وثيقة
Protective effect of pteropyrum scoparium against heated palm olein mediated oxidative stress in rat liver.
المعرف
Al-Nasiriyah, Amal Mohammed Salim (2021). Protective effect of pteropyrum scoparium against heated palm olein mediated oxidative stress in rat liver (Master thesis, Sultan Qaboos University, Muscat, Oman).
الناشر
Sultan Qaboos University.
ميلادي
2021
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
Background: Pteropyrum scoparium (Sidaf) is one of the medicinal plants that are
available in Oman. It is used as a traditional medicine to treat dyspepsia and liver diseases
due to its antioxidant properties. There are few studies investigated the protective effect
of PSE against oxidative stress Objective: This study aimed to asses the biochemical
impact of Pteropyrum scoparium against heated palm olein mediated oxidative stress in
rat liver.
Methods: The palm olein was repeatedly heated at 180±1 ℃ for 5 continues days and
then used for rat feeding. The oil properties before and after heating were analyzed by
measuring peroxide value (PV), acid value (AV), total polar compounds (TPC), and fatty
acid composition. This experiment included forty-eight male Fischer 344 rats were
divided into equal four groups; first group: rats were fed 15% non-heated palm olein diet
(n=12), second group: rats were fed the same diet as the first group with PSE (n=12),
third group: rats were fed 15% heated palm olein diet (n=12) and fourth group: rats were
fed the same diet as the third group with PSE (n=12). The rats were given PSE by oral
gavage at 3.5 mg of dry solid extract/week/rat twice a week for eight weeks and then
sacrificed. Liver organ was removed and part of liver tissue was used to examine
histopathological changes and another part of liver was used for biochemical
measurements of total antioxidant capacity (TAC) and glutathione (GSH).
Results: There was a significant increase (P ˂0.05) in PV, AV, and TPC for palm olein
after heating. However, the fatty acid composition was not significantly affected by
heating (P ˃0.05). Heated palm olein diet caused oxidative stress in rat liver as evidenced
by decreasing TAC level and depletion of GSH. Besides, heated palm olein caused fatty
infiltration in hepatocytes as shown by histopathology analysis while non-heated palm
olein did not show any changes. PSE supplementation showed a positive effect in treated
groups by improving significantly the level of GSH and TAC. Conclusion: PSE combats
oxidative stress induced by a heated palm olein diet in hepatocytes in experimental rats.
المجموعة
URL المصدر
الملخص العربي
نبات السيداف )scoparium Pteropyrum ) هو أحد النباتات الطبية المتوفرة في عمان ويستخدم كدواء تقليدي لعلاج عسر الهضم وأمراض الكبد بسبب خصائصه المضادة لألكسدة. هناك القليل من الدراسات التي درست التأثير الوقائي لمستخلص نبات السيداف ضد الإجهاد التأكسدي الذي يسببه أولين النخيل المسخن في الكبد. هدفت هذه الدراسة إلى التعرف على التأثير الوقائي لمستخلص نبات السيداف ضد الإجهاد التأكسدي الناتج عن أولين النخيل المسخن في كبد الجرذان. تم تسخين أولين النخيل بشكل متكرر عند 180 درجة مئوية لمدة 5 أيام متتالية ثم استخدم هذا الزيت لتغذية الجرذان. وتم تحليل خواص الزيت قبل وبعد التسخين عن طريق قياس قيمة البيروكسيد )PV )والقيمة الحمضيه )AV ) والمركبات القطبية الكلية )TPC )و الإحماض الدهنية. اشتملت هذه التجربة على ثمانية وأربعين جرذ تم تقسيمهم إلى أربع مجموعات. المجموعة الإولى: تم تغذية الجرذان بنسبة 15 ٪من أولين النخيل غير الساخن )عددها = 12 ، ) المجموعة الثانية: تم تغذية الجرذان بنفس النظام الغذائي للمجموعة الإولى ومعالجة بمستخلص السيداف )عددها = 12 ،)المجموعة الثالثة: تم تغذية الجرذان بنسبة 15 ٪من أولين النخيل المسخن )عددها = 12 )والمجموعة الرابعة: تم تغذية الجرذان بنفس النظام الغذائي للمجموعة الثالثة مع معالجة بمستخلص السيداف )عددها = 12 .)تم إعطاء الجرذان جرعة مقدارها 5.3 ملجم من مستخلص السيداف المجفف فمويا مرتين في الإسبوع لكل جرذ لمدة ثمانية أسابيع ثم تمت عملية التشريح. تم جمع عينات الكبد من كل جرذ حيث استخدم جزء من أنسجة الكبد للفحص النسيجي الهيستوباثولوجي للكشف عن الإجهاد التأكسدي من خالل الفحص المجهري وجزء آخر تم استخدامه للقياسات البيو كيميائية لتحديد القدرة الكلية لمضادات الإكسدة )TAC )والجلوتاثيون )GSH.) لوحظ أن قيمة البيروكسيد PV وقيمة الحمض AV وقيمة المركبات القطبية الكلية ألولين النخيل زادت بشكل كبير بعد التسخين )05.0 ˂P .)ومع ذلك، لم تتأثر تركيبة الإحماض الدهنية بالتسخين )05.0 ˃P .)أظهرت النتائج حدوث إجهاد تأكسدي في كبد الجرذان التي تغذت على أولين النخيل كما اتضح من انخفاض مستوى TAC و استنفاذ GSH.بالإضافة إلى ذلك ، تسبب أولين النخيل المسخن في الإرتشاح الدهني في خاليا الكبد كما يتضح من تحليل الكبد بينما أولين النخيل الغير مسخن لم يسبب أي تغيرات. أظهر مستخلص السيداف تأثير إيجابي في مجموعات الجرذان المعالجة من خالل تحسين مستوى GSH و TAC بشكل ملحوظ. السيداف يكافح الإجهاد التأكسدي الذي يسببه أولين النخيل المسخن في خاليا الكبد في حيوانات التجارب.
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية