Document

Effect of omani coffee on the glycemic index of commonly consumed snack foods in Oman.

Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2011
Language
English
English abstract
The study evaluated the nutritional quality and the effect of Omani coffee on the glycemic index (GI) of nine commonly consumed snack foods in Oman. The foods included in this study were: doughnut, croissant, cheese, chicken and fried egg sandwiches, vegetables sambosa, fried and boiled vermicelli and white bread with red beans. The proximate chemical composition of these foods varied significantly (P< 0.05). The moisture, crude protein and fat contents ranged from 21.9 to 67.5%, 4.3 to 17% and 2.7 to 23.4 % respectively. The highest dietary fiber (7.6 + 0.1%) was found in cooked red beans. The croissant showed the highest energy value (402.7 + 8.3 kcal/100g) followed by doughnut (375.8 + 6.8 kcal/100g). The glycemic index of these foods was determined in 12 healthy human volunteers using glucose as a standard reference food. The portions of test foods containing 50 g of available carbohydrates were given either with water (250 ml), or Omani coffee (130 ml containing 225 mg of caffeine). The standard glycemic index (with water) of commonly consumed snack foods in Oman ranged between 60.35 and 75.49. Significant (P<0.05) differences were observed in the glycemic index of these foods. The highest GI value (75.493.44) was observed for doughnut while the lowest GI value (60.35 5.11) was for vegetables sambosa. Almost similar blood glucose responses were observed when these foods were given with water. The glycemic index of these foods when given with Omani coffee also differed significantly (P<0.05) and ranged between 64.02 and 78.40. The highest GI value (75.49 3.44) was observed for cheese sandwich however, no significant differences were observed in the GI values for doughnut, cheese sandwich, fried egg sandwich and chicken sandwich. The lowest GI value (57.25 = 3.97) was observed for vegetables sambosa. Overall, no significant (p < 005) differences were observed in the glycemic index value of foods when served with water or with Omani coffee. The results of the present study will add to nutritional database for Omani foods and will also help in developing appropriate dietary management strategies for an effective glycemic control in normal and diabetic subjects.
Arabic abstract
تهدف هذه الدراسة لتقييم نوعية التغذية وتأثير القهوة العمانية على مؤشر نسبة السكر في الدم لتسعة من الوجبات الغذائية الخفيفة الشائع تناولها في سلطنة عمان. وقد أشملت هذه الدراسة على الأطعمة التالية : دونات ، کرواسان, شطيرة الجبن والدجاج والبيض المقلي ، سمبوسة الخضروات, الشعيرية المقلية والمسلوقة والخبز الأبيض مع الفاصوليا الحمراء. وقد أظهرت نتائج هذه الدراسة فروق ملموسة و واضحا في التركيب الكيميائي لهذه الأطعمة ( 0 . 05>P). كما تراوحت نتائج الرطوبة والبروتين ومحتويات الدهون ۲۱ . ۹ إلى۹۷ 5.% و 4 . 3 الي % ۱۷و ۲ . ۷ الي ۲۳ . 4 % على التوالي. كما أظهرت الفاصوليا الحمراء المطبوخة أعلى محتوى من الألياف الغذائية (7 . 1 + ۰ . ۱ %). و وجبة الكرواسان اعلى قيمة للطاقة الإجمالية ( 4 . ۲ . ۷ + 8 . 3 كيلو كالوري/۱۰۰جم) ، يليه دونات (۳۷۰ . ۸ + ۹ . ۸ كيلو كالوري/۱۰۰ جم). وقد تم تحديد مؤشر نسبة السكر في الدم في هذه الأطعمة لدى أثنا عشرة من المتطوعين الأصحاء واستخدام سكر الجلوكوز النقي كمرجع للمقارنة في الدراسة. واحتوت كل الأطعمة المستخدمة في الدراسة على 50 غراما من الكربوهيدرات المتاحة ثم معيار إمتصاص السكر بالدم بالتزامن مع الماء (۲۰۰ مل)، أو القهوة العمانية (۱۳۰ مل تحتوي على ۲۲۰ ملغ من الكافيين). وتراوح معيار امتصاص السكر في الدم القياسية (مع الماء و الوجبات الغذائية الخفيفة بين 60 . ۳۰ الي ۷۰ . 49 . وقد لوحظ الاختلاف الكبير ( 0 . 05 >P) في معيار امتصاص السكر في الدم في هذه الأطعمة. كما سجلت أعلى قيمة المعيار امتصاص السكر بالدم ( 70 . 41 + ۳ . 44) في الدونات و أدنى قيمة في سمبوسة الخضار ( ۰ . ۱۱ + ۲۰ . ۳۰ ). وقد لوحظت استجابات مشابهة تقريبا لنسبة معيار امتصاص السكر في الدم عندما أعطيت هذه الأطعمة مع الماء. ولقد رصدت الدراسة الحالية اختلافات كبيرة في معيار امتصاص السكر في هذه الأطعمة عندما اعطيت مع القهوة العمانية ( 0 . 05 >P) ، وتراوحت ما بين ( ۷۸ . ۶۰ + 64 . ۰۲ ). وقد لوحظ أن أعلى قيمة المعيار امتصاص السكر ( 70 . 49 + 3 . 44) لشطيرة الجبن ومع ذلك لم يلاحظ أي اختلافات كبيرة في القيم للأطعمة التالية: الدونات ، شطيرة الجبن والبيض المقلي ، الدجاج. ولوحظ انني قيمة معيار أمتصاص السكر في الدم ( ۳ . ۹۷+ ۵۷ . ۲۰ ) في سمبوسة الخضار. اجمالا لم يلاحظ أي اختلاف كبيرة ( 0 . 05 >P) في قيمة معيار امتصاص السكر في الدم في هذه الأطعمة عندما قيس مع الماء أو مع القهوة العمانية. وستضاف نتائج هذه الدراسة إلى قاعدة البيانات التغذوية للأغذية العمانية ، كما ستساعد أيضا في وضع استراتيجيات ملائمة لإدارة الأغذية ولمراقبة نسبة السكر في الدم بصورة فعالة في الأصحاء والمصابين بمرض السكري.
Category
Theses and Dissertations

Same Subject

Journal articles
0
0
Al-Maskari, Masoud Y.
College of Medicine, Sultan Qaboos University.
2007-04
Journal articles
0
0
Al-Baharna, Marwa M.
College of Medicine, Sultan Qaboos University.
2013-11
Journal articles
0
0
Nik, Wan Nor Fazila Hafizan Wan.
Oman Medical Specialty Board.
2022-07
Theses and Dissertations
0
0
Al -Sinaniyah, Sawsan Salim Sultan.
Sultan Qaboos University
2014
Theses and Dissertations
0
0
Al-Kindiyah, Yusra Said Moosa.
Sultan Qaboos University
2007
Theses and Dissertations
0
0
Al-Shuaibiyah, MS. Yusra M.
Sultan Qaboos University
2011