Document
Rubbery, glass transition and freezing curves of dates.
Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2000
Language
English
English abstract
Of the commercially important agricultural commodities produced in Oman, dates, the fruit of the date palm Phoenix dactylifera are of particular importance. So, it is crucial to understand the phase transitions of dates in characterizing their quality and in designing efficient processing systems. Construction of the state diagram for dates will provide the freezing curve, solubility curve, eutectic point, glass transition line, and conditions of maximal freeze concentration (temperature and solid mass fraction) for our materials. This thesis distinguishes between the different mechanisms that determine the physical state of various ingredients in dates with reference to rubbery vitrification, and crystallization. Substantial understanding of the vitrification properties of high sugar/biopolymer systems has been achieved recently using the technique of small-deformation rotational dynamic oscillation. This thesis also deals with the freezing curves of bovine gelatin. This allows comparisons of the structural properties of dates and gelatin with the view of replacing each other in product formulations. The results of this thesis contribute towards the improvement of processed foodstuffs containing date ingredients. State diagrams guide us towards replacing conventional biopolymers in a number of product areas, including ice cream, confectioneries and jellies. These ideas should be taken up by the food industry for the development of appealing processed foodstuffs
Member of
Resource URL
Arabic abstract
يعتبر نخيل التمر Phoenix dactylifereg من أهم المحاصيل الزراعية التي تزرع في سلطنة عمان وتأتي هذه الأهمية من كبر المساحة المغطاة بالنخيل ووفرة الإنتاج واهتمام العمانيون بزراعته. من أهم ما يستفاد به من شجرة النخيل التمر لذلك لابد من دراسته بالتفصيل، أثناء مراحل التكوين النوعي والجودة، وتحديد افضل وسائل التداول والتخزين والتصنيع لهذا المنتج الهام.
تأتى دراسة خواص التمر للتعرف على درجات التبريد والتجمد والإذابة وتكوين الكريستال وكذلك استنتاج منحنى " الحالة والخواص" بهدف تمييز خواص التمر الفيزيائية والكيميائية ولا سيما الخاصية المطاطية rubbery والمادة الغذائية المحتواة وخاصية التذبذب vitrification لمحتويات السكر العالية والتي تم التعرف عليها مؤخرا باستعمال تقنية " التذبذب الحركي الدوراني Small deformation rotational dynamic oscillation. يتعرض هذا البحث كذلك لدراسة منحى التبريد الجيلاتين البقر bovine gelatin ومقارنته بالخواص المماثلة في التمر، بغرض التعويض فيما بينها في عمليات التصنيع الغذائي . وبالتالي، يمكن لنتائج هذه الدراسة المساهمة في تحسين تصنيع المواد الغذائية عامة، والتي تحتوي على التمر ومشتقاته خاصة، وكذلك المساهمة في تصنيع بدائل مكونات الغذاء " التقليدية"، conventional biopolymers مثل الايس كريم والحلويات والجيلي، ويمكن للمصانع المتخصصة الاستفادة من نتائج هذا البحث في تصنيع مواد غذائية جيدة.
تأتى دراسة خواص التمر للتعرف على درجات التبريد والتجمد والإذابة وتكوين الكريستال وكذلك استنتاج منحنى " الحالة والخواص" بهدف تمييز خواص التمر الفيزيائية والكيميائية ولا سيما الخاصية المطاطية rubbery والمادة الغذائية المحتواة وخاصية التذبذب vitrification لمحتويات السكر العالية والتي تم التعرف عليها مؤخرا باستعمال تقنية " التذبذب الحركي الدوراني Small deformation rotational dynamic oscillation. يتعرض هذا البحث كذلك لدراسة منحى التبريد الجيلاتين البقر bovine gelatin ومقارنته بالخواص المماثلة في التمر، بغرض التعويض فيما بينها في عمليات التصنيع الغذائي . وبالتالي، يمكن لنتائج هذه الدراسة المساهمة في تحسين تصنيع المواد الغذائية عامة، والتي تحتوي على التمر ومشتقاته خاصة، وكذلك المساهمة في تصنيع بدائل مكونات الغذاء " التقليدية"، conventional biopolymers مثل الايس كريم والحلويات والجيلي، ويمكن للمصانع المتخصصة الاستفادة من نتائج هذا البحث في تصنيع مواد غذائية جيدة.
Category
Theses and Dissertations