وثيقة

Total lipid and fatty acid content of farmed tilapia

الناشر
Sultan Qaboos University
ميلادي
2009
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
Freshwater carp and tilapia are the dominant groups of fish produced by aquaculture.Compared with marine fish, the body lipids of freshwater fish generally contain lower levels of nutritionally beneficial long chain n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA), including eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexanoeic acid (DHA). With current interest in the quality and health benefits of fish to consumers, recent attention has focused on the origins and amounts of long chain fatty acids in various farmed freshwater species and on the effects of diet and farming methods on fatty acids content. In the present study, the total lipid and fatty acids content of semi-intensively farmed, Genetically Improved Farmed Tilapia (GIFT) strain (Oreochromis niloticus) was examined and the fatty acids content of both natural and supplemented feeds was determined. Analytical results from commercial feed revealed n-3 PUFA levels of 1.9% of total fatty acids. Plankton samples contained similar total amounts of n-3 PUFA (2.0% of total fatty acids) whilst dorsal muscle (fillet) samples contained 4.8% of total n-3 fatty acids. These results indicate that n-3 PUFA accumulate in muscle lipids. The amounts of EPA and DHA in the dorsal muscle samples were 0.9 and 2.9% of total fatty acids respectively. These values exceed those reported elsewhere for Nile tilapia grown in intensive culture systems with no access to natural food and provide further evidence of the key role of plankton as a dietary source of n-3 PUFA. In a second experiment red hybrid tilapia (Oreochromis sp.) were fed isonitrogenous and isoenergetic diets containing 0, 4, 8, and 12% cod liver oil, substituted against corn oil, with n-3/n-6 ratios of 0.1, 0.2, 0.6 and 1.0 respectively. After feeding triplicate groups, each of 20 fish, for 10 weeks no significant differences were seen in weight gain, specific growth rate, feed conversion ratio, protein efficiency ratio, condition indices, whole body or fillet proximate composition. Significant (P < 0.05) differences were however seen in the fatty acids content of dorsal muscle. There was evidence of selective retention of DHA in the dorsal muscle, where levels significantly exceeded dietary levels.The retention of EPA was low in all dietary groups but was significantly higher in the diet containing 12% cod liver oil. There was no evidence from this study of accumulation of arachidonic acid in the dorsal muscle of treated fish. This has recently been linked to potential production of undesired eicosanoids in some farmed tilapia. The significant decreases in linoleic acid in dorsal muscle samples, as dietary corn oil was reduced, and increase in total n-3 PUFA and DHA contents as dietary cod liver oil was increased, indicate the potential to modify favorably n-3/n-6 ratios of fatty acids in tilapia fillets by dietary manipulation. These ratios increased from 0.1 (fish fed 0% cod liver oil) to 1.44 (fish fed 12% cod liver oil). These results illustrate the contribution of plankton, in the diets of fish farmed in 'green water' systems, to the n-3 PUFA content of tilapia filets. The feeding and growth experiments conducted with red hybrid tilapia provide further evidence of the potential to increase the n-3 PUFA content of tilapia fillets by increasing dietary n-3 PUFA sources.
الملخص العربي
تعتبر أسماك الشبوط والبلطي من أكثر الأسماك المستزرعة في المياه العذبة. بالمقارنة مع الأسماك البحرية، فان الدهون في اسماك المياه العذبة بشكل عام تحتوي على مستويات أدنى من السلسلة الطويلة من ن3- PUFA، بما فيها حامض eicosapentaenoic وحامض docosahexaenoic. مع ازدياد الاهتمام بالجودة والفوائد الصحية للاسماك للمستهلكين في الآونة الأخيرة يتركز الاهتمام على أصل وكمية السلسلة الطويلة من الأحماض الدهنية في الأسماك المستزرعة في المياه العذبة، وتربيتها و آثار النظام الغذائي وطرق الزراعة على محتوى الأحماض الدهنية.
في هذه الدراسة، تم تحديد إجمالي الدهون والأحماض الدهنية في سمك البلطي (niloticus Oreochromis) المحسن وراثيا و المستزرع تحت النظام شبة المكثف، وفحص محتوى الأحماض الدهنية في الأغذية الطبيعية و المصنعة. أظهرت النتائج التحليلية للأعلاف التجارية وجود حمض ن۔ 3 PUFA بمستوى 1 . 9 ٪ من إجمالى الأحماض الدهنية. كما إن نسبة حمض ن-3 في العوالق جاءت مماثلة للأعلاف (بحوالى PUFA% 2 , 0 من إجمالي الأحماض الدهنية) احتوت عينات عضلات شرائح الظهر على 4 . 8 ٪ من حمض ن- 3 من إجمالى الأحماض الدهنية. تشير هذه النتائج إلى ترسب ن۔ 3 PUFA في عضلات الدهون. كذلك أوضحت الدراسة أن حامض eicosapentaenoic وحامض docosahexaenoic في عضلات الظهر كانت 0 . 9 و 2 . 0 ٪ على التوالي من إجمالي الأحماض الدهنية. تجاوزت هذه القيم و النتائج المستويات التي نشرت تجارب على البلطي النيلي و التي تمت تربيتها تحت نظم مكثفة من دون الحصول على المواد الغذائية الطبيعية، مما يقدم مزيدا من الأدلة على الدور الرئيسي للعوالق الغذائية باعتبارها مصدرا للن-PUFA.
في التجربة الثانية، تم تغذية أسماك البلطي الحمراء الهجين (.isonitrogenous ( Oreochromis sp وisoenergetic بعلائق تتضمن 0، 4، 8، 12 ٪ من زيت كبد سمك القد ، واستبدالها بزيت الذرة ، مع حمض -n6-n/3 بنسبة 0. 1، 0 . 2 ، 0 . 6 و 1. 0
على التوالي بعد تغذية المجموعات مع ثلاث مكررات، كل منها تتكون من 20 من الأسماك البلطي المهجن لمدة 10 أسابيع. لم يتم ملاحظة أي اختلافات معنوية في معدل النمو، و نسبة تحويل الغذاء، و نسبة كفاءة البروتين، و مؤشرات صحة الأسماك، و تحاليل مكونات الجسم كله أو شرائح الجسم. لكن لوحظت اختلافات كبيرة في الأحماض الدهنية في عضلات ظهر الأسماك. دلت هذه التجربة على وجود حامض docosahexaenoic في عضلات ظهر الأسماك، حيث تجاوزت المستويات الغذائية. كما إن حامض eicosapentaenoic كان منخفضا في جميع المجموعات الغذائية لكنه كان أعلى بكثير في الأسماك التي غذيت على الغذاء المحتوي على 12 ٪ من زيت كبد سمك القد. كمالم تثبت هذه الدراسة أي دليل على تراكم حمض arachidonic في عضلات ظهر الأسماك. هذا وقد تم مؤخرا ربط الإنتاج المحتمل من غير المرغوب فيه من حمض eicosanoids في بعض مزارع البلطي. إن الانخفاض الكبير في حامض linoleic في عضلات ظهر الأسماك المغذاة على زيت الذرة المنخفض، و الزيادة في مجموع ن۔ PUFA 3 وحامض docosahexaenoic كلما زاد محتوى زيت كبد سمك القد، تشير إلى القدرة على تغيير في نسبة 6- n- 3 /n في الأحماض الدهنية في شرائح أسماك البلطي من خلال التحكم بالغذاء. هذه النسب ارتفعت من 0.1 (من خلال تغذية الأسماك ب 0٪ من زيت كبد سمك القد) إلى 1 . 44 (من خلال تغذية الأسماك ب 12 ٪ من زيت كبد سمك القد).
تبين هذه النتائج أهمية مساهمة العوالق في النظم الغذائية للأسماك المستزرعة في نظام الماء الأخضر و في محتوى ن۔ 3 PUFA في شرائح البلطي. إن تجارب التغذية والنمو التي أجريت على أسماك البلطي الحمراء الهجين تقدم مزيدا من الأدلة على إمكانية زيادة ن- 3 PUFA في شرائح البلطي عن طريق زيادة ن3 -PUFA في المصادر الغذائية.
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية

مواد أخرى لنفس الموضوع

الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Lawatiyah, Haider Sabah Abdulameer.
Sultan Qaboos University
2016
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Shajaa, Ghazi Abdullah.
Sultan Qaboos University
2007
مقالات الدوريات
0
0
Al-Khaziriyah, Buthaina.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2018
مقالات الدوريات
0
0
Sherif, Sherin A.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2009
مقالات الدوريات
1
0
Goddard, Stephen.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2018
مقالات الدوريات
0
0
Al-Nahdi, Abdullah.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2008