Document
Sustainable Development in Oman Fisheries Industry : Status and Potential of Fishing Companies.
Identifier
10.53541/jams.vol29iss2pp64 - 79
Source
Journal of Agricultural and Marine Sciences (JAMS), v. 29, no. 2, p. 64-79.
Contributors
Yousuf, Jaynab., Author
Al-balushiyah, Karima., Author
Other titles
التنمية المستدامة في صناعة الثروة السمكية العمانية : وضع وإمكانات شركات الصيد.
Country
Oman
City
Muscat
Publisher
College of Agricultural and Marine Sciences, Sultan Qaboos University.
Gregorian
2024-09-17
Language
English
English abstract
Our study examines the condition of sustainable development in Omani fisheries industry, with specific
focus on the extent to which the fishing companies practice sustainable fishing that meets the objective of food secu
rity. We also detect, characterize, and analyze the compliance of the fishing companies with the principles of social,
economic, and environmental sustainability. Using 55 completed questionnaires of 70 surveyed operating fishing
companies, a multivariate general linear model was used to determine the impact of economic and environmental
factors on achieving sustainability, and domestic demand of fisheries sector in Oman. Our results revealed that more
than 63% of companies believed that sustainability is extremely important in the fisheries industry, and around 42%
of the companies 'strongly agree' that Oman meets its domestic demand from its own harvest. The model displayed
significant effects of the amount of production for local consumption, climate change adaptation, and water waste ma
nagement on improving sustainability of the fisheries sector. Analysis also confirmed significant effects on the amount
of production for local consumption, amount of production for export, and using technology to locate stock on ena
bling the country to meet its domestic demand through its own harvest. We conclude by arguing that our findings have
important implications for managing production in terms of food security and safeguarding domestic consumption.
ISSN
Online: 2410-1079
Print: 2410-1060
Arabic abstract
تبحث دراستنا في حالة التنمية المستدامة في صناعة الثروة السمكية العمانية، مع التركيز بشكل خاص على مدى ممارسة شركات الصيد للصيد المستدام الذي يحقق هدف الأمن الغذائي. نقوم باكتشاف وتوصيف وتحليل امتثال شركات الصيد لمبادئ الاستدامة الاجتماعية والاقتصادية والبيئية. باستخدام 55 استبانة مكتملة من أصل 70 شركة صيد تم مسحها، استخدمنا نموذج خطي عام متعدد المتغيرات لتحديد تأثير العوامل الاقتصادية والبيئية على تحقيق الاستدامة والطلب المحلي لقطاع الثروة السمكية في عمان. كشفت النتائج أن أكثر من 63٪ من الشركات ترى أن الاستدامة مهمة للغاية في صناعة مصايد الأسماك، وحوالي 42٪ من الشركات توافق بشدة على أن عمان تلبي طلبها المحلي من حصادها الخاص. أظهر النموذج آثارًا كبيرة لكمية الإنتاج للاستهلاك المحلي، والتكيف مع تغير المناخ، وإدارة نفايات المياه على تحسين استدامة القطاع. نختتم بالإشارة إلى أن النتائج التي توصلنا إليها لها آثار مهمة على إدارة الإنتاج من حيث الأمن الغذائي وحماية الاستهلاك المحلي.
Category
Journal articles