Document
العلاقة بين التركيب الكيميائي للذبائح والصفات الإنتاجية في الدجاج الرومي المحلي.
Publisher
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
Gregorian
2011
Language
Arabic
Subject
English abstract
This study examined the relationship between carcass composition and performance traits of local turkey fed starter diet ) 30.2% protein, 2950 kcal/kg ME). At 8 week of age, male and female chicks were separated and reared in individual cages until 16 weeks of age. At the end of the experiment, the birds were slaughtered and carcasses were analyzed for chemical composition to predict chemical composition (moisture, ash, protein and fat) from performance traits such as initial body weight (g) at 8wk, final live body weight (g) at 16wk, daily weight gain (g), daily feed intake (g), feed conversion ratio, daily protein intake (g), protein conversion ratio, dressing-out percentage. There were significant correlations between moisture, protein and fat; between ash, protein, fat and dressing-out percentage; between protein, fat and dressing-out percentage; between fat, moisture, ash, protein, live body weight, feed conversion ratio, protein conversion ratio and dressing-out percentage. Although the coefficient of correlation (R2) for prediction equations was not high, the moisture content equation depends on feed conversion ratio while for ash, protein and fat depends on dressing-out percentage.
Member of
ISSN
2410-1079
Resource URL
Citation
خليل، رافع محمد طاهر (2011). العلاقة بين التركيب الكيميائي للذبائح والصفات الإنتاجية في الدجاج الرومي المحلي. مجلة كلية العلوم الزراعية والبحرية، 75-81.
Arabic abstract
أجريت هذه الدراسة لإيجاد علاقة ما بين التركيب الكيميائي للذبائح والصفات الإنتاجية للدجاج الرومي المحلي بعد تغذيتها على عليقة بادئ تحتوي على 30.2% بروتين و 2950 كيلو كالوري/كغم. عند عمر 8 أسابيع تم فصل الذكور عن الإناث وتربيتها في أقفاص فردية لغاية عمر 16 أسبوع. تم ذبح الطيور وإجراء التحليل الكيمياوي للذبائح لإيجاد معادلات التنبؤ للتركيب الكيميائي للذبيحة (نسبة الرطوبة، الرماد، البروتين، الدهن) من بيانات بعض الصفات الإنتاجية مثل وزن الجسم الإبتدائي عند عمر 8 أسابيع (غم) ووزن الجسم النهائي عند عمر 16 أسبوع (غم) والزيادة الوزنية اليومية (غم) واستهلاك العلف اليومي (غم) وكفاءة التحويل الغذائي واستهلاك البروتين اليومي (غم) وكفاءة تحويل البروتين ونسبة التصافي٪. أظهرت النتائج وجود ارتباط معنوي بين نسبة الرطوبة وكل من نسبة البروتين والدهن، بين نسبة الرماد وكل من نسبة البروتين والدهن ونسبة التصافي، بين نسبة البروتين وكل من نسبة الرطوبة والرماد والدهن ونسبة التصافي، بين نسبة الدهن وكل من نسبة الرطوبة ونسبة الرماد ونسبة البروتين ووزن الجسم الحي وكفاءة التحويل الغذائي وكفاءة تحويل البروتين ونسبة التصافي. بالرغم من صغر معامل التحديد لمعادلات التنبؤ، أظهرت هذه الدراسة بأن معادلة التنبؤ لنسبة الرطوبة تعتمد على كفاءة التحويل الغذائي، بينما معادلة التنبؤ لكل من نسبة الرماد ونسبة البروتين ونسبة الدهن تعتمد على نسبة التصافي.
Category
Journal articles