Document
Instrumental texture profile analysis (TPA) of date-tamarind fruit leather with different types of hydrocolloids
Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2011
Language
English
English abstract
Date-tamarind fruit leathers could be developed by utilizing locally available date
fruit and this could provide a value addition of the dates. In this work date-tamarind
fruit leather was developed with varied textural attributes incorporating starch, pectin,
dextrin and guar gum. All TPA attributes of controlled date-tamarind fruit leather (i.e.
without any hydrocolloid) did not show any correlation with the moisture content
ranges used in the present study. Hardness, gumminess and chewiness increased when
hydrocolloids were added except chewiness in the case of dextrin, while cohesiveness,
resilience and springiness decreased with the addition of hydrocolloids. Principal
Component Analysis (PCA) identified 5 principal components (i.e. 5 factors:
plasticity, elasticity, hydrocolloids' concentration, resilient, cohesiveness) affecting
the characteristics of different date-tamarind fruit leather. The cluster analysis
identified 4 classes of fruit leathers and bi-plot (i.e. including all products and their
attributes) generated through PCA recognized these classes as hard-chewy, soft
springy, hard-fragile and soft-resilient leathers.
Member of
Resource URL
Arabic abstract
تم إستخدام التمر المحلي (الخلاص) في هذه الدراسة في إنتاج فاكهة التمر الجلدية لتعزيز قيمة التمر المحلي. وقد تم إضافة كلا من النشأ، البكتين، الدكسترين وصمغ الغار للمنتج لتحسين سماته التكوينية. المنتج الخالي من أي من الإضافات السابقة لم يظهر أي تأثير المحتوى الماء في السمات التكوينية عند دراسة العينة بجهاز TPA. أظهرت الدراسة أن خصائص الصلابة واللزوجة والخاصية الصمغية زادت عند إضافة الإضافات الغذائية ما عدا الخاصية الصمغية في حالة الدكسترين بينما خصائص التماسك والمرونة وإنخفاض المرونة تقل عند إضافة الإضافات الغذائية. وقد تم تحديد خمسة مكونات رئيسية وهي الليونة و المرونة و تركيز الإضافات الغذائية و التماسك والقدرة على إستعادة الشكل الطبيعي بواسطة PCA والتي تؤثر في خصائص المنتج النهائي. وكذلك تم تحديد اربعة فنات من المنتج بواسطة CA وهي الصلب المطاطي و اللين المطاطي و الصلب الهش و اللين المرن.
Category
Theses and Dissertations