي، وأوضحت الدراسة الحالية أن لقياسات جسم الحيوان الحي وقياسات الذبيحة علاقات مهمة مع مكونات الذبيحة في الضأن العماني. هذه العلاقات يمكن استخدامها في التنبؤ بمحتويات الذبيحة في الحيوان الحي وكذلك لتقييم نوعية الذبائح وجودتها.
Category
Journal articles

Author's Work

Journal articles
3
0
Mahgoub, O.
Asian-Australasian Association of Animal Production Societies.
1998-04-01

Same Subject

Journal articles
0
0
Al-Zadjaliyah, Nasrin.
Oman Medical Specialty Board.
2017-11
Journal articles
0
0
Hosseinzadeh, N.
Sultan Qaboos University.
2018
Journal articles
0
0
Aravindhakshan, Rajeev.
Oman Medical Specialty Board.
2010-01
Journal articles
5
2
Al-Sinani, Mohammad.
Oman Medical Specialty Board.
2008-10
Journal articles
4
0
Byrne, Robyn.
جامعة السلطان قابوس. كلية الآداب والعلوم الاجتماعية
2017
Journal articles
0
0
Palmer, D. K.
Sultan Qaboos university
2000