وثيقة

Effect of feeding prosopis juliflora pods with and without exogenous enzyme on the performance, meat quality and health of broiler chickens

الناشر
Sultan Qaboos University
ميلادي
2013
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
The feed industry in the Sultanate of Oman is stable only through importation of up to 100% of feed ingredients, which increases the cost of formulated diets. This result to increase the cost of production of livestock in general and poultry in particular. Prosopis juliflora pods are one of the cheap and readily available feed sources in Oman. Two experiments were conducted to evaluate the use Prosopis juliflora pods as a partial replacements of corn for growing broiler chicken. The main objective of Experiment 1, ileal digestibility assay, was to assess the nutritional value of Prosopis juliflora pods compared with corn for feeding broiler chicken. The two test ingredients, corn and Prosopis juliflora pods, were incorporated individually as the sole source of energy. Forty birds of Cobb 500 were divided into two groups with four replicates, each replicate containing 5 birds. Prosopis juliflora pods had lower apparent metabolizable energy (AME) content (10.64 vs 15.26) and apparent ileal digestibility coefficient for crude fiber (0.24 vs 0.63). Based on the results of experiment 1, a growth study was conducted to test the effect of exogenous enzymes on the nutritive value of Prosopis juliflora pods (experiment 2). Three level of Prosopis juliflora pods (5%, 10% and 15%) with and without enzyme supplementation were evaluated. One hundred sixty birds of Cobb 500 were divided into eight groups with four replicates each 5 birds. Daily feed intake, body weight gain, and feed conversion ratio were recorded. At the end of the growth experiment 2, 64 birds were randomly selected to evaluate carcass and meat quality characteristics. Substitution of corn by 10%, and 15% Prosopis juliflora pods were significantly (P>0.001) depressed the AME. Enzyme supplementation did not improve crude fiber digestibility. The inclusion of Prosopis juliflora pods in the diet except at 5% decreased average daily gain, feed intake and feed conversion ratio. Addition of Prosopis juliflora pods caused a significantly (P>0.001) increased the weights of bird's total digestive tract, pancreas, small intestine and caecum. Addition of Prosopis juliflora pods or exogenous enzyme had no effect on carcass or meat quality characteristics, haematology and serum biochemistry and sensory evaluation. This study indicated that Prosopis juliflora pods can be included at level of 5% in broiler's diets without affecting the broiler performance.
الوصف
Thesis
الملخص العربي
تعتمد صناعة الأعلاف الحيوانية في سلطنة عمان على استيراد المواد الخام بنسبة 100% مما يؤدي إلى ارتفاع سعر العلف الحيواني، لجميع أنواع الماشية والدواجن بصفة خاصة. يعتبر قرون شجرة القرموص ( Prosopis juliflora pods ) من المخلفات الزراعية رخيصة الثمن والمتوفرة بكثرة في سلطنة عمان. والوصول لهذه النتيجة تم إجراء دراستين لتقيم مدى إمكانية استخدام قرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods) كبديل جزئي للذرة ومدى تأثيره على نمو الدواجن. كان الهدف الرئيسي من الدراسة الأولى هو تحديد القيمة الغذائية لقرون شجرة القرموص ( Prosopis juliflora pods ) مقارنة مع الذرة عن طريق دراسة نسبة معامل الألياف الخام والطاقة الكلية المهضومة. وقد استخدام الذرة و قرون شجرة القرموص ( Prosopis juliflora pods ) كل على حدة كمصدر أساسي للطاقة. وتم استخدام 40 طيرا من نوع ( 500 Cobb ) وقد وزعت الطيور المجموعتين تحتوي كل منها على أربعة تكرارات في كل تكرار خمسة طيور. وكانت النتيجة أن الطاقة الكلية المهضومة ( 10 . 64 مقابل 15 . 25) و الألياف الخام ( 0 . 24 مقابل 0. 63 ) في شجرة القرموص ( Prosopis juliflora pods ) أقل.
و هر واستنادا لنتائج الدراسة الأولى هدفت الدراسة الثانية دراسة النمو للطيور من أجل تحسين المحتوى الغذائي لقرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods) كعلف للدواجن باستخدام تقنية إضافة الأنزيمات الهاضمة. وقد تم استخدام 160 طيرا من نوع (500 Cobb ) حيث قسمت إلى ثماني مجموعات تحتوي كل منها على أربعة تكرارات في كل تكرار خمسة طيور. وتم استخدام ثلاثة مستويات من قرون شجرة القرموص ( Prosopis juliflora pods) (% 5, % 10 و15%) مع أو بدون إضافة إنزيمات هاضمة. وتم حساب كل من معدل النمو واستهلاك العلف و معامل التحويل الغذائي اسبوعيا. وفي نهاية التجربة تم اختيار 64 طيرا بصورة عشوائية من اجل دراسة التركيب الكيمائي للذبيحة وجودة اللحم. ووجد إن استبدال الذرة ب 10% و 15% من قرون ش جرة القرموص (Prosopis juliflora pods) لم يحسن هضم الألياف الخام. كما أن اضافة قرون شجرة القرموص ( Prosopis juliflora pods ) في العليقة ما عدا 5% قلل متوسط معدل النمو واستهلاك العلف و معامل التحويل الغذائي. وأظهرت الدراسة أن إضافة قرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods) إلى اعلاف الدواجن سبيت زيادة في الوزن الكلي للجهاز الهضمي والبنكرياس والأمعاء الدقيقة و المصران الأعور في الطيور. ولم يلاحظ أي تأثير لإضافة قرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods) أو الأنزيمات الهاضمة على كل التركيب الكميائي الذبيحة وجودة اللحم وخصائصه وتحاليل الدم والتقييم الحسي. وأثبتت هذه الدراسة أنه بالإمكان استخدام قرون شجرة القرموص (Prosopis juliflora pods) في علائق الدواجن بنسبة5%
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية

مواد أخرى لنفس الموضوع

الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Tabook, Nasser Mohammed Said.
Sultan Qaboos University
2004
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Qamshoui, Bader Ali Hamad.
Sultan Qaboos University
2006
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Abri, Abdullah Salman Saleh.
Sultan Qaboos University
2008