Document

Screening of probiotics from indigenous Omani natural products for potential use in the aquaculture industry.

Identifier
DOI: 10.53541/jams.vol29iss2pp51- 63
Source
Journal of Agricultural and Marine Sciences (JAMS), v. 29, no. 2, p. 51-63.
Other titles
فحص البروبيوتيك من المنتجات الطبيعية العمانية الأصلية للاستخدام المحتمل في صناعة تربية الأحياء المائية.
Country
Oman
City
Muscat
Publisher
College of Agricultural and Marine Sciences, Sultan Qaboos University.
Gregorian
2024-09-17
Language
English
English abstract
Probiotics can enhance the growth performance and disease resistance of aquatic animals. Probiotics can influence digestive physiology through the secretion of exogenous digestive enzymes, facilitating the utilization of nutrients, and resulting in improvements in growth performance. The objectives of the present study were to reduce f ish diseases, minimize the usage of antibiotics, and promote national policy on aquatic health management in Oman through enhancing immune stimulation mechanisms with probiotics from indigenous Omani products and finally to promote Oman’s aquaculture industry. Thirty-five kinds of edible products were screened. After the primary scree ning process, only 3 products contained appropriate amounts of probiotics, therefore the present study focused on 3 probiotics from Omani products, i.e., dried date, date vinegar, and camel milk. Gram staining, VITIK2, and DNA tests were used for the identification and characterization of bacterial strains. DNA sequence revealed that the bac teria isolated from dried dates were identified as Bacillus licheniformis. Those from date vinegar were identified as Bacillus vallismortis. A viability test with pepsin, pH 3 showed that the bacteria isolated from camel's milk (Bacillus stratospheric) had a greater tolerance at low pH followed by bacteria isolated from dried date (B. licheniformis). Thus, these can be used as a probiotic for aquatic organisms.
ISSN
Online: 2410-1079
Print: 2410-1060
Arabic abstract
يمكن للبروبيوتيك أن يعزز أداء النمو ومقاومة الأمراض لدى الحيوانات المائية. يمكن أن تؤثر البروبيوتيك على فسيولوجيا الجهاز الهضمي من خلال إفراز الإنزيمات الهاضمة الخارجية، مما يسهل استخدام العناصر الغذائية، ويؤدي إلى تحسين أداء النمو. كانت أهداف هذه الدراسة هي الحد من أمراض الأسماك، وتقليل استخدام المضادات الحيوية، وتعزيز السياسة الوطنية بشأن إدارة الصحة المائية في عمان من خلال تعزيز آليات تحفيز المناعة باستخدام البروبيوتيك من المنتجات العمانية الأصلية، وأخيرًا تعزيز صناعة تربية الأحياء المائية في عمان. وتم فحص 35 نوعًا من المنتجات الصالحة للأكل. بعد عملية الفحص الأولية، تم التركيز على ثلاثة بروبيوتيك من المنتجات العمانية، وهي التمر المجفف، وخل التمر، وحليب الإبل. أظهرت النتائج أن البكتيريا المعزولة من التمر المجفف هي Bacillus licheniformis، ومن خل التمر هي Bacillus vallismortis، ومن حليب الإبل هي Bacillus stratosphericus. أظهرت البكتيريا المستخلصة قدرة جيدة على التحمل في ظروف الحموضة المنخفضة مما يجعلها مناسبة للاستخدام كبروبيوتيك للكائنات المائية.
Category
Journal articles