Document

Food safety and chemical contaminants: an overviewa.

Author
Contributors
Akhtar, M.H., Author
Publisher
Sultan Qaboos university
Gregorian
2004
Language
English
English abstract
Food safety is a major consumer's concern worldwide. Although several incidences of food poisoning have placed microbial contamination on the forefront during recent years, health risks due to chemical contamination still remain high. The most often cited chemical contaminants are derived from a variety of sources such as pesticides, environmental chemicals (PCBs, dioxin, heavy metals including lead, mercury), chemical contaminants as a result of food processing (acrylamide, nitrosamines etc.), naturally occurring toxicants (glycoalkaloids, mycotoxins, antinutritives etc.), chemicals migrating from packaging materials, veterinary drugs and other chemical residues. In addition to the presence of unintentional contaminants, the quality and safety of foods could also be compromised by the addition of certain food additives, phytonutrients, exposure to irradiation and other substances. Food processors and the regulatory and enforcement agencies are facing an ever-increasing challenge to mcet the consumer's demands for safe foods that do not pose health risks or alter their lifestyle. As the food trade expands throughout the world, food safety has become a shared concerm among both the developed and developing countries. Although food control systems do exist in the countries of Gulf region, in most of the cases they are not in line with national and international needs and are not able to cope with the new challenges of the modern era. The most appropriate methods to ensure the safety of food supplies are the strengthening of regular surveillance systems, developing methods for the systematic application of risk analysis, risk assessment and risk management strategics, and timely communication of information to develop and enforce the appropriate food safety laws globally as well as the development of international and national cooperation. This paper reviews issues, challenges and solutions to achieve food safety with respect to chemical contaminants, with emphasis on the Gulf region.
Member of
ISSN
2410-1079
Citation
Ali, A., & Akhtar, M. H. (2004). Food safety and chemical contaminants: an overviewa. Journal of Agricultural and Marian Sciences, 9 (2), 43-50.
Arabic abstract
تحظى سلامة الأغذية باهتمام المستهلكين في جميع أرجاء العالم. وبالرغم من أن أسباب التسمم الغذائي عزيت للتلوث البكتيري في كثير من الحالات خلال الأعوام السابقة، إلا أن المخاطر الصحية تظل كامنة في التلوث الكيميائي. وتأتي الملوثات الكيميائية من مختلف المصادر مثل المبيدات الحشرية والمواد الكيميائية الموجودة في البيئة (الدايوكسين والمعادن الثقيلة بما فيها الرصاص والزئبق) والملوثات الكيميائية الناتجة عن التسمم الغذائي (الأكريلامايد والنيتروسومينات الخ) والمواد السامة في الطبيعة (القلايكو ألكلوبدات والمايكوتوكسينات ومضادات التغذية الخ) والمواد الكيميائية الناتجة عن التغليف والأدوية البيطرية والمواد الكيميائية الأخرى المتبقية. وإضافة للتلوث غير المقصود فإن توعية وسلامة الأغذية يمكن تأثرها بمحسنات الأغذية والأغذية النباتية والتعرض للإشعاع والمواد الأخرى. ويتعرض صانعو الأغذية وجهات وضع المعايير وتطبيقها تحديات متزايدة لسد احتياجات المستهلك لأغذية سليمة لا تعرض صحتهم للمخاطر أو طريقة حياتهم للتغيير. وبزيادة تجارة الأغذية في العالم نجد سلامة الأغذية اهتماما مشتركا في البلدان النامية والمتطورة. وبالرغم من وجود أنظمة للتحكم في الأغذية في دول منطقة الخليج إلا أنها في أغلب الأحوال لا تكون ملائمة للمتطلبات المحلية والعالمية ولا تواكب تحديات العصر الحديث. وتكمن أنسب الطرق للتأكد من سلامة الأغذية في تقوية أنظمة المراقبة وتطوير طرق تحليل المخاطر منهجيا وتقييم المخاطر واستراتيجيات إدارة المخاطر وتبادل المعلومات في الوقت المناسب من أجل وضع وتطبيق القوانين الملائمة عالميا بالإضافة إلى التعاون الدولي. وتلقي هذه الدراسة نظرة عامة للتحديات والحلول من أجل سلامة الأغذية من التلوث الكيميائي خاصة في منطقة الخليج.
Category
Journal articles

Same Subject

Theses and Dissertations
0
0
Al-Kindiyah, Yusra Said Moosa.
Sultan Qaboos University
2007
Theses and Dissertations
0
0
Al-Busaidi, .Said Sultan Said
Sultan Qaboos University
2007
Journal articles
0
0
Sreekanth, S.
Sultan Qaboos university
2000