Document

Date fiber as a constituent of broiler starter diets.

Contributors
Ritchie, A., Author
Publisher
Sultan Qaboos university
Gregorian
2000
Language
English
English abstract
In Oman, efforts are underway to find alternative sources of feed to support domestic livestock. The date industry thrives in Oman and one of its by-products is date fiber, a by-product of date syrup production. Although the product contains some free sugars, an evaluation of its potential in broiler diets has never been undertaken. Therefore, we conducted an experiment to investigate the value of date fiber in broiler chick diets. The experimental diets consisted of four graded levels of date fiber: 0, 15, 30 and 45% in a broiler-starter ration replacing corn as an energy source. The diets were isonitrogenous. There were five replicates for each of the four diets and each replicate contained six broiler chicks. As date fiber percent increased in the dietary treatment, there were linear reductions in body weight gain, calculated apparent metabolizable energy (AMEN) content, and apparent protein digestibility (P<0.05). Poor feed utilization (i.e., reduced feed efficiency) was observed in birds fed date fiber diets compared to the control group (P<0.05). The poor performance of birds fed date fiber may be attributed to protein and energy limitations. We conclude that date fiber has no value in growing broiler diets. However, it may have utility in diets where a stable body weight is desirable.
Member of
ISSN
2410-1079
Arabic abstract
هناك محاولات في عمان لإيجاد مصادر بديلة لأعلاف الحيوانات المستأنسة، توجد بعمان صناعة حيوية للتمور وتعتبر ألياف التمور من مخلفات عملية استخراج الدبس. بالرغم من أن المنتج يحتوي على نسبة من السكريات الحرة إلا أن دراسته كمكون محتمل في أعلاف الدجاج اللاحم لم تتم. لذلك قمنا بإجراء دراسة لتحديد القيمة الغذائية الألياف التمور في علف الدجاج اللاحم. تكونت علائق التجربة تتكون من أربعة مستويات متدرجة من ألياف التمور وهي : 10 و30 و45% في عليقه بداري الدجاج كبديل للذرة كمصدر للطاقة. كانت العلائق متعادلة النيتروجينية مع خمس مكررات لكل واحدة من عينات العلائق الأربع، حيث أحتوى كل مكرر على ستة من بداري الدجاج. كلما زادت نسبة ألياف التمور في العلف، كان هنالك تناقص خطي في زيادة وزن الجسم، وفي معامل هضم الطاقة القابلة للتحويل، ومعامل هضم البروتين (P<0.05) . لوحظ أن هناك انخفاضا في كفاءة استغلال الغذاء في الطيور التي تمت تغذيتها على عليقه ألياف التمور مقارنة بالمجموعة الضابطة (P<0.05) يمكن إرجاع الأداء الضعيف للطيور المغذاة بألياف التمور إلى قصور في توفر الطاقة والبروتينات. نستنتج من هذه التجربة أن ألياف التمور ليس لها قيمة كبيرة في علائق بداري الدجاج اللاحم لكن ربما يكون لها فائدة في علائق الطيور التي يراد لها البقاء في أوزان ثابتة لفترة من الزمن.
Category
Journal articles

Same Subject

Theses and Dissertations
0
0
Al-Riyamiyah, Shumoos Abdullah.
Sultan Qaboos University
2011
Theses and Dissertations
0
0
Al-Jassasi, Ahmed Obaid Hamood.
2011
Journal articles
0
0
Kadim, I.T.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2005
Journal articles
0
0
Thatcher, W. W.
Sultan Qaboos university
1996