Document
Physicochemical properties and antimicrobial activity in Omani frankincense (Boswellia sacra).
Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2011
Language
English
Subject
English abstract
Frankincense is one of the cultural symbols of Oman. Throughout history, it has been used to enhance the wellbeing of individuals, in medicine and in perfumes. Omani frankincense is produced by B. sacra trees and is graded into Hojari, Nejdi, Shazri and Sha'bi; the first is considered as the highest quality and the last the lowest. This study investigated the physicochemical properties of the oleo-gum resin of the Hojari and the Sha'bi frankincense, and the chemistry and the antimicrobial activity of steam-distilled essential oils of these two grades. Chemical analysis was performed using gas chromatography mass spectrometry (GC-MS). The antimicrobial activity of the oils against Staphylococcus aureus (NCTC 6571), Bacillus spp., Escherichia coli (NCTC 10418), Pseudomonas aeruginosa (NCTC 10662), Saccharomyces cerevisiae, Candida albicans, Aspergillus flavus, A. ochraceus, A. niger, Penicilliuin citrinum, Alternaria alternata and Fusarium solani was screened using a well diffusion method. Minimum inhibitory concentrations (MIC) and minimum bactericidal/fungicidal (MBC/MFC) concentrations of the oils were determined using a mico-well dilution method. MICs were determined both visually and spectrophotometrically.
No significant difference was found between the length, pH and hardness of the oleo-gum resin of the Hojari and the Sha'bi grades while the weight, solubility, moisture content, Young's Modulus, and color parameters (L*, a*, b*, chroma, and color index) were significantly different. Hojari and Sha'bi oils were similar in composition and contained monoterpenes and sesquiterpenes but not diterpenes. Terpinolene was the major compound and its level exceeded 50% of the oils of both grades. Other major monoterpenes were camphene, (+)-3-carene and 1-limonene.
The Hojari and the Sha'bi oils possessed broad spectrum antimicrobial activity. The largest growth inhibition zones were obtained with S. cerevisiae and F. solani. An MIC of 1.56% (v/v) was found with E. coli, S. cerevisiae and F. solani. Utilizing the micro-well dilution method, the spores of moulds (except F. solani) were more resistant than bacterial and yeasts cells indicated by their high MFCs of 50% (v/v) or more. It was concluded that the physical properties of the oleo-gum resin of Hojari and Sha'bi frankincense have potential use to standardize the grading system in Oman. Hojari and the Sha'bi frankincense oils had similar chemical composition and antimicrobial activity
Member of
Resource URL
Arabic abstract
يعتبر اللبان أحد الرموز الحضارية لسلطنة عمان، وقد تم استخدامه على مر العصور لتحسين الصحة العامة للأفراد و في الطب وفي العطور. ينتج اللبان العماني من أشجار ال"بوسويليا ساكرا" ويصنف إلى الحوجري، و النجدي، و الشزري، و الشعبي؛ بحيث يعتبر اللبان الحوجري الصنف الأجود و الشعبي يعتبر الأقل جودة. تم في هذه الدراسة بحث الخصائص الفيزوكيميائية للبان الحوجري و الشعبي، و التركيب الكيميائي و التأثير المضاد للجراثيم لزيتي اللبان المستخلصين بالتقطير البخاري من هذين النوعين. تم إجراء التحليل الكيميائي بواسطة جهاز الفصل الكروماتوغرافي للغازات و قياس الطيف الكتلي، كما تم اختبار التأثير المضاد للجراثيم ضد ستافيلوكوكس أوريوس (6571 NCTC)، و بأسيلاس سپیشس، و إسشيريشيا کولاي (10418 دوموناس ایروجینوسا (NCTC10662)، و ساکارومايسيس سيريفسپاي، و كانديدا ألبيكانس، و أسبارجيلاس فلافاس، و أ. أوكراساس، و. نيجر، و بينيسيليام سيترينام، و التارناریا التارناتا، و فيوساريام سولاني باستخدام طريقة البئر الأنتشاري. وتم استخدام طريقة التخفيف البئر المصغر لتحديد التراكيز الدنيا الكابحة و القاتلة للبكتيريا و الفطريات لزيتي اللبان؛ و تم تحديد التراكيز الكابحة لنمو الجراثيم بصريا و ضوئيا.
لم يتم الحصول على فروق مهمة في الطول، والرقم الهيدروجيني، و الصلابة للبان الحوجري و الشعبي، بينما وجدت فروق مهمة في الوزن، و الذائبية و محتوى الرطوبة و معامل يونج و معالم الألوان (*، *، *، صفاء اللون، مؤشر اللون) لصنفي اللبان الحوجري و الشعبي. زيتا اللبان الحوجري والشعبي كانا متشابهين في التركيب الكيميائي واحتويا على التربينات الأحادية و السيسکويتربينات ولكن لم يحتويا علي التربينات الثنائية. مركب التربينولين كان هو المركب السائد و وجد بنسبة تزيد على 50% في زيتي اللبان الحوجري و الشعبي. و من التربينات الأحادية التي تم العثور عليها أيضا الكامفين و (+)-3-كارين و 1-ليمونين زيتا اللبان الحوجري و الشعبي احتويا على تأثير مضاد للجراثيم بشكل واسع النطاق. تم الحصول على أكبر مساحات كابحة للنمو مع ساکارومايسيس سيريفسياي و فيوساريام سولاني. 1 . 56 % كان هو التركيز الأدنى الكابح لنمو إسشيريشيا كولاي و ساکارومايسيس سيريفسياي و فيوساريام سولاني. باستخدام طريقة التخفيف المصغر للسوائل؛ وجد أن أبواغ الفطريات ( باستثناء فيوسارام سولانی) كانت أكثر مقاومة لزيت اللبان من البكتيريا و الخمائر لأن التراكيز الدنيا القاتلة للفطريات كانت عالية و وصلت إلى 50% او أكثر. أستنتج من هذه الدراسة أن الخصائص الفيزيائية للبان الحوجري و الشعبي من الممكن أن تستخدم لتوحيد مقیاس تصنيف اللبان العماني التركيب الكيميائي و التأثير المضاد للجراثيم لزيتي اللبان الحوجري و الشعبي كانا متشابهين.
لم يتم الحصول على فروق مهمة في الطول، والرقم الهيدروجيني، و الصلابة للبان الحوجري و الشعبي، بينما وجدت فروق مهمة في الوزن، و الذائبية و محتوى الرطوبة و معامل يونج و معالم الألوان (*، *، *، صفاء اللون، مؤشر اللون) لصنفي اللبان الحوجري و الشعبي. زيتا اللبان الحوجري والشعبي كانا متشابهين في التركيب الكيميائي واحتويا على التربينات الأحادية و السيسکويتربينات ولكن لم يحتويا علي التربينات الثنائية. مركب التربينولين كان هو المركب السائد و وجد بنسبة تزيد على 50% في زيتي اللبان الحوجري و الشعبي. و من التربينات الأحادية التي تم العثور عليها أيضا الكامفين و (+)-3-كارين و 1-ليمونين زيتا اللبان الحوجري و الشعبي احتويا على تأثير مضاد للجراثيم بشكل واسع النطاق. تم الحصول على أكبر مساحات كابحة للنمو مع ساکارومايسيس سيريفسياي و فيوساريام سولاني. 1 . 56 % كان هو التركيز الأدنى الكابح لنمو إسشيريشيا كولاي و ساکارومايسيس سيريفسياي و فيوساريام سولاني. باستخدام طريقة التخفيف المصغر للسوائل؛ وجد أن أبواغ الفطريات ( باستثناء فيوسارام سولانی) كانت أكثر مقاومة لزيت اللبان من البكتيريا و الخمائر لأن التراكيز الدنيا القاتلة للفطريات كانت عالية و وصلت إلى 50% او أكثر. أستنتج من هذه الدراسة أن الخصائص الفيزيائية للبان الحوجري و الشعبي من الممكن أن تستخدم لتوحيد مقیاس تصنيف اللبان العماني التركيب الكيميائي و التأثير المضاد للجراثيم لزيتي اللبان الحوجري و الشعبي كانا متشابهين.
Category
Theses and Dissertations