وثيقة
Effect of dietary supplementation of Omani pomegranate on AppSw 2576 alzheimer's disease transgenic mice model.
الناشر
Sultan Qaboos University
ميلادي
2013
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
Alzheimer disease (AD) is a relentlessly progressive degenerative disorder of the human central nervous system. The number of affected people is increasing worldwide annually. Chemical drugs used in the treatment have many side effects therefore finding new treatment pathway is mandatory in order to solve this global problem. Although there are no proven ways to delay onset or slow progression of (AD), studies suggest that diet can affect risk. The active compounds in some fruit have been found effective in delaying the onset of AD. This study used Omani pomegranate to find out its effect on transgenic mice model of Alzheimer's disease. Behavioral tests have been done to examine the improvement or decline in the learning abilities, anxiety and motor coordination in three groups of animal models (wild type, diseased with normal diet, and diseased fed 4% pomegranate diet). The procedures involved studying their behaviors at O month of starting treatment, 3, 6, and 9 months. It include five behavioral tests which are morris water maze and T maze test to assess the learning & memory abilities, elevated plus-maze and open field tests for anxiety and motor coordination was assessed by rota rod. Pomegranate has been shown its effectiveness in reducing the behavioral AD symptoms in the mice model. There was significant difference (p<0.05) and improvement in the behavioral activities of mice fed with 4% pomegranate compared with the diseased control group. This difference was obvious in the pomegranate treated mice at the periods of 6th and 9th months. They showed high improvement in the learning ability, less anxiety and good motor coordination compared with the diseased group in all tests have been used. The study concludes that, pomegranate might have the ability to reduce the onset of AD and slow down its progression in AD transgenic mice.
المجموعة
URL المصدر
الملخص العربي
مرض الزهايمر هو اضطراب تنكسي متقدم يصيب الجهاز العصبي للإنسان ويؤثر فيه بلا هوادة. بل ويعتبر من أكثر اسباب الاضطرابات العصبية عند كبار السن. يزداد عدد الأشخاص المتضررين من المرض في جميع أنحاء العالم سنويا وتعتبر الأدوية الكيميائية المستعملة في العلاج حاليا لها الكثير من الآثار الجانبية. لذلك، أصبح إيجاد مسار جديد للعلاج إلزاميا من أجل حل هذه المشكلة. على الرغم من عدم وجود طرق تثبط او ثاخر ظهور أو تطور مرض الزهايمر، إلا أن بعض الدراسات تشير إلى أن النظام الغذائي يمكن أن يقلل من خطر الإصابة به. تعتبر بعض المركبات النشطة في بعض الفواكه فعالة في تأخير ظهور المرض والحد من تطوره. تستخدم هذه الدراسة الرمان العماني لمعرفة مدى تأثيره على نموذج من الفئران المصابة بمرض الزهايمر. وقد أجريت الاختبارات السلوكية لدراسة مدى التحسن أو التراجع في قدرات التعلم، والقلق، والتنسيق الحركي في ثلاث مجموعات من النماذج الحيوانية (النوع البري، المصابة بمرض الزهايمر مع النظام الغذائي العادي، و المصابة بمرض الزهايمر مع 4% من مستخلص الرمان العماني). تم إجراء الاختبارات السلوكية على فترات (0-3-6-9) أشهر من بداية العلاج بمستخلص الرمان. شملت الدراسة خمسة اختبارات سلوكية والتي هي متاهة موريس المائية واختبار المتاهة ( T) لتقييم التعلم وقدرات الذاكرة، متاهة الشكل زائد(+) المرتفعة، والاختبار الميداني لتقييم القلق، والتنسيق الحركي وقضيب السرعة المتحرك لتقييم زيادة التنسيق الحركي. وقد ثبت أن مستخلص الرمان أدى فعاليته في الحد من أعراض المرض في نموذج الفئران. كان هناك فروق واضحة وتحسن ( 0 . 05>P) في الأنشطة السلوكية الفئران التي تغذت على 4٪ من مستخلص الرمان مقارنة المجموعة المريضة المتغذية على الطعام العادي. كان الفرق واضح بعد الشهر السادس من بداية التجربة في الفئران التي تم اعطائها مستخلص الرمان. كان التحسن ظاهرا في القدرة العالية على التعلم، تقليل القلق وزيادة كفاءة التنسيق الحركي في الفتران المعالجة مقارنة مع المجموعة المريضة في جميع الاختبارات. وتخلص الدراسة إلى أن الرمان العماني لديه القدرة على الحد من ظهور مرض الزهايمر وتبطئ تقدمه.
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية