وثيقة
Antioxidants activities of pomegranate peel extract in experimentally-induced fatty liver in-vivo model in rat.
ميلادي
2014
اللغة
الأنجليزية
الموضوع
الملخص الإنجليزي
Pomegranate (Punica granatum L.) fruit peel is used as traditional medicine in many parts of the world. The effect of pomegranate peel extract on the primary prevention of dietary induced fatty liver was studied in in-vivo experimental rats. In group A, rats were fed basal diet (i.e. no fat and no pomegranate peel extract, PPE). Other rats were fed 20% fat (i.e. corn or palm oil) in their diet for 2 months (Group B: negative control). Oils were heated at 150°C for 4 days continuously to examine oxidative state and their effects on the bioactivity of rats' liver (Group B: negative control), In group C, rats were fed same diet as group B with PPE treatment. In the case of corn oil, peroxide value (PV) and p-ansidine (PAV) were found significantly increased after heating, while acid value (AV), PAV and oxidative stability index (OSI) were found significantly increased in palm oil (p<0.05). However, vitamin E was not significantly affected by heating in the case of both oils. In the case of rats fed PPE (i.e. group C), weight gain was decreased as compared to the rats in group A and B. The serum Alanine Transaminase (ALT) in the rats (i.e. group C) fed with heated corn oil and PPE was significantly higher as compared to group A and group C fed with corn oil and PPE (p<0.05). However, serum Aspartate Transaminase (AST) was significantly lower in the group C fed with heated palm oil with PPE (p<0.05). AST in liver tissue was lower in all group C (i.e. PPE treated) as compared to group A. In addition, group B fed with heated and non-heated palm oil was significantly lower as compared to same group fed with heated and non-heated corn oil. The elevated level of enzyme indicated that groups B (i.e. corn oil group) had fatty liver. This finding was supported by histopathology analysis. In histopathology, it was observed that fat droplets were found in all groups B. These droplets were less in PPE-treated groups (i.e. group C), but necrosis was observed. PPE had no direct influence on antioxidant enzymes (p>0.05). However, glutathione (intercellular antioxidants; GSH) was significantly lower in PPE-treated groups (i.e. group C), and significantly higher (p<0.05) in group B fed with heated palm oil. This indicating that heated palm oil group had dietary-induced oxidative stress. Thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) in liver tissue of group A was significantly higher as compared to group B fed corn oil and group C fed corn oil and heated palm oil as well as PPE (p<0.05). Overall PPE treatment had significant effect on selected biochemical parameters of fatty liver of rats.
المجموعة
URL المصدر
الملخص العربي
يستخدم قشر ثمرة الرمان (.Punica granatum L) في الطب التقليدي لعلاج عدة أمراض. في أنحاء مختلفة من العالم. تم دراسة تأثير مستخلص قشر الرمان على الوقاية الأولية من مرض الكبد الدهني الناتج من النظام الغذائي في فئران التجارب. في المجموعة (A)، تم تغذية الفئران بالنظام الغذائي القاعدي (أي لا دهون ولا مستخلص قشر الرمان). أما الفئران الأخرى فتم تغذيتها ب 20% من الدهون من زيت الذرة أو زيت النخيل) في نظامهم الغذائي لمدة شهرين المجموعة B). لدراسة حالة الأكسدة في الزيوت وتأثيرها على النشاط الحيوي لكبد الفئران، تم تسخين الزيوت عند درجة 150 مئوية لمدة 4 أيام متواصلة (المجموعة B). في المجموعة الثالثة، تم إطعام الفئران نفس غذاء المجموعة (B) بالإضافة إلى مستخلص قشر الرمان. في حالة زيت الذرة، لوحظ أن قيمة البيروكسيد (PV) وقيمة الباراکسيدين (PAV) زادت بشكل كبير بعد التسخين، في حين أن قيمة الحمض (AV و PAV و مؤشر إستقرار الأكسدة زادت إلى حد كبير في زيت النخيل ( 0 . 05 >p). ولكن فيتامين E لم يتأثر بشكل كبير بالتسخين في كل من الزيوت. في حالة الفئران التي تغذت بمستخلص قشر الرمان (أي مجموعة 6) انخفض معدل الزيادة في الوزن بالمقارنة مع الفئران في مجموعة A و B. كان إنزيم ناقلة ألانين (ALT) في مصل دم الفئران التي تغذت على زيت الذرة المسخن و مستخلص قشر الرمان (اي مجموعة c) أعلى بكثير بالمقارنة مع المجموعة (A) والمجموعة (6) التي تغذت على زيت الذرة ,ومستخلص قشر الرمان ( 0 . 05>p). لكن مستوى إنزيم ناقلة الأسبارتات (AST) في المصل كان أقل بكثير في المجموعة C التي، تغذت على زيت النخيل المسخن مع مستخلص قشر الرمان ( 0 . 05 >p). كان مستوى الإنزيم ALT في أنسجة الكبد أقل في كل مجموعة c (أي مستخلص قشر الرمان) بالمقارنة مع مجموعة A. وبالإضافة إلى ذلك، كان مستوى الإنزيم في المجموعة الثانية التي تغذت على زيت النخيل المسخن والغير مسخن أقل بكثير بالمقارنة عن نفس المجموعة التي تغذت على زيت الذرة المسخن والغير مسخن. أشار المستوى المرتفع من الانزيم في مجموعات B (أي مجموعة زيت الذرة إلى أن الفئران كانت تعاني من أعراض كان الكبد الدهني. قد أكدت هذه النتيجة من خلال تحليل التشريح المرضي لخلايا الكبد. في التشريح النسيجي المرضي، لوحظ وجود قطرات الدهون في جميع مجموعات B الفرعية. وكانت قطرات أقل في المجموعات المعالجة بمستخلص قشر الرمان (أي مجموعة C)، ولكن لوحظ وجود نخر في الخلايا. لم يكن لي PPE أي تأثير مباشر على الانزيمات المضادة للأكسدة ( 0 . 05<p). لكن الجلوتاثيون (GSH) وهو مضاد أكسدة خلوي، كان أقل بكثير في مجموعات المعالجة بمستخلص قشر الرمان (أي مجموعة C)، ولكن في المجموعة الثانية التي تتغذى على زيت النخيل المسخن كان GSH أعلى بكثير ( 0 . 05>p). وهذا يشير إلى أن مجموعة زيت النخليل المسخن حدث فيها أكسدة غذائية. كان حمض TBARS ) Thiobarbituric ) في أنسجة الكبد من المجموعة (A) أعلى بكثير بالمقارنة مع المجموعة (B) التي تغذت على زيت الذرة والمجموعة الثالثة التي تغذت على زيت الذرة وزيت النخيل المسخن ومستخلص قشر الرمان ( 0 . 05>p). عموما مستخلص قشر الرمان أثر بشكل كبير في بعض المؤشرات البيوكيميائية الكبد الدهني في الفئران.
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية