Document

Effect of dietary supplementation of figs (ficus carica) grown in Oman on alzheimer's disease transgenic mice model

Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2013
Language
English
English abstract
ABSTRACT Alzheimer's disease is one of the most common types of dementia which is characterized by progressive loss of memory, affects daily activity and decline in intellectual function. Regular consumption of fruits and vegetables rich in phenolic compounds is usually associated with lower risk of neurodegenerative diseases and better cognitive performance in the elderly. Figs grown in Oman are the richest in many nutrients and are good sources of anti-oxidant properties. Usually, the current available drugs could cause some side effects among the consuming AD patients. Therefore, it is needed to find out drugs without any side effects. The current study was designed to find out the effect of dietary supplementation of figs on the memory anxiety and learning skills in Alzheimer's disease transgenic (APPSW 2576 from Taconic form, NY, USA) mouse model. Animals (32 transgenic and 15 controls) were divided into 3 groups, 1. Wild type, 2. AD mice (both were fed with control diet), 3. AD mice with fig diet (4% diet from Research Diet Inc, USA) for the duration of 9 months. For every 3 months, the behavior of all mice were examined by T-maze test (for position discrimination learning ability), Rota rod test (for psychomotor coordination), elevated plus maze test (for anxiety-related behavior) and open field test to analyze the effect of diet rich in figs on memory, anxiety and learning skills. The results showed that , APP mice that were fed with regular diet demonstrates memory deficit, anxiety-related behavior, and sever impairment in spatial learning ability, position discrimination learning ability and motor coordination compared with wild type mice on the same diet. While, the diets rich in 4% figs when fed to APP mice showed a significant improvement in their behaviors compared to the AD mice on the diet without figs. It was concluded that, the dietary supplementation of figs may have the beneficial effect in reducing the risk, delaying the onset or slowing the progression of AD. Further studies needed to validate and determine the mechanism of action of these fruits against AD.
Description
Thesis
Arabic abstract
مرض الزهايمر هو نوع من أنواع الخرف الأكثر شيوعا والذي يتميز بالفقدان التدريجي للذاكرة و يؤثر على النشاط اليومي مع انخفاض في الوظائف الذهنية ويكون عادة أكثر انتشارا في الأشخاص المسنين. يرتبط الاستهلاك المنتظم من الفواكه و الخضروات الغنية بالمركبات الفينولية عادة بانخفاض خطر الاضطرابات العصبية وتحسن في الأداء الإدراكي لدى كبار السن. يعتبر التين والذي يزرع في سلطنة عمان غني بالعناصر الغذائية هو مصدر جيد للخصائص المضادة للأكسدة. في الغالب يمكن أن تسبب العقاقير المتاحة حاليا بعض الآثار الجانبية على مرضى الزهايمر لذلك هناك حاجة لإيجاد أدوية لا تسبب أي أعراض جانبية. الهدف من هذه الدراسة هو معرفة تأثير التغذية التكميلية باستخدام التين على الذاكرة ومهارات التعلم على نماذج فئران مرض الزهايمر المعدلة وراثيا، والتي تم شراؤها من شركة تاكونيك في نيويورك، الولايات المتحدة الأمريكية. و لقد تم تقسيم الفئران ( 32 فئرا معدل وراثيا و15فئر سليم)إلى ثلاث مجموعات.1) النوع البري 2) فئران مرض الزهايمر المعدلة وراثيا التي تتغذى على الغذاء العادي 3) فئران المعدلة وراثيا والتي تتغذى على الوجبة الغذائية الغنية ب فاكهة التين 4٪ لمدة قدرها 9أشهر متتالية. تمت دراسة سلوكيات جميع الفئران كل 3 اشهر باستخدام المتاهة والتي تأخذ شكل الحرف (T) لدراسة القدرة على تميز المكان، ومتاهة قضيب روتا ( لدراسة تناسق الحركة) ، واختبارد (+) وهي متاهة مرتفعة على شكل علامة الزائد لدراسة السلوك المتعلق بالخوف، واختبار الحقل المفتوح لتحليل تأثير الغذاء الغني بثمار التين على مهارات الذاكرة و القلق والتعلم. وأظهرت النتائج أن فئران مرض الزهايمر المعدلة وراثيا والتي تمت تغذيتها على الغذاء المعتاد ، وضح فيها عجز الذاكرة والسلوك المتصل بالقلق والضعف الشديد في قدرة التعلم المكاني و تمييز الأماكن والقدرة على التعلم والتنسيق الحركي مقارنة مع الفئران السليمة والتي تغذت على نفس الغذاء. في حين أن الفئران التي تغذت على الوجبة الغذائية والغنية ب 4% من التين أبدت تحسنا كبيرا في السلوك مقارنة مع الفئران التي لم تتغذى عليها. نستخلص من هذه الدراسة أن التغذية التكميلية باستخدام فاكهة التين قد يكون لها تأثير مفيد في تقليل المخاطر، وتأخير ظهور أو إبطاء تطور مرض الزهايمر. لذلك هناك حاجة للقيام بالعديد من الدراسات الإضافية للتحقق من صحة و تحديد آلية عمل هذه الثمار ضد مرض الزهايمر.
Category
Theses and Dissertations

Same Subject

Theses and Dissertations
0
0
Al-Buraikiyah, Zayana Ali Said.
Sultan Qaboos University
2013