Document
(Evaluation of chicken feather meal and macroalgal meal as potential replacement for fish meal in formulated feed for gilthead seabream (Sparus aurata
Publisher
جامعة السلطان قابوس
Gregorian
2019
Language
English
Subject
English abstract
Fishmeal is the principal source of protein in commercial fish feeds. As a result of the high demand, steep increase in price of fishmeal and the decline in fishery resources used as feedstock for fishmeal production, there is growing interest in developing alternatives to this finite component. The main objectives of this study were to quantify the potential of replacing fish meal with chicken feather meal or algal meal in formulated diets for Sparus aurata juveniles. This study was designed to assess the efficacy and potential of 20, 35 and 50% replacement of fish meal by treated chicken feather meal 20%, 35% and 50% (20, 35, 50 CHF); and algal meal 20% and 35% (20, 35 AM) replacement of fish meal in practical diets for juvenile marine seabream Sparus aurata. The quality of diets was evaluated in terms of these effects on apparent digestibility coefficients of nutrients (ADCs), attractability and palatability, growth, survival rate, feed intake and feed conversion ratio. Moreover, the whole body composition and total amino acids in the dorsal muscle of seabream were evaluated.
Firstly, raw feathers were treated either by NaOH addition, autoclaving and their combination. Digestibility, attractability and palatability and feeding trials for seabream were then assessed. A prolonged treatment (12 h and 24 h) with NaOH improved feather solubility but resulted in lower protein retention, whereas addition of diluted NaOH followed by autoclaving resulted in higher protein content and increased in-vitro pepsin digestibility. Algal meals (20% and 35%) were more attractable and palatable than the control feed whereas, 20, 35 and 50% CHF were not attractive to the fish. The 20 and 35% CHF were not palatable while 50% CHF was more palatable than control diet (CNL), 20 and 35% CHF. ADCs of protein and lipid for the control, 20CHF, 35CHF and 20AM were significant higher than 50CHF and 35AM. The results of seabream feeding trial showed that there was no significant difference in fish muscle proximate composition for all fish meal replacements except in 20CHF wherein there was an increase in lipid content. Moreover, there were no significant difference in final weights, specific growth rates and feed conversion ratio among the control, 20CHF, 35CHF and 20AM replacements. Overall, 20CHF, 35CHF and 20AM were best utilized by gilthead seabream, Sparus aurata juveniles indicating that chicken feather meal and algal meal at these levels could partially replace fish meal and be valuable protein sources for seabream diets.
Member of
Resource URL
Arabic abstract
يعتبر مسحوق السمك المصدر الرئيسي للبروتين في أعلاف الأسماك التجارية. نتيجة للطلب المرتفع والزيادة الحادة في أسعار مسحوق السمك وانخفاض الموارد السمكية التي تدخل في إنتاج المساحيق السمكية، هناك اهتمام بتطوير بدائل لهذا المكون المحدود. ان الهدف الرئيسى من هذه الدراسة هو استبدال مسحوق السمك بمسحوق ريش الدجاج ومسحوق الطحالب الكبيرة في النظام الغذائي لصغار أسماك الكوفر من نوع Sparus aurata. لقد تم تصميم هذه الدراسة لتقييم فعالية وإمكانية استبدال 20 و 35 و 50 ٪ من مسحوق السمك بمسحوق ريش الدجاج المعالج؛ واستخدام مسحوق الطحالب لاستبدال 20 و 35 ٪ من مسحوق السمك في الوجبات الغذائية لصغار أسماك الكوفر Sparus aurata. لقد تم تقييم جودة الوجبات الغذائية من حيث آثارها على معاملات الهضم الظاهرة للعناصر الغذائية (ADC)، وجاذبية الغذاء والاستساغة، والنمو، ونسبة البقاء والتكوين الغذائى لجسم أسماك الكوفر، ومجموع الأحماض الأمينية فى شرائح الأسماك، وكمية التغذية، وتقييم نسبة التحول الغذائى.
بدايا ، تمت معاملة ريش الدجاج الخام بإضافة هيدروكسيد الصوديوم ، أوالتعقيم أو بالطريقتين معا. بعد ذلك، تم تقييم قابلية الهضم وجاذبية الغذاء والاستساغة وتجارب الغذاء على أسماك الكوفر. لقد أظهرت النتائج أن المعالجة المطولة (24 ساعة و 12 ساعة) باستخدام هيدروكسيد الصوديوم حسنت من قابلية ذوبان الريش ولكنها أدت إلى انخفاض نسبة البروتين فى الريش المعالج ، في حين أدت إضافة هيدروكسيد الصوديوم متبوعة بالتعقيم إلى ارتفاع نسبة البروتين وزيادة معدل هضم البيبسين مختبريا. لقد كانت مساحيق الطحالب (20 ٪ و 35 ٪) أكثر جاذبية غذائية واستساغة للأسماك، في حين أن أعلاف استبدال 20 و 35 و 50 ٪CHF لم تكن جذابة غذائيا. أيضا لم تكن أعلاف 20 و 35٪ CHF مستساغًا بينما كانت أعلاف 50% CHF أكثراستساغًا وقبولا من أعلاف CNL و 20 و 35٪ CHF. لقد كان معامل الهضم ADC)) للبروتين والدهون فى علائق الوجبات الغذائية المرجعية CNL،و 20CHF ،و 35CHF و 20 AM أكثر فرقية واضحة احصائيا من أعلاف 50CHF و 35 AM.
أظهرت نتائج تجربة تغذية أسماك الكوفر على أنه لم يكن هناك اختلاف كبير في التركيبة التقريبية لعضلات وشرائح الأسماك لجميع البدائل إلا في عليقة 20CHF ، حيث كانت هناك زيادة في محتوى الدهون فى عضلات الأسماك. علاوة على ذلك، لم يكن هناك اختلاف كبير في الوزن النهائي للأسماك، ومعدل النمو ونسبة التحول الغذائى في غذاء علائق CNL، و 20CHF ، و 35 CHF و 20 AM. فى الخلاصة، لقد أظهرت نتائج هذه الدراسة أن مسحوق ريش الدجاج ومسحوق الطحالب بديلا جيدا لمسحوق الأسماك ويمكن أن يكون مصدرا بروتينيا قيما لغذاء أسماك الكوفر.
بدايا ، تمت معاملة ريش الدجاج الخام بإضافة هيدروكسيد الصوديوم ، أوالتعقيم أو بالطريقتين معا. بعد ذلك، تم تقييم قابلية الهضم وجاذبية الغذاء والاستساغة وتجارب الغذاء على أسماك الكوفر. لقد أظهرت النتائج أن المعالجة المطولة (24 ساعة و 12 ساعة) باستخدام هيدروكسيد الصوديوم حسنت من قابلية ذوبان الريش ولكنها أدت إلى انخفاض نسبة البروتين فى الريش المعالج ، في حين أدت إضافة هيدروكسيد الصوديوم متبوعة بالتعقيم إلى ارتفاع نسبة البروتين وزيادة معدل هضم البيبسين مختبريا. لقد كانت مساحيق الطحالب (20 ٪ و 35 ٪) أكثر جاذبية غذائية واستساغة للأسماك، في حين أن أعلاف استبدال 20 و 35 و 50 ٪CHF لم تكن جذابة غذائيا. أيضا لم تكن أعلاف 20 و 35٪ CHF مستساغًا بينما كانت أعلاف 50% CHF أكثراستساغًا وقبولا من أعلاف CNL و 20 و 35٪ CHF. لقد كان معامل الهضم ADC)) للبروتين والدهون فى علائق الوجبات الغذائية المرجعية CNL،و 20CHF ،و 35CHF و 20 AM أكثر فرقية واضحة احصائيا من أعلاف 50CHF و 35 AM.
أظهرت نتائج تجربة تغذية أسماك الكوفر على أنه لم يكن هناك اختلاف كبير في التركيبة التقريبية لعضلات وشرائح الأسماك لجميع البدائل إلا في عليقة 20CHF ، حيث كانت هناك زيادة في محتوى الدهون فى عضلات الأسماك. علاوة على ذلك، لم يكن هناك اختلاف كبير في الوزن النهائي للأسماك، ومعدل النمو ونسبة التحول الغذائى في غذاء علائق CNL، و 20CHF ، و 35 CHF و 20 AM. فى الخلاصة، لقد أظهرت نتائج هذه الدراسة أن مسحوق ريش الدجاج ومسحوق الطحالب بديلا جيدا لمسحوق الأسماك ويمكن أن يكون مصدرا بروتينيا قيما لغذاء أسماك الكوفر.
Category
Theses and Dissertations