وثيقة
An evaluation of fish meals derived from fishery by-catch and fish processing waste as ingredients in Nile tilapia (Oreochromis Niloticus L.) feeds
الناشر
Sultan Qaboos University
ميلادي
2007
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
Protein digestibility, feeding and growth studies in Nile tilapia were carried out using diets based on six different fish meals prepared from fisheries by-catch and processing waste. The fish meals were selected on the basis of their protein and ash content. Higher grade meals were characterized with >65% crude protein and <16% ash. There were no significant differences between the apparent protein digestibilities values determined using standard in vivo methods for each meal. The meals were highly digestible (range 89.9 – 92.5%) and their high ash content (up to 24%) did not influence the apparent uptake of protein.
In a comparative in vitro study, enzymes were extracted from the proximal intestine of tilapia in phosphate buffer (10mm) and separated by centrifugation and dialysis. Chymotrypsin was assayed against an N-Succinyl-LAla-LAla-LPro-LPhe pNitroanilide (SAPNA) substrate to determine activity level. The required enzyme solution volume was calculated and added to fish meal samples which were stirred and incubated at 25°C for 18 hr. Samples of 1 ml were collected cooled and centrifuged. 0.1% trinitrobenzensulphonic acid (TNBS) was added to each sample which was then incubated for an hour at 60°C in water bath. After cooling, absorbance was recorded at 420 nm. The TNBS measurements were transformed into D,L Alanine equivalents from a D,L Alanine standard curve. This in vitro test detected the variations in the bio availability of the protein from fish meal of various qualities. For example it revealed significantly larger amounts of enzyme-released free amino acids from a high quality commercial fish meal (FM 1) than from fish meals prepared from by-catch and processing waste.
For growth and feed utilization studies five iso-nitrogenous and iso-caloric feeds were formulated, containing fish meal as the major protein ingredient. The diets were fed to triplicate groups (each 30) of juvenile tilapia for 9 weeks and various measures taken of growth and feed efficiency. Few significant differences were found in the specific growth rates (SGR) or food conversion rates (FCR) of fish fed high or low quality meals. One diet containing by-catch meal, prepared from mixed catfish species (Arius spp.), gave significantly higher SGR and lower FCR than the remaining diets, including a control diet containing a commercial anchovy diet. This meal contained the highest levels of essential amino acids. No significant differences were seen in the moisture, protein, ash or phosphorus content of whole fish at the beginning and end of the feeding experiment.
This study demonstrated the potential for the production of fish meal from the fisheries by-catch and fish processing wastes in Oman. The fish meals had high nutritional value and were highly digestible by fish.
المجموعة
URL المصدر
الملخص العربي
لقد تم دراسة تجارب هضمية البروتين، التغذية و النمو السمكة البلطي النيلي باستخدام أعلاف مكونة من ستة مساحيق سمكية مختلفة تم تحضيرها من الأسماك المحلية المهملة و مخلفات الصناعات السمكية. تم اختيار مساحيق الأسماك على أساس كمية البروتين و الرماد المحتواة بمساحيق الأسماك. مساحيق الأسماك ذات الجودة العالية تميزت بكمية البروتين الإجمالية > 65% و كمية الرماد < 16%. لا توجد هناك فروق تذكر بين قيم معدل هضم البروتين الحاصل عليها من طريقة in vivo القياسية لكل مسحوق سمك. كل المساحيق كانت تتميز بمعدلات هضمية عالية تتراوح من 89 بالمقارنة لدراسة الهضمية باستخدام طريقة in vitro ، تم استخراج الإنزيمات الهضمية من أمعاء البلطي النيلي بواسطة 10 مل مول من محلول الفوسفات، وبعد ذلك تم فصل الإنزيمات بواسطة الطرد المركزي و الميز الغشائي. تم اختبار مستويات نشاط الكايموتريبسين باستخدام محلول سابنا. بعد ذلك تم حساب حجم كميات الإنزيمات المتطلبة وتمت إضافتها لعينات مساحيق الأسماك والتي بدورها تم مزجها وحضنها بالحوض المائي على درجة حرارة 25 درجة مئوية لمدة 18 ساعة. في اليوم التالي تم جمع 1 مل من كل العينات وتم تصفيتها باستخدام جهاز الطرد المركزي. تم إضافة 0 . 1 % من حمض تراينيتروبنزن سلفونيك إلى كل العينات وبعد ذلك تم حضنها بالحوض المائي على درجة حرارة 60 درجة مئوية لمدة ساعة. بعد التبريد، تم قياس درجة التغير باللون على 420 نانومتر بواسطة المطياف الجزيئي. تم تحويل قياسات التغير بدرجات اللون إلى مرادفه من د، ل ألانين باستخدام منحنی د، ل ألانين القياسي. قياس معدلات الهضمية باستخدام طريقة in vitro كشفت التباين في مدى اتاحية أو توفر البروتينات بمساحيق الأسماك ذات جودات مختلفة. على سبيل المثال، لقد تم الكشف عن كميات كبيرة من الأحماض الأمينية المحررة نتيجة للإنزيمات الهضمية من مسحوق السمك المستورد عالي الجودة (مسحوق السمك 1) بالمقارنة بمساحيق الأسماك المنتجة من الأسماك المحلية المهملة ومخلفات الصناعات السمكية بالنسبة لدراسات النمو والانتفاع الغذائي، تم تحضير خمس وجبات غذائية متساوية من حيث كمية البروتين و الطاقة، التي تحتوي على مساحيق الأسماك كمصدر أساسي للبروتين. تم إطعام الوجبات المحضرة على ثلاث مجموعات، كل مجموعة مؤلفة من 30 سمكة من صغار البلطي النيلي لمدة 9 أسابيع. وجدت بعض الفروق من حيث معدلات النمو اليومي و معدلات التحويل الغذائي عند الأسماك التي اطعمت وجبات تحتوي على مساحيق أسماك ذات جودة عالية أو متدنية. كانت هنالك فروق واضحة بالنسبة لمعدلات النمو اليومي فقد كانت مرتفعة ومعدلات التحويل الغذائي منخفضة للأسماك التي اطعمت الوجبات المحتوية على مسحوق السمك المكون من خليط من أسماك القط (Arius spp ) (مسحوق السمك 4) بالمقارنة مع بقية الوجبات ويشمل ذلك مسحوق السمك المستورد عالي الجودة. مع أن مسحوق السمك المستورد يحتوي على مستويات عالية من الأحماض الأمينية الضرورية. لا توجد فروق واضحة بالنسبة لمستوى الرطوبة، البروتين، الرماد او كميات الفوسفات التحاليل كامل أجسام الأسماك البلطي النيلي في بداية التجربة وعند انتهائها.
تبين هذه الدراسة امكانية انتاج مساحيق أسماك ذات جودة عالية من الأسماك المهملة ومخلفات الصناعات السمكية في عمان. حيث تمتاز مساحيق الأسماك بالجودة ومعدلات الهضمية العالية عند استخدامها كأعلاف للأسماك.
تبين هذه الدراسة امكانية انتاج مساحيق أسماك ذات جودة عالية من الأسماك المهملة ومخلفات الصناعات السمكية في عمان. حيث تمتاز مساحيق الأسماك بالجودة ومعدلات الهضمية العالية عند استخدامها كأعلاف للأسماك.
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية