وثيقة

Physico-chemical characteristics of pericarp from punica granatum l. cultivated in Oman and its amelioration of azoxymethane induced-carcinogenesis and oxidative stress in rat colon

الناشر
Sultan Qaboos University
ميلادي
2013
اللغة
الأنجليزية
الموضوع
الملخص الإنجليزي
Abstract Polyphenols are known to possess anti-inflammatory, anti-carcinogenic, and antioxidant properties. Pomegranate pericarp has a high content of polyphenols. No research has been done using pomegranate pericarp from Omani variety; Hellow. This study was undertaken to characterize the physiochemical properties of pomegranate pericarp, analyze the individual phenols present in the pericarp and investigate the effect of the pericarp extract on the azoxymethane (AOM) induced carcinogenesis and oxidative stress in rat colon. Pomegranate pericarp was dried by freeze-drying, air-drying, vacuum-drying and sun- drying. The moisture sorption isotherm was measured and modelled using the Brunauer-Emmett-Teller (BET) and Guggenheim-Anderson-De Boer (GAB) models. Two solvents (methanol and ethanol) and water were used to extract the phenolic compounds in pomegranate fruit pericarp. All drying methods reduced the extractable polyphenols irrespective of the solvent used. Freeze-drying pericarp retained the highest level of polyphenols in comparison to the other drying methods. Thermal characteristics of pomegranate pericarp extract (PomPE) were measured as a function of moisture and temperature. A state diagram of the extract was developed by measuring the freezing curve, glass transition line and ultimate maximal-freeze-concentration conditions. The freezing point and glass transition were modelled using Chen's model based on the Clausius Clapeyron equation, and Gordon-Taylor equation, respectively. · Total phenols, total flavonoids and total antioxidant capacity tests of pomegranate pericarp extract were assayed. The extract was subjected to ESI-MS/MS. Results revealed high contents of total phenols, total flavonoids and total antioxidant capacity. The analysis revealed the presence of 61 different polyphenols in the extract. Major compounds were tannins and flavonoids such as; ellagic acid, gallic acids, punicalin, punicalagin and malic acid. The chemopreventive effect of pomegranate pericarp extract against AOM-induced oxidative stress and carcinogenesis. in rat colon was investigated. The colon tissues were examined microscopically for pathological changes and aberrant crypt foci development, genotoxicity, micronuclei cells enumeration, and measurement of glutathione and lipid peroxidation. Results showed that the concomitant treatment of AOM with PomPE had significantly ameliorated the observed AOM cytotoxic effects. In conclusion, this study was able to analyze the effect of different drying methods on the retention of polyphenolic content of pomegranate pericarp extracts, develop the state diagram of the extract, characterize 61 individual polyphenols present in the pomegranate pericarp extract and reveal the anti-carcinogenic and anti-inflammatory ameliorating effect against AOM-induced. cytoxicity in rat colon
الملخص العربي
الخلاصة تعرف البوليفينولات بامتلاكها خصائص مضادة للالتهابات، ومضادة للسرطان، ومضادة للأكسدة. كما تعرف قشور الرمان باحتوائها على نسبة عالية من هذه البوليفينولات. لاتوجد هناك أية أبحاث على قشور الرمان العماني من صنف الحلو. أجريت هذه الدراسة لوصف الخصائص الفيزيوكيميائية لقشر الرمان، وتحليل الفينولات المتعددة الموجودة به ودراسة تأثير مستخلص القشر على مادة azoxymethane المسببة للسرطان والأكسدة في قولون الفئران. لقد تم تجفيف قشور الرمان بواسطة التجفيف بالتجميد، والتجفيف بالهواء والتجفيف بالضغط والتجفيف بالشمس. كما تم قياس الحرارة الثابتة للرطوبة الممتصة لقشر الرمان باستخدام نماذج بروناور-ايميت-تيلر (BET) وغوغنهايم اندرسون دو بوير ( GAB). كما تم تحليل المركبات الفينولية الكلية في قشر ثمرة الرمان باستخدام اثنين من المذيبات (الميثانول والإيثانول) والماء. اثبتت النتائج أن جميع طرق تجفيف القشور أدت إلى خفض نسبة البوليفينولات المستخلصة بغض النظر عن المذيبات المستخدمة. كما تم الحصول على أعلى محتوى الفينولات بواسطة التجفيف بالتجميد مقارنة ببقية طرق التجفيف
تم قياس الخصائص الحرارية لمستخلص قشر الرمان على أساس محتواها من الرطوبة ودرجة الحرارة. وتم وضع مخطط الحالة عن طريق قياس منحنى التجميد، خط التحول الزجاجي والظروف القصوى للتجمدوا لتركيز النهائي. كما تم حساب نقطة التجمد والتحول الزجاجي باستخدام نموذج تشن على أساس معادلات كلوسيوس-Clapeyron وغوردون تايلور. كما قامت هذه الدراسة بمعايرة مجموع الفينولات، ومجموع مركبات الفلافونويدات ومجموع اختبارات المقدرة ضد التأكسد المستخلص قشر الرمان. وبتعريض المستخلص ل ESI - MS / MS . كشفت النتائج عن محتوياته العالية من الفينولات الكلية، والفلافونويدات و المقدرة ضد التأكسد. وكشف التحليل عن وجود 61 مركب بوليفينولي. وكانت المركبات الرئيسية التانينات (العفص والفلافونيدات مثل حمض الإجيك، حمض الجاليك، وحمض البيونيكالين، وحمض البيونيكالاجين وحمض الماليك. كما تم دراسة التأثير الوقائي الكيمياوي لقشر الرمان ضد مادة الأزوكسيميثان AOM والمعروفة بدورها في عمليات الأكسدة والتسرطن في قولون الفئران. كما تم فحص أنسجة القولون مجهريا لمعاينة وتتبع التغيرات المرضية والغير طبيعية فيها، كالسمية الجينية، وتكون النويات المتعددة، كما تم قياس الجلوتاثيون والبيروكسيد الدهني حيث أظهرت النتائج أن العلاج بمستخلص قشر الرمان أدى إلى تحسن ملحوظ في القضاء على مفعول سمية الأزوكسيميثان AOM لخلايا القولون. وفي الختام، استطاعت هذه الدراسة تحليل تأثير طرق التجفيف المختلفة على الإبقاء على محتوى البولفنولات المستخلصة من قشر الرمان، وتطوير مخطط الحالة، وتمييز 61 مركب بوليفينولي بالإضافة إلى كشف مقدرة مستخلص قشر الرمان على تخفيف تأثير سمية مادة الأزوكسيميثان المسرطنة والمسببة للالتهابات في قولون الفئران.
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية

مواد أخرى لنفس الموضوع

الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Belushiyah, Fathiya Mohammed Khalifa
Sultan Qaboos University
2011
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Kindiyah, Najma Mansoor Yahya.
Sultan Qaboos University
2011