Document

General nutrition knowledge among Omani SQU undergraduates students and employees.

Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2015
Language
English
English abstract
This study was a cross sectional case study that aimed to evaluate the general nutrition knowledge among Omani SQU undergraduate students and employees; and to determine the reliability and validity of the tool used. A total of 928 participants were included in this study. Participants in this study were divided to three groups: 655 students, 100 SQUH employees and 173 SQU employees. Respondents filled a self administrated questionnaire that consisted of 61 items with a total score of 117 points. The Questionnaire was used to evaluate knowledge of dietary recommendations, food /nutrient sources, food choices and diet disease relationship. The questionnaire included a section for demographic information as well. Final year nutrition students (n=51) were taken as criteria. A series of univariate analysis were used to examine the effect of demographic characteristics on nutrition knowledge levels. Analyses of variance (ANOVA) were used for multi-comparison among groups. All Data were analyzed using the Statistical Package for Social Sciences software package version 22.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA). Test-retest reliability was assessed using paired t-test and an overall correlation coefficient (r) value of 0.90 (p=> 0.05) was obtained. The internal reliability was assessed using Cronbach's alpha, a value (r) of 0.91 was obtained for the overall knowledge in nutrition. Nutrition students scored significantly higher than all the groups in all sections of knowledge as well as in the overall score (70.14%), (p<0.0001). A significant correlation was found between gender, year in college, being taken a nutrition related course, employment categories and overall knowledge. Both students and employees stated that internet was the most important source of diet related information. The majority of respondents (75-88.5%) were aware of basic messages recommending eating more fruits and vegetables, less fat and less sugar. There was more confusion on the recommendations of dairy products, meats and complex carbohydrates. Most of the respondents (90%) did not know the recommended number of servings of vegetables, 50% did not know the recommended number of servings of fruits. Few respondents recognized food high or low in protein, sugar and salt. Respondents found it difficult to identify foods high or low in fiber as well as to identify healthy alternatives to red meat. Respondents were most familiar with the association of salt and fat with diseases, however, knowledge of specific diseases related to low fiber intake were poorly understood. Serious gaps in nutrition knowledge about even the basic recommendations were identified and there were demographic variation in nutrition knowledge levels. Based on the current data, there is a need to promote health awareness at SQU.
Arabic abstract
هدفت هذه الدراسة المقطعية إلى تقييم المعرفة العامة المتعلقة بالتغذية بين العمانيين من طلاب وموظفي جامعة السلطان قابوس، وتحديد صدق وثبات الأداة المستخدمة. تم استخدام استبيان لتقييم معرفة المشاركين بالتوصيات الغذائية ومصادر المغذيات والخيارات الغذائية الصحية والأمراض المتعلقة بالغذاء. وشمل الاستبيان أيضا على عدد من المعلومات الديموغرافية. وشملت هذه الدراسة ما مجموعه 928 مشاركا (655 طالبا، و 100 موظفا من مستشفى جامعة السلطان قابوس و 173 موظفا من جامعة السلطان قابوس). وقام المشاركين بتعبئة استبيان يتالف من 61 سؤالا بمجموع 117 نقطة. وقد تم أخذ طلاب السنة الأخيرة المتخصصون في التغذية (n = 51) كمعيار وقد استخدام (univariate analysis) لدراسة تأثير الخصائص الديموغرافية على مستويات المعرفة التغذوية، ثم استخدام (ANOVA) للمقارنة بين المجموعات. وقد تم تحليل جميع البيانات باستخدام البرنامج الاحصائي SPSS الإصدار 22
. 0 (شركة SPSS، شيكاغو، IL، الولايات المتحدة الأمريكية).
تم تقييم موثوقية الاختبار بطريقتين: الأولى باستخدام طريقة إعادة الاختبار (paired t - test ) وتم الحصول على قيمة معامل الارتباط (۳) = ( 0 . 90، 0 . 05 <= p). وبطريقة تقييم الموثوقية الداخلية باستخدام Cronbach ' s ) (alpha، وتم الحصول على قيمة (r) = 0 . 91 للمعرفة الشاملة في مجال التغذية. وسجل طلبة التغذية أعلى نتيجة مقارنة بجميع المجموعات في جميع اجزاء المعرفة وكذلك في النتيجة الإجمالية ( 70 . 14 ٪ )، ( 0 . 0001> p). تم العثور على فروق ذات دلالة إحصائية في المعرفة الغذائية بين الجنس والسنة الدراسية وأسبقية دراسة مقرر يتعلق بالتغذية وفئات العمل. وذكر كل من الطلاب والموظفين أن الإنترنت هو أهم مصدر للمعلومات الغذائية.
كانت غالبية المشاركين (75- 88 . 5 %) على دراية بالتوصيات التي تشجع على تناول المزيد من الفواكه والخضروات والاقلال من الدهون والسكريات. أما بالنسبة للتوصيات المتعلقة بمنتجات الألبان واللحوم والكربوهيدرات المركبة فلم يكن أغلبية المشاركين على علم بها. حيث أن 90% من المشاركين لم يعرفو عدد الحصص الموصى بها من الخضراوات، وأن 50% لم يعرفو عدد الحصص الموصى بها من الفواكه. كما أن نسبة كبيرة من المشركن لم يستطيعوا التعرف على المواد الغذائية التي تحتوي على نسبة مرتفعة أو منخفضة من البروتين والسكر والملح. وجد المشاركون صعوبة في تحديد الأطعمة التي تحتوي على نسبة عالية أو منخفضة من الألياف وكذلك في تحديد بدائل صحية للحوم الحمراء. وكان المشاركون على وعي بالعلاقة بين كثرة تناول الملح والدهون والأمراض، ومع ذلك، لم يكن المشاركون على علم بالأمراض التي تتعلق بانخفاض تناول كمية الألياف.
أثبتت الدراسة بان طلبة التغذية حصلوا على أعلى نتيجة مقارنة بجميع المجموعات في جميع أجزاء المعرفة وكذلك في النتيجة الإجمالية. وقد أثبتت الدراسة وجود ثغرات كبيرة في المعرفة حول التغذية حتى بالنسبة للتوصيات الأساسية وكان هناك تباين في مستويات المعرفة التغذوية باختلاف الخصائص الديموغرافية. واستنادا إلى البيانات الحالية توجد هناك حاجة إلى تعزيز الوعي التغذوي بين طلاب وموظفي جامعة السلطان قابوس.
Category
Theses and Dissertations

Same Subject

Theses and Dissertations
0
0
Al-Harthiyah, Muna Humaid Salim.
Sultan Qaboos University.
2011
Theses and Dissertations
0
0
Al-Shuaibiyah, MS. Yusra M.
Sultan Qaboos University
2011
Theses and Dissertations
0
0
Al Siyabi, Mohammed Saif Hamed
Sultan Qaboos University
2011
Theses and Dissertations
0
0
Al-Belushiyah, Fathiya Mohammed Khalifa
Sultan Qaboos University
2011
Theses and Dissertations
0
0
Al-Abrawiyah, , Samira Saleem Nasser.
Sultan Qaboos University
2018